logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ONKYO TX-SV424 - Uszkodzenie końcówek mocy 2SA1265N i 2SC3182N po wymianie

Ramzes... 17 Paź 2003 19:45 2224 16
REKLAMA
  • #1 365080
    Ramzes...
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Posiadam wzmacniacz onkyo tx-sv424 mam problem z uruchomieniem go po wstawieniu nowych końcówek mocy działa przez jakis czas i nie wiem z jakiego powodu ulegają uszkodzeniu. Słuchałem już na cały głos i działal puki nie skończyla sie piosenka , początek następnej zaczynał sie od udeżenia basu o razu cały wzmacniacz sie wylączyl spaliły sie koncówki i tranzystor ustalający prąd spoczynkowy na jednym kanale reszta pozostała nie naruszona i tak trzy razy czy powodem może być wzbódzanie sie wzmacniacza?? Typ końcówek 2SA1265N i 2SC3182N orginalne końcówki uległy zniszczeniu z powodu zwarcia na wyjsću wzmacniacza przy odłączonym zabezpieczeniu i od tego momentu nikt go nie moze uruchomic.
  • REKLAMA
  • #2 365110
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Powodem moga byc tez same tranzystory - podróbek jest na rynku mnóstwo.
  • #3 365123
    konstruktor
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam, może powodem jest za duży prąd spoczynkowy tranzystorów mocy. Są tam wogóle jakieś potencjometry na płytce drukowanej ?

PZDR
  • #4 365146
    Ramzes...
    Poziom 11  
    Prąd spoczynkowy wynosi ok. 15 do 20mA , a koncówki chodzily aż na przesterowaniu i nic im nie było głośnik dołączyłem 8ohm zeby za bardzo nie obciążać stopnia końcowego wzmacniacz chodził mało głośnik nie wyszedł z siebie. Po 20 minutach skończyła sie jedna piosenka i zaczeła druga strzelił tranzystor ustalający prąd spoczynkowy wzmacniacz sie wyłaczyl , ale pomiędzy końcówkami a tranzystorem ustalający prąd spoczynkowy są jeszcze po jednym tranzystorze razem z końcowkami tworzą pare , i te tranzystory są ok dobre. Tranzystory końcowe są na 140V i 10A 30MHz
  • REKLAMA
  • #5 365149
    Piotr Popiołkiewicz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Metoda naprawy stopnia końcowego mocy powinna się odbywać mniej więcej tak:
    Sprawdż prąd spoczynkowy przy wypiętych tranzystorach końcowych i ustaw go na minimum.
    Jeżeli nie da się ustawić równych poziomów napięć sterujących bazy końcówki to szukaj tak długo w przedwzmacniaczu aż da się to uzyskać . Jak bedziesz już to miał to możesz spokojnie włączyć końcówki .
    Sprawdż jeszcze poprawność napięć idących z zasilacza
    Piotr
  • #6 365162
    Piotr Popiołkiewicz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Przyjżyj się jeszcze tranzystorom pod wzgledem wzmocnienia [sparuj je ] może to coś pomoże!
    Lub kup z innego źródła!
    Piotr
  • #7 365170
    Ramzes...
    Poziom 11  
    Tranzystory kupowałem z dwóch źródeł wzmocnienie jest prawie identyczne jak w tych z dobrego kanału nie duza różnica
  • #8 365184
    konstruktor
    Poziom 15  
    Zerknij, czy pomiędzy tranzystorem ustalającym prąd spoczynkowy a stopniem sterującym tranzystorami mocy znajdują sie jakieś kondensatory elektrolityczne. Spróbuj je ewentualnie wymienić.
  • REKLAMA
  • #9 366022
    Ramzes...
    Poziom 11  
    Pomału już mi brakuje sił na ten wzmacniacz , Elektrolit znajduje się pomiędzy kolektorem a emiterem tranzystora ustalającego prąd spczynkowy sprawdzałem pojemność i zgadza się. Pomiędzy bazami tranzystorów mocy znajduje sie rezystor który ulega uszkodzeniu.
  • REKLAMA
  • #10 366121
    konstruktor
    Poziom 15  
    Witam
    Wcale Ci się nie dziwie, że masz już dość. Nie rozumiem zupełnie dlaczego uszkodzeniu ulega tranzystor ustalający punkt pracy tranzystorów mocy, a źródła prądowe sterujące końcówkami pozostają sprawne. To nienormalne, tak mi się bynajmniej wydaje.
  • #11 366191
    Ramzes...
    Poziom 11  
    Podsyłam fragment podobnego chematu jaki mi się udało znależść strzałkami zaznaczylem elementy które ulegają uszkodzeniu rezystor, i trzy tranzystory. Schemat sie różni wartościami niektórych rezystorów i końcówkami mocy.
    Załączniki:
    • Schemat.gif (44.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 366218
    konstruktor
    Poziom 15  
    A co z tym rezystorem łączącym bazy tranzystorów. Wkładasz dokładnie o takiej samej wartości i odpowiednio dużej mocy (na schemacie widzę 330Ohm/0,5W)
    Gdyby z jakiś przyczyn nastapiła w nim przerwa np. na wskutek spalenia to od razu tranzystory mocy ulegną uszkodzeniu.
    Teraz pytanie co się pali pierwsze. :(
  • #13 366284
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Witam.
    WYMIEŃ bezwzględnie ten peerek od regulacji prądu spoczynkowego!!!
    Powinno działać OK.
    Powodzenia.
  • #14 366556
    Ramzes...
    Poziom 11  
    Rezystor sie pali dopiero po spaleniu koncówek ponieważ jak szybko wyłącze wzmacniacz to mimo że jest częściowo zwęglony jego rezystancja się zgadza 330ohm/0,5W. Spróbuje jeszcze wymienić potencjometr od regulacji prądu spoczynkowego.
  • #15 371872
    konstruktor
    Poziom 15  
    WITAM
    Udało Ci się napawić tą końcówkę ?
  • #16 371966
    Ramzes...
    Poziom 11  
    Witam
    Wymiana potencjometra i regulacja prądu spoczynkowego pomogła wzmacniacz chodził caly dzień i jeszcze nic sie nie spaliło. 8)

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Onkyo TX-SV424 miał problem z uszkodzeniem końcówek mocy 2SA1265N i 2SC3182N oraz tranzystora ustalającego prąd spoczynkowy po wymianie tranzystorów końcowych. Uszkodzenia pojawiały się po kilku minutach pracy, zwłaszcza przy uderzeniach basu, co powodowało wyłączenie wzmacniacza i spalenie elementów. Przyczyną mogły być podróbki tranzystorów, zbyt wysoki prąd spoczynkowy lub uszkodzone elementy pośrednie, takie jak rezystory łączące bazy tranzystorów mocy oraz kondensatory elektrolityczne między kolektorem a emiterem tranzystora ustalającego prąd spoczynkowy. Zalecano sprawdzenie i regulację prądu spoczynkowego przy odłączonych tranzystorach końcowych, wymianę potencjometru regulującego prąd spoczynkowy oraz dokładne sprawdzenie rezystora łączącego bazy tranzystorów mocy (330Ω/0,5W). Po wymianie potencjometru i prawidłowej regulacji prądu spoczynkowego wzmacniacz działał stabilnie przez dłuższy czas bez uszkodzeń. Dodatkowo wskazano na konieczność używania oryginalnych lub sprawdzonych tranzystorów o parametrach 140V, 10A, 30MHz oraz zwrócenie uwagi na poprawność napięć zasilacza i wzmocnienie tranzystorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA