logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć napięcie w SHARP 7700, by uniknąć spalania STK?

adrianek5 21 Maj 2007 21:03 1548 8
REKLAMA
  • #1 3907679
    adrianek5
    Poziom 11  
    witam.mam sharpa 7700.kupilem ze spalonym stk.u poprzedniego wlasciciela(dobrego kolegi) dzialal ponad rok na oryginalnym Stk.gdy go kupilem i wlutowalem nowy stk (podróbke prawdopodobnie) to sie spalil po 3 godzinach sluchania.na początku myslalem ze za mocno go katowalem ale gdy kupilem drugi stk to sie znow spalil.wtedy szukalem po necie czemu tak sie dzieje i przeczytalem o podróbkach.doczytalem sie tez ze na podróbkach mozna grac dluzej zmniejszając napiecie tylko ze nie mam pojecia jak.Prosze o pomoc w tym albo moze ktos zna inny sposób aby sie nie palil tak czesto.z gory dzieki. POZDR

najlepiej jakby ktos dal foto wnętrza tego sharpa i narysowal co gdzie i jak wstawic lub wylutowac...
  • REKLAMA
  • #2 3910118
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Sprawdz napięcie zasilania,w spoczynku i pod obciażeniem,sprawdż rownież pojemność kondensatorów w zasilaczu to bardzo istotne i być może to one mają wine. Chcąc obniżyć napięcie zasilania musiałbyś zmienić trafo. Co do podróbek ja kupowałem takie po 90 zł(który chodził godzine i takie za 20zł który mi chodził 2 lata,ileż ja sie tego nawkładałem-od tamtej pory nie kupuje nic na stk-ach
  • #3 3911878
    adrianek5
    Poziom 11  
    ale mi chodzi o czas.wymak potrzebny na sobote czyli w piatek zrobiony musi byc.potrzebuje tylko zeby pogral 3-5 dni i tyle(tylko zeby sie nie spalil przez ten czas) potem sprzedam i kupie cos na tranzystorach. a co do podróbek to mialem okazje kupic na allegro koncowke mocy z wzmaka jvc z tym ukladem ORYGINALNYM i przebili mnie o zlotówke(72pln).chce podróbke bo na taką mnie stac.a nie wystarczyly by rezystory na przewodach miedzy trafo a koncówka?? czy sie przepalą?? chodzi o prowizorke na pare dni.jesli starczą rezystory to jakie??nie chce mi sie bawic w wyliczanie:/ ... z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #4 3912406
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Dlaczego was wszystkich ciągnie w te stki-i...
    Na tranziakach wzmaka szukaj...
  • REKLAMA
  • #5 3912798
    Kamil_153
    Poziom 22  
    zapomnij o tych rezystorach,musiał byś mięć dzielnik z bardzo mocnymi oporami a straty były by ogromne, ja kupowałem stk-i z tąd: http://www.eltexco.pl/go/_info/?id=2331 , może ty podpinasz pod tego szarpa kolumny 4 om? jęśli tak to podłącz po 2 takie na kanał szeregowo,nie przesadzaj z mocami,uważaj na przester, w razie czego możesz dołożyć dorażnie chociaż po kondensatorze na gałąż zasilania (np 4700uF/75V) jęsli niewiesz czy obecne trzymają pojemność.
  • #6 3913389
    adrianek5
    Poziom 11  
    na tej stronie ( co podał Kamil_153) o ile mnie oczy nie mylą to oryginal:D...tylko ze to model II a nieV.z tego co wiem to bedzie dzialal tylko znieksztalcenia wiedksze??odpiszcie czy zagra bez zadnych przeróbek.

a kolumny podlączam tylko 8ohm(jedna 110w w rms czyli powinno dobrze grac przy tym sharpie)

na forum doczytalem sie roznicy miedzy tymi stk (II od V) ale oni tylko pisali o znieksztalceniach (to wiem i mi to nie przeszkadza) ale nie napisali poprostu czy bedzie dzialal stk4241II zamniast stk4241V a to chcial bym wiedziec...
  • #7 3915278
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Nie ważne czy wersja II,V czy XI -aplikacja identyczna tylko znikształcenia inne no i dostępność II -ki(oryginalnej) łatwiejsza
  • REKLAMA
  • #8 3916411
    adrianek5
    Poziom 11  
    Dzieki.o to chodzilo.zamawiam i w sobote dam znac czy sie znowu nie spalił...
  • #9 3939037
    adrianek5
    Poziom 11  
    niestety nie dziala.kupilem ten z oznaczeniem II i po wlutowaniu zero oznak(tak jakby spalony).nawet myslalem ze cos sie dobrze nie zlutowalo albo napiecie nie dochodzi lub zerwalem jakies kable przy rozbieraniu obudowy ale wszystko jest ok.mam juz go dosyc i jego ciąglych napraw.sprzedaje i kupie nowy.

temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wzmacniacz Sharp 7700, w którym oryginalny układ STK działał ponad rok, natomiast zamienniki (prawdopodobnie podróbki) ulegały szybkiemu spaleniu po kilku godzinach pracy. Poszukuje sposobu na zmniejszenie napięcia zasilania końcówki mocy, aby przedłużyć żywotność podróbek STK, ewentualnie poprzez zastosowanie rezystorów lub innych prostych modyfikacji. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięcia zasilania i kondensatorów w zasilaczu, gdyż mogą one wpływać na awarie. Obniżenie napięcia wymagałoby zmiany transformatora, a stosowanie rezystorów na przewodach zasilających jest niepraktyczne ze względu na duże straty mocy. Zalecano także stosowanie oryginalnych układów STK, które są bardziej trwałe, oraz ewentualne dołożenie kondensatorów filtrujących (np. 4700uF/75V) na gałęzi zasilania. Poruszono temat kompatybilności różnych wersji układów STK4241 (II, V, XI), gdzie aplikacja jest identyczna, a różnice dotyczą głównie zniekształceń. Użytkownik próbował zamontować wersję II zamiast V, jednak układ nie działał, co skłoniło go do rezygnacji z napraw i planu zakupu wzmacniacza na tranzystorach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA