logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goldstar GHV-1295 - po naciśnięciu STOP wyrzuca kasetę

irocket 26 Cze 2018 11:44 1032 5
REKLAMA
  • #1 17297485
    irocket
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Dzień dobry, postanowiłem "wskrzesić" magnetowid Goldstar Art B GHV-1295.
    Kiedyś działał dobrze, później przestaliśmy go używać, następnie pojawił się problem z obrazem i wciąganiem taśmy.
    Dziś przeprowadziłem wstępną diagnostykę co jest nie tak. Na początek wymieniłem pasek napędzający kasetę na gumkę recepturkę - w celu sprawdzenia czy coś pomoże. Po wymianie magnetowid zaczął w końcu przewijać kasety do początku (wcześniej z tego, co pamiętam, to przewijałem na podglądzie, bo wtedy szło "dalej"). Po włożeniu kasety i naciśnięciu przycisku PLAY rozpoczęło się odtwarzanie, obraz się pojawiał, trochę smużył i czasem "znikał", ale to wina głowicy - albo czyszczenie albo wymiana, audio było ok.
    Problem pojawił się po wciśnięciu przycisku STOP - magnetowid zatrzymuje taśmę, jednak jej nie zwija do kasety, a wyrzuca kasetę, przy czym blokuje się przed końcem wyświetlając na ekranie <>. Trzeba ręcznie wyjąć kasetę z wyciągniętą taśmą. Nie ma za to problemu przy wciśnięciu EJECT - taśma jest normalnie zwijana i kaseta jest wysuwana poprawnie.
    Co może powodować problem z funkcją STOP, że magnetowid nie zwija taśmy, tylko wyrzuca kasetę?
    Z góry dzięki za wskazówki, niemniej jestem zielony w sprawach VCR, więc specjalistyczne nazwy niewiele mi mówią.
  • REKLAMA
  • #2 17297493
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 502
    Przełącznik funkcji do czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 17298401
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    olekt2002 napisał:
    Przełącznik funkcji do czyszczenia.

Dodał bym jeszcze, że wszystko co ma kontakt ze sprzęgłem włącznie z gumową bieżnią należy wyczyścić.
  • REKLAMA
  • #4 17298610
    irocket
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Ten przełącznik funkcji to taka zębatka z wyprowadzonymi "z niej" stykami? Jeśli tak, to jutro popatrzę.
  • REKLAMA
  • #5 17298629
    boguslaw robak
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam sprawdz pasi .
  • #6 17302198
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    irocket napisał:
    Ten przełącznik funkcji to taka zębatka z wyprowadzonymi "z niej" stykami? Jeśli tak, to jutro popatrzę.

Dokładnie. Znajduje się na zespole z silnikiem ładowania mechanizmu.
REKLAMA