logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto odpowiada za wykonanie uziomu w przyłączu instalacji TNS?

brak247 23 Maj 2007 00:21 2286 12
REKLAMA
  • #1 3912015
    brak247
    Poziom 2  
    Witam nie jestem elektrykiem lecz elektronikiem. wlasnie skonczylem montarz instalacji TNS w nowo wybudowanym domu. Zostalo przylacze wzgledem ktorego mam problem poniewaz nie wiem czy uziom w tym przylaczu mam zrobic ja czyli inwestor, czy też ZE. Prosze o odpowiedz;]
  • REKLAMA
  • #2 3912196
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 423
    ZE raczej na pewno nie, ale ogólna zasada jest taka, że zrobić ma ten, kto za to bierze pieniądze (umówiony zakres robót).
  • REKLAMA
  • #3 3912365
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1978
    A jeszcze bardziej ogólna że ma zrobić ten, komu uziom jest potrzebny. Do czego dostawcy uziom w Twoim złączu ? Do niczego.
  • #4 3913606
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Myślę że Sam Niewykonywałeś przyłącza energetycznego bo ten zakres
    obecnie najczęsciej lezy po stronie dostawcy energii. I to dostawca sam
    ogłasza przetargi na wykonanie przyłączy dla odbiorców,wykonawca tego
    przyłacza powinien wykonac wymagane przepisami ochrony przeciwporaż.
    a wiec odpowiednich parametrów uziomy.Ty Możesz sie do tego uziomu
    przyłączyć lub wykonac własny uziom dla systemu TN-S wktórym dla Twego
    bezpieczeństwa i Twoich bliskich powinien być o najwyższej skuteczności.
  • #5 3913650
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Wielkopolska - uziom wykonuje odbiorca.
  • REKLAMA
  • #6 3914017
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    a gdzie zginął uziom fundamentowy przecież prawo budowlane nakłada obowiązek wykonania takiego uziomu nie wspomnę o instalacji odgromowej dla której też należało by taki uziom wykonać
  • #7 3914725
    Kao
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Prawo nie zawsze wymaga dodatkowych uziomów całego budynku, tak samo jak instalacji odgromowej - pełen uziom fundamentów to dodatkowych wykop, bo nie powinno się ich kłaść w fundamencie. Jednak ZE wymaga uziemienia instalacji budynku, co zresztą trzeba wykazać przedstawiając stosowne dokumenty z pomiarów. Uziom samego przyłącza przed licznikiem to ich sprawa i nie można na niego liczyć. Do tego uziom powinien być wyprowadzony ponad grunt i stosownie dwukolorowo oznaczony.
  • REKLAMA
  • #8 3915062
    brak247
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi!może podam więcej szczegółów, bo nadal nie jestem pewien, sęk w tym, że budynek jest już uziemiony dodatkowo uziomem fundamentowym, cała inst. zgodnie z BHP, rozdzielnica połączona z szyną uziemiającą, dalej kabel 5-cio żyłowy do przyłącza. Wykonawca ZE wstawił przyłącze, doprowadził kabel 4-ro żyłowy od słupa. Na tym koniec, kable wiszą we wnątrz, uziomu brak, licznik jeszcze nie podłączony, więc jakie powinno być dalsze postępowanie przy odbiorze instalacji???
    Załączniki:
    • Zdjęcie006.jpg (319.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3920352
    stomat
    Poziom 39  
    A jaki element przyłącza ma być uziemiony ? Przyłącze samo dla siebie nie potrzebuje uziemienia, skoro odbiorca potrzebuje dla swojej instalacji uziemienie to musi je sobie zrobić. Niepotrzebnie robiłeś WLZ pieciożyłowy. Wystarczy 4 x. Teraz żyła ochronna będzie w złączu nie podłączona.
  • Pomocny post
    #10 3921854
    pio_ta
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam
    pracuje w zakładzie energetycznym i zajmuję się montarzem takich szafek kablowych jak pokazane na zdjęciu i muszę napisać że w każdym takim złączu znajduje się szyna PEN i osoba która zajmuje się montarzem takiego złacza jest zobowiązana do podłączenia przewodu PE jako pierwszego przewodu, dlatego jeżeli montarzem złącza kablowego zajmuje się ZE to ZE jest zobowiązany do wykanania uziomu i jego podłączenia ,chciałbym dodać że faktycznie sama szafka kablowa dla siebie nie potrzebuje uziemienia gdyż jest wykonana z materiałów nieprzewodzących ale w każdej znajduje się punkt oznaczony PEN lub PE i do tego punktu trzeba doprowadzić uziom.
  • #11 3922019
    brak247
    Poziom 2  
    Śliczne dzięki za liczne odpowiedzi. Mój problem dzięki nim został rozwiążany.Temat zamykam. ..;]
  • #12 3922952
    stomat
    Poziom 39  
    Czyli "co kraj to obyczaj". W firmie dystrybucyjnej w której ja pracuję nie wykonuje się uziomów w złączach, a WLZ-y są czterożyłowe. To że jest szyna PEN nie znaczy wcale że musi być uziom.
  • #13 3923122
    |bst|
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Wlasnie mialem odbior w piatek przylacza.
    WZL z szyna PE, kabel 5'cio zylowy. Czlowiek ktory mi to odbieral twierdzi ze taki wymog ZE aby uzmieniac PE w zlaczu (+ oczywiscie dodatkowe uziemienie budynku, ale na czas budowy PE uziemiona tylko w WZL'u).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię odpowiedzialności za wykonanie uziomu w przyłączu instalacji TN-S w nowo wybudowanym domu. Zgodnie z przepisami i praktyką, uziom przyłącza przed licznikiem jest zwykle wykonywany przez dostawcę energii elektrycznej (ZE), który odpowiada za przyłącze energetyczne i jego ochronę przeciwporażeniową. Jednak uziom fundamentowy budynku oraz uziemienie instalacji wewnętrznej leży po stronie inwestora. W złączu kablowym dostawcy znajduje się szyna PEN lub PE, do której powinien być podłączony przewód ochronny (PE). Montaż uziomu i jego podłączenie w złączu jest obowiązkiem wykonawcy przyłącza (ZE), natomiast inwestor powinien wykonać uziom fundamentowy i uziemienie instalacji wewnętrznej zgodnie z BHP i normami. W praktyce spotyka się różne rozwiązania regionalne, np. w Wielkopolsce uziom wykonuje odbiorca. Przy odbiorze instalacji ważne jest potwierdzenie pomiarów uziemienia i prawidłowego połączenia przewodów ochronnych. W instalacji TN-S stosuje się kable 4- lub 5-żyłowe, przy czym żyła ochronna musi być prawidłowo podłączona do szyny PE/PEN w złączu. Uziom powinien być wyprowadzony ponad grunt i odpowiednio oznakowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA