logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Printserwer HP Jetdirect i HP LJ5 - drukowanie, ale jak?

syriuszblack 22 Maj 2007 17:41 1624 7
REKLAMA
  • #1 3910405
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam,
    ponieważ w domu mam 6 komputerów i bardzo dużo drukujemy, zakupiłem HP Laserjet 5. Do tego nabyłem bardzo okazyjnie printserwer HP JetDirect 10/100 Base-TX (model CHYBA J2556 ale nie daję głowy, poniżej fotki)

Wszystko ładnie, działa, drukarka wykrywa, po podłączeniu kabelka siciowego na ruterze zapalaja sie lampki, drukarka dostaje IP (wydruk strony testowej), jest ok.

Ale nie mam zielonego pojęcia jak zmusić ją do drukowania? Nie widać jej w otoczeniu sieciowym albo ja nie potrafię ustawić, trzeba jakieś specialne sterowniki?

Bardzo proszę o pomoc.

• REKLAMA
  • #2 3910689
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    już wałkowane
    są dwa sposoby
    instalujesz JetAdmina i ja znajdziesz i ustawisz
    wydrukuj self test zobaczysz jej parametry które możesz ręcznie zmienić z poziomu drukarki
  • REKLAMA
  • #3 3911092
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Yhym, rozumiem (powiedzmy).

Zabieram sie za JetAdmina, zobaczymy czy coś wywalczę.
    Czy jet admin musi byc zainstalowany na każdym komputerze z ktorego bedzie się drukować ?
  • #4 3911124
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Witaj!
    Z poziomu drukarki niczego nie zmienisz, na jednym kompie zainstaluj JetAdmina, z niego skonfigurujes PS-a, przypisz printserverowi stałe IP, a na stacjach ręcznie zainstaluj drukarkę, poprzez "Utwórz nowy port - Standardowy port TCP/IP".

P.S.
    A może i coś zmienisz, jakoś wypatrzyłem u Ciebie drukarkę 5L, sorry, mój błąd. Ale reszta bez zmian. :)
  • REKLAMA
  • #5 3911155
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    jeżeli ustawisz stałe ip to nie musisz mieć wszędzie JetAdmina
    tylko robisz port w (dodaj drukarkę)
  • #6 3911157
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Nie nie, drukarka to LJ5 bez żadnych literek.
  • REKLAMA
  • #7 3911169
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    A jeszcze jedno: jakie systemy operacyjne? W 2k i XP - "Utwórz port", w 9x trzeba JetAdmina, który stworzy taki wirtualny port, będzie widoczny we właściwościach sieci.
  • #8 3911318
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Wszędzie (prawie) Win XP, na jedym kompie tylko Fedora 6 ale z tym sobie poradzę jak rozkminię działanie tego ustrojstwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę HP LaserJet 5 oraz printserwer HP JetDirect 10/100 Base-TX (prawdopodobnie model J2556) podłączone do sieci domowej z 6 komputerami. Drukarka jest wykrywana w sieci, otrzymuje adres IP i drukuje stronę testową, jednak nie jest widoczna w otoczeniu sieciowym i nie można z niej drukować. Rozwiązaniem jest instalacja oprogramowania JetAdmin na jednym komputerze, które umożliwia konfigurację printserwera, w tym przypisanie stałego adresu IP. Następnie na pozostałych komputerach należy ręcznie dodać drukarkę, tworząc nowy port TCP/IP standardowy z przypisanym stałym adresem IP printserwera. W systemach Windows 2000 i XP można to zrobić bez JetAdmina, natomiast w Windows 9x konieczne jest użycie JetAdmina do utworzenia wirtualnego portu. W przypadku systemu Fedora 6 użytkownik planuje samodzielnie dostosować konfigurację. Z poziomu samej drukarki nie można zmieniać ustawień printserwera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA