logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat... W jaki sposób zrobić komunikat na stronie?

DntSLn 22 Maj 2007 21:08 3734 6
  • #1 3911228
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam, chciałbym aby na mojej stronie internetowej po kliknięciu w przycisk zamknięcia przeglądarki wyskoczyło okienko powiadomienia (z napisanym przeze mnie tekstem i przyciskiem OK).

Czy da się to zrobić? Jeżeli tak to jaki skrypt muszę umieścić na stronę?

Jestem początkujący w web-masteringu, z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 3911956
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, po pierwsze zastanów się czemu miałoby to służyć. Bo według mnie specjalnie praktyczne by nie było ;)

Zrobić się właściwie nie da. Działało w starych IE (chyba jakaś pozostałość z wojny przeglądarek), ale też nie do końca bo nie można było ustalić czy użytkownik wchodzi na inną stronę, zamyka okno czy odświeża.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #3 3912627
    DntSLn
    Poziom 22  
    Rozumiem... Szukam również skryptu który byłby odpowiedzialny za wyróżnienie/zmianę przycisku/przycisku po najechaniu na niego kursorem myszy myszy.

Czy mógłby ktoś z Was podać mi taki skrypt (chyba jest w Javie).
  • #4 3912843
    krzychoocpp
    Witam, można to zrobić w JavaScript, ale z tym jest dużo roboty i w ogóle to rozwiązanie jest bez sensu :)

Najprościej zrobić to w CSS za pomocą :hover. Wygląda to np. tak:

#guzik:hover{
             color: red;
    }

Jeśli nie wiesz czym jest CSS to jak najszybciej napraw to, odwiedzając np. tę stronę:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Żeby nie było zbyt pięknie, hover działa normalnie w przeglądarkach, ale w IE tylko dla linków. Ale z tymi i wieloma innymi dziwactwami tej "przeglądarki" można sobie poradzić za pomocą genialnej Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany. Wystarczy dodanie dwóch linijek i zacznie działać :D

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 3913280
    DntSLn
    Poziom 22  
    Jestem naprawdę bardzo początkujący... chciałbym nauczyć się tworzenia i wykorzystywania arkuszy stylów w CSS.

Na dzień dzisiejszy moja strona wygląda tak: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany chciałbym by wyglądała tak: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Jak zrobić takie "przewijanie tekstu" na stronie jak pokazałem na obrazku?

Jaki dokładnie skrypt będzie odpowiadał za to zmienianie obrazka/buttona?

Po kliknięciu na odnośnik do jakiegoś działu ma się on wczytać tam gdzie widnieje tekst: "witam na mojej stronie...". Nie chce aby za każdym razem wczytywały się wszystkie ramki itd.

Proszę o pomoc w stworzeniu właśnie takiego arkusza CSS. Będę bardzo wdzięczny i przeleje 50pkt za użyteczne rady i skrypty.

Mam program HateML Pro i Fotoshop CS2.
  • #6 3913405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3914436
    krzychoocpp
    Witam, więc po kolei. Oczywiście potrzebujesz porządnej przeglądarki (najlepiej kilku) z ułatwiającymi tworzenie stron dodatkami. Do Opery Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany, do Firefoksa Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany. To Ci znacznie ułatwi pracę.

Teraz, menu po lewej. Menu to nieuporządkowana lista linków. Więc powinno wyglądać tak:
    <ul>
    <li><a href="foto.html">Foto</a></li>
    (i tak po kolei kazdy link jako element listy)
    </ul>
    Jak zrobić w arkuszu CSS żeby wyglądały jak chcesz, zakładam że to jedyna lista ul na stronie (piszę z głowy czyli z niczego, jakby co :) )

li {   
    background-color: black; (te elementy mają czarne tło)
    background-image: url(tlo.jpg); (to powinien być ten kawałek z prawej, zawierający zaokrąglone rogi)
    background-position: top right; (przesunie to obrazek tła na prawo)
    height: 30px; (ustaw na wysokość obrazka)
    width: 15em; (najlepiej użyć em jako jednostkę. Poeksperymentuj z szerokością)
    text-align: center; (linki będą na środku)
    margin-bottom: 0.5em (elementy mają odstęp)
    }
    li a { (tu styl dla linkow)
    color: yellow; (mają żołty kolor)
    }
    li:hover
    {
    background-color: red; (po najechaniu na element listy zmieni się jego tło na czerwone. Możesz zmienić też inne rzeczy)
    }

Żeby można było przewijać zawartość jakiegoś elementu, to nic innego niż ustawienie mu

#element{
    overflow: scroll;
    }

Co do uaktualniania części strony - jest to do zrobienia za pomocą ramek albo AJAXa. Ale ramki są przestarzałe i zapomnij o nich, a AJAX nie służy do takich rzeczy ;) Jeśli strona będzie dobrze napisana to przeładowanie jej nie będzie uciążliwe.

Pozdrawiam, Krzysztof.

Podsumowanie tematu

✨ Autor pyta o możliwość wyświetlenia na stronie internetowej okienka powiadomienia z własnym tekstem i przyciskiem OK przy próbie zamknięcia przeglądarki. Odpowiedzi wyjaśniają, że obecnie nie jest to możliwe ze względu na ograniczenia przeglądarek i bezpieczeństwo użytkownika; dawniej częściowo działało to w starych wersjach Internet Explorera, ale bez precyzyjnego rozróżnienia przyczyn zamknięcia strony. Wskazano, że do prostych komunikatów można użyć funkcji JavaScript alert() wywoływanej np. po kliknięciu przycisku. Autor dodatkowo pyta o skrypt do zmiany wyglądu przycisku po najechaniu kursorem – zalecane jest użycie CSS z selektorem :hover, a w przypadku problemów z kompatybilnością w IE można zastosować bibliotekę IE7. Podano przykłady prostych skryptów JavaScript do alertów i zmiany obrazków przy zdarzeniach onMouseOver/onMouseOut. Wskazano także na potrzebę nauki CSS i polecono narzędzia developerskie do testowania stron (Opera Web Developer, Firefox Firebug). Dyskusja obejmuje także tworzenie menu w HTML jako listy ul/li oraz stylizację CSS z użyciem tła, pozycji i wymiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA