logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Goldstar P233HW - kaseta nie odtwarza, samoczynny EJECT, co sprawdzić?

zembe 22 Maj 2007 18:16 1167 6
REKLAMA
  • #1 3910525
    zembe
    Poziom 20  
    Ocena: 85
    Witam
    Magnetowid jak w opisie, bardzo mozolnie wciąga kasetę i nie da rady wcisnąć żadnego innego przycisku PLAY, REV itp. Od czasu do czasu czasem coś zadziała, ale zaraz po tym sam wrzuca EJECT i wypluwa już normalnym tempem kasetę. Gdy uda się wcisnąć PLAY to CAPSTAN kręci, ale kaseta stoi w miejscu.
    Wyczyściłem czujnik położenia kasety oraz wymieniłem pasek od CAPSTAN MOTOR. Chętnie bym użył wyszukiwarki, ale nie działa od niedzieli :-).
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3915658
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Każdą naprawę zaczyna się od pomiaru napięć zasilających i regeneracji zasilacza. Nic o tym nie piszesz.
  • REKLAMA
  • #3 3920041
    zembe
    Poziom 20  
    W zasilaczu wymienione wszystkie kondensatory, sprawdzone diody i tranzystory, wszystkie napięcia na wyjściach są. Nie mam schematu tego VCR, ale po ich wartościach wnioskuje, że zasilacz działa.
  • #4 3921097
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeżeli był czyszczony przełącznik funkcyjny to powstaje pytanie czy został poprawnie zamontowany w mechaniźmie. Polecam sprawdzić jego ustawienia . Opis mechanizmu (D-27) jest w bazie.
  • REKLAMA
  • #5 3925895
    zembe
    Poziom 20  
    Przełącznik funkcji jest ustawiony prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #6 3927933
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    zembe napisał:
    Gdy uda się wcisnąć PLAY to CAPSTAN kręci, ale kaseta stoi w miejscu.

Jak to rozumieć? Nie przesuwa się taśma? W jakim położeniu znajduje się wtedy rolka dociskowa?
    Czy sprawdzałeś ustawienia całego mechanizmu?
  • #7 3929926
    zembe
    Poziom 20  
    Mechanizmu jeszcze nie ruszałem, czyściłem tylko przełącznik, taśma się nie przesuwa a rolka dociskowa dociska taśmę. Gdy taśma się nie porusza bęben kręci a po paru sekundach zaczyna sam przewijać w kierunku REV, na wyświetlaczu napis STOP. Po naciśnięciu EJECT kaseta zostaje w środku i przechodzi w STby.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Goldstar P233HW ma problem z wciąganiem kasety, która jest bardzo powolna, a po próbie odtwarzania taśma się nie przesuwa mimo obracającego się bębna i kręcącego się silnika capstan. Urządzenie samoczynnie wykonuje funkcję EJECT, wyrzucając kasetę. Wymieniono pasek silnika capstan oraz wyczyszczono czujnik położenia kasety i przełącznik funkcyjny, który jest prawidłowo ustawiony. Zasilacz został sprawdzony, kondensatory wymienione, diody i tranzystory działają, napięcia zasilające są obecne. Mechanizm taśmy nie był jeszcze rozbierany ani regulowany. Rolka dociskowa prawidłowo dociska taśmę, jednak taśma nie przesuwa się podczas próby odtwarzania. Po kilku sekundach bęben zaczyna samoczynnie przewijać taśmę wstecz (REV), a na wyświetlaczu pojawia się napis STOP. Po naciśnięciu EJECT kaseta pozostaje w środku i urządzenie przechodzi w tryb gotowości (STby). Sugerowane jest sprawdzenie ustawień mechanizmu oraz dokładna kontrola mechanizmu D-27, który jest opisany w bazie serwisowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA