Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MAM Problem z AS 946A

adrian20 18 Paź 2003 02:09 3508 25
  • #1 18 Paź 2003 02:09
    adrian20
    Poziom 14  

    :arrow: Mam problem wynikający z przestrojeniem tzn gdy zwieram 6i7 nóżkę na procesorze wyświetlacz świeci nowe pasmo (głowica jest już przestrojona o.k) ale nie znajduje żadnego sygnału coś jeszcze trzeba zrobić o czym nie wiem ? A może to co innego POMOCY !!

    0 25
  • #2 18 Paź 2003 02:19
    panterka
    Poziom 20  

    a czy usunołęś w głowicy UKF kondesatory ceramiczne jeśli nie to jutro Ci powiem jakie

    0
  • #3 18 Paź 2003 02:21
    adrian20
    Poziom 14  

    powiem inaczej głowica jest przestrojona na nowe pasmo tylko po zmianie na procku nie znajduje stacji (nie przestraja się)

    a jak zmienie spowrotem zwory to wszystko oki

    0
  • #4 18 Paź 2003 02:57
    CKsrv
    Poziom 32  

    Nie nie jak masz głowice "po nowemu" to na "dolnym" ust "procka" nic nie odbierzesz.
    Podobnie rzecz sie ma na "starej" głowicy i przełączonym MAB'ie na 87,5-108.
    Czasem tez trzeba "pokrecic" głowica.

    0
  • #5 18 Paź 2003 03:15
    adrian20
    Poziom 14  

    :arrow: Pokręciłem pomieszałem :D i jednym słowem gówno uzyskałem.
    Dam sobie na dziś spokój jutro pomyśle na trzeźwo !!! :twisted:

    Głwoica po prostu nie zmienia częstotkiwośći tzn gdy ustawiłem jej na siłe jakąś stacje zegar leciał a stacja cały czas ta sama więc co robic z tym sprzęciorem?

    0
  • #6 18 Paź 2003 13:48
    CKsrv
    Poziom 32  

    Nie mam schematu do 946 ale mam do 952
    i tu 6 i 7 noga MAB'a jest razem hmm (?)
    W kazdym razie ma byc tak: k6
    - 0V - CCIR (87,5 - 108)
    - 5V - OIRT (65,5 - 74)
    Jezeli masz A251 to mozesz "aktywowac" sobie II bank pamieci (A220 tego nie ma)

    0
  • #7 18 Paź 2003 17:06
    adrian20
    Poziom 14  

    :arrow: Coż wiem że ma być 0V po to sie zwier 6i7 do masy ale czemu to nie działa jak należy o to jest pytanie, ale jaka jest odpowiedź?

    ------

    Sukces a cała sprawa polegała na uszkodzeniu procesora dziwne ale w piwnicy znalazłem AS952 i wylutowałem procka z niego wlutowałem do AS 946 i działa ok. Sam nie wieżyłem że to proc to postanowiłem wlutować go do as 952 i to samo co się działo wcześniej z as 946 A.
    Dzięki za pomoc wszystkim uczestniczącym w FORUM i proponuje zakończyć temat

    0
  • #8 06 Gru 2003 15:20
    szynkus
    Poziom 11  

    cześć może mi ktoś powiedzieć jak przestroić as 952?

    0
  • #9 06 Gru 2003 16:09
    CKsrv
    Poziom 32  

    Wszystkie procedury sa opisane na elektrodzie -> szukaj

    0
  • #10 03 Kwi 2005 21:23
    gigamaas
    Poziom 16  

    Witam! Chciałem wykorzystać schemat wyżej wymienionego tunera do stworzenia własnego wyswietlacza częstotliwości który chciałem wykorzystac w innym odbiorniku! Moje pytanie jest na stepujące: Czy jest sens i czy warto sie bawic a jeżeli juz to jak to wogóle połączyć?? To znaczy w którym miejscu moge uznać układ za zamkniety pozostawiajać tylko wejścia na pasmo ćzestotliwości i zasialanie! Czy idzie takie cos zrobic bez programatora stacji! Ja poprostu chce sam wyświetlacz częstotliwości! Prosze o ewentualne linki przekierunkowe które wskaża mi droge ku odpowiedzi! Serdecznie pozdrawiam i do usłyszenia!

    0
  • #11 03 Kwi 2005 22:18
    dlugi666
    Poziom 20  

    W tym tunerze wyświetlanie częstotliwości jest elementem syntezy częstotliwości. Procesor na podstawie częstotliwości (i ta jest wyświetlana) zapisanej w pamięci steruje układem SAA1057 (który ustawia napięcie warikapowe i sprawdza czy została ustawiona odpowiednia częstotliwość).
    Do samego wyświetlania lepiej użyć układu z tunera AS641.

    0
  • #12 04 Kwi 2005 19:16
    gigamaas
    Poziom 16  

    Witam! Dziekuje za odpowiedź! A czy m,ozna gdzies dostac sam moduł takiego wyswietlania? Czy może sprzedają go jakies firmy zajmujące sie produkcja dla elektroników amatorów do samodzielnego montarzu? wszelkimi informacjami na ten temat jestem zainteresowany!
    Serdecznie dziekuje i pozdrawiam!

    0
  • #14 04 Kwi 2005 22:12
    Panda02
    Poziom 32  

    Takie moduły swego czasu wykorzystywano w tanich radiach samochodowych do wyświetlania częstotliwości. Często można kupić takie radia za grosze na giełdzie elektronicznej

    0
  • #15 05 Kwi 2005 08:34
    gigamaas
    Poziom 16  

    Tylko niestety! na terenia gdańska raczej chyba nie organizują czegos takiego jak giełdy elektroniczne! Ale jeżeli jestem w błędzie to prosze o poprawke! Oczywiście mozna sie zawsze przejść po złomach samochodowych, ale trafienie tam na sprawny odbiornik samochodowy graniczy z cudem! To samo miałem jak chciałem kuopić syrene alarmową do samochodu :)
    Ewentualnie spróbuje jeszcze na allegro, tam zwsze ktos cos chce upchnąć innej osobie :)
    Prosiłbym tylko o wskazówke jaki model radia szukac! Czy wystarczy model z wyświetlaczem?
    A i dziekuje za wszelkie odpowiedzi! Czytałem tamten temat, jedank muszo go sobie dokładnie przeanalizować!
    serdecznie pozdrawiam i do usłyszenia!

    0
  • #16 05 Kwi 2005 10:24
    Panda02
    Poziom 32  

    Było wiele typów takich radioodbiorników. Produkowane nawet były w Polsce. Charakterystyczne jest to że odbiornik posiada wyświetlacz, ale jest przestrajany gałką. Poza tym to ma być sprawny moduł pomiaru częstotliwości, reszta odbiornika i odtwarzacza może być niesprawna.

    0
  • #17 06 Kwi 2005 12:06
    gigamaas
    Poziom 16  

    Serdecznie dziekuje za pdopowiedzi! Już szukam po kumplach takiego radia!
    A tak apropo to jak sprawdzić czy samm pomiaru częstotliwości jest sprawny! Domyślam sie ze jest on oparty na jakiejs kostce! Jak bede miał radio to poprostu podam wam oznaczenia układu scalonego albo sam poszukam! I wtedy wystarczy że podam zasilanie (oczywiście odpowiednie) na odpowiednia nuzke i wystarczy?
    Serdecznie dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

    0
  • #18 14 Maj 2005 17:08
    gigamaas
    Poziom 16  

    Witam ponownie!
    dokonałem zakupu tunera AS-9462! Przynajmniej tak jest na obudowie napisane! Sprzedający informowal mnie że towar jest trefny jednak za taką cene to prawie jak z śmietnika :P No więc po otwarciu obudowy widze ciekawe rzeczy! Zacznijmy od tego że wogóle strasznie pusto jest w środku! nigdzie nie ma anteny ferrytowej a gniazdo antenowe jest podłaczane bezpośrednio do płyty drukowanej! są dwa chinche podłaczane kablami do plyty głownej i jedno gniazdo din, które jest tylko w obodowie i nie jest do niczego podpiete! transformator znajdujący sie w środku to TS25/6! gniazdo bezpiecznika tak samo jak gniazdo din jest, tyle że nie podpięte przed pierwotnym na trafie! Nie ma wogóle opcji power (tzn brak isostatu odpowiadającego za właczenie! no dobra wiem ze to śa drobnostki! Jednak pow łaczeniu tunera na wyswietlaczy ( jest 5 segmentowy) raz wyswietla sie 188.88 czasami wogóle jakieś smieszne znaki czasami 88 a czasami wogóle sie nie świeci! dodam ze panel na którym sa przełączniki odpowiadające za zmiane programu i wogóle cały panel przedni łacznie z diodami nie reaguja na nic! Niemam zielonego pojecia co jest z tym tunerkiem! wydaje mi sie że to wina jakiejś kości odpowiadającej za załączanie przekazników! jeszcze go nie podłąnczałem z wzmakiem więc nie wiem czy wogóle cos z niego sie wydobywa! Jak narazie naprawde nie mam pojecia co znim jest
    wydaje mi sie że nózka 6i 7 są już ze soba połaczone wiec wyswetlacz pracuje na nowe pasmo! (chyba że jeszcze jakies nużki miałyby być ze soba połaczone, powiem tak że nie wiem od której strony liczyc te wyprowadzenia z kości MAB......) Czytałem pare postów o tym tunerze (jesli to wogóle ten tuner) i kośc o oznaczeniu MAb8049H i kość SAA1057 są takie same jak w innych tunerach więc wszystko sie raczej zgadza! Glowica to także GFE112! nie mam pojęcia co sie stało z tym tunerkiem! Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc przy naprawie tego odbiornika! A jeszcze bardziej bym sie ucieszył jakby ktos zamieścił fotki wnętrza tego tunerka, co ułatwiłoby mi identyfikacje tunera! i ujżałbym czego jeszcze mi brakuje! W moim tunerku sa dwie płytki z czego jedna to płyta głowna z koścaimi wymienionymi piowyżej głowica i wog.óle wszystkim, a na drugiej jest moduł wyswietlacza wraz z przłoncznikami, do tego trafo i to wszystko!
    Dziekuje za udzielonom pomoc i pozdrawiam serdecznie!

    0
  • #20 15 Maj 2005 01:49
    gigamaas
    Poziom 16  

    Witam serdecznie! Przestrajac to jago chyba już nie musze bo chyba ktoś już to przedemna robil! I chyba wszystkie czynności zostały już wykonane! zaglądałem do głowicy i kondziorki wycięte! 6i7 nużka są połaczone razem co daje efekt napiecia 0V! chyba brakuje tylko ferrytu dla mw i lw! ale pewnie i tak bym nie korzystał! najbardziej mnie boli że nie mam kontroli nad panelem! poprostu nic nie działa na przednim panelu! teraz małe postepu zrobiłem wyłacznik sieciowy i bezpiecznik na pierwotnym! w planach chyba nie ma złącza din tylko chinch! w kazdym bądz razie ja mam dwa opcjonalnie chyba! Lecimy dalej! podłaczyłem to códo pod wzmaka a jako antena leciało to co na kablówce mozna złapać! Ale jednym słowem lipa! wogóle nic nie było słychać nawet rzadnego przydzwieku tak jakby ten tuner był wyłaczony!czy jest mozliwość że wyswietla mi sie tylko cyfra 88 i obok zielona dioda gdyz dostaje na pięcie a reszta nie reaguje bo napiecia brak! po ilości złączy na trafie ( tak wiem bystry jestem) i po pomiarach wywnioskowałem że jest jedno zasilanie na 5V (niewiem na co one leci! chyba na ten procek MAB jedno 12V i jedno 38 czy miejwiecej jakos tak! I może któreś napiecie nie odpala tunera i dlatego nic nie usłyszałem po podłaczeniu do wzmaka! no naprawde nie wiem! mysąłem że bede musiał kombinowac z przestrojeniem a problem opiera sie zupełnie na czymś innym!
    Wogóle według schematu i innych postów na temat użycia tego calego MAB-a wnioskuje że gdziec powinno byc dodatkowe napiecie zasilające tą kostke podczas spoczynku tuneera!
    No i w sumie jest jakieś miejsce! nie mam pewności czy to akurat to ale tam nigdy niec nie było montowane od poczzatku tego układu, a jednak jest oznaczenie BAT! No ale czy bez bateri podczas załączenia do sieci wariowałby tuner?? Zeby on chociaz wariował a on nie reaguje na nic! Bo ta bateria odpowiada chyba za podtrzymanie pamieci stacji! i tak bede musiał ja tam zamontowac gdzies ! Ale najpierw chce zwalczyc ten problem z tunerem! wogóle zagladając do środka tunera pokusiłbym sie o stwierdzenie że wielkośc i rozmiar płyty są nieproporcjonalne do obudowy! A co jeżeli ta płyta jest własnie od tego tnera as952! jakie iała wymiary obudowa tunera as952?? bo moja jest zabujczo szeroka miejwiecej nie całe 50cm na oko (ale teraz jestem zmeczony to jutro podam rzeczywiste wymiary! dziekuje za wskazówki, ale moge sie pochwali,.c że odrobiłem "lekcje" i już przerobiłem wcześniej posty z podanego linku, tą fotografie takze juz wczesniej sobie sciągnołem, a schemat sciagnołem już w momencie kiedy spytałem w poście o wyświetlacz czestotliwosci( pare postów wyżej)! może zanim sie skupie na wyświetlaczu udzieli mi ktoś wskazówek jak uruchomic ten tuner na tyle żeby przynajmniej w głosnikach szumiało przydzwiekiem kosmosu :P
    A tak przy okazji ( ja podejżewam że to jedna z tych kości) a ile moze kosztowac wymiana układu typu SAA cos tam dalej, w zakladzie elektronicznym, bo samemu niechce poniszczy c ścieżek!
    Dziekuej za pomoc i pozdrawiam serdecznie! \Do jutra panowie!

    0
  • #21 15 Maj 2005 11:34
    Panda02
    Poziom 32  

    Musisz sprawdzić czy pracuje procesor. Zegar procesora jest stabilizowany kwarcem 4 MHz dołączonym do końcówek 2 i 3 procesora. Przy pomiarze woltomierzem na tych końcówkach podczas pracy powinno być około połowy napięcia zasilania. Lepiej oczywiście sprawdzić pracę oscyloskopem. Procesor powinien być zasilany napięciem 5V i to również należy sprawdzić. Podczas spoczynku procesor nie wymaga napięcia ponieważ wszystkie nastawy tunera przechowywane są w pamięci EEprom PCF8571. Zanim dojdziesz do SAA1057 trzeba uruchomić sterowanie i wyświetlanie, które powinno chodzić prawidłowo. Jeśli okaże się że to coś z procesorem to nie jest to problem, ponieważ taki procesor można kupić, lub zaprogramować procesor z epromem (program też jest do zdobycia). Jeśli chodzi o napięcia to wszystkie są prawidłowe.

    0
  • #22 15 Maj 2005 15:38
    dlugi666
    Poziom 20  

    gigamaas napisał:
    A co jeżeli ta płyta jest własnie od tego tnera as952! jakie iała wymiary obudowa tunera as952?? bo moja jest zabujczo szeroka miejwiecej nie całe 50cm na oko


    AS952 (szer 35 cm) i AS 946, 9461, 9462, 946A (szer 44 cm) miały tą samą płytę. Róznica jest taka że 946, 9461, 9462 mały inną wersję procesora / z możliwaścią zapamiętania 12 stacji na zakres/

    Panda2 napisał:
    Podczas spoczynku procesor nie wymaga napięcia ponieważ wszystkie nastawy tunera przechowywane są w pamięci EEprom PCF8571

    PCF8571 to jest pamięc RAM a nie EEPROM więc w stanie spoczynku wymaga dodatkowego zasilania /bateryjka na płycie/

    0
  • #23 15 Maj 2005 16:45
    gigamaas
    Poziom 16  

    Witam! mam tylko pytanie w sprawie tych odnuży procesora MAB:

    I--------------------------I
    I MAB8049h I
    I___________________I
    1234567......
    Chodzi mi o to czy właściwie licze odnuża? Przedstawiona przezemnie kość jest umiejscowiona własnie tak w płycie i patrząc od góry widze ja własnie tak łacznie z nadrukiem na niej. Wiec czy przyjołem własciwy system odliczania nużek??

    Po drugie jeżeli tak to na nużce 2 i 3 napiecie wynosi OV! to chyba niezadobrze! i czy napiecie doprowadzone do procka moge mierzyć przytykając końcówki woltomierza do nużki numer 40 i jakiejś masy?? Jeżeli tak to napięcie wynosi od 5,7 do 6V. Czy jest to zbyt duże napięcie powodujące jakies zagrożenie dla procka! A kolejna ciekawa rzecz to to że po pomiarze wyświetlacz przestał juz cokolwiek wskazywać i pali sie tylko kontrolka stereo! Co prawda juz wcześniej też takie coś miałem i to chyba kwestia czasu jak znowu mi sie zacznie wyświetlać 88! jeszcze pionformuje!
    W sprawie oscyloskopu nie posiadam i niestety nie stac mnie na taki przyżad.
    W sprawie pamieci EEprom PCF8571. tak pomyliłem sie w sprawie zasilania bateria jednak chyba gdzies pisało że ten układ nie MAB tylko inny jak wcześniej uważałem powinien być zasilany bateryjką dla zachowania pamięci! Może żle przeczytałem w każdym bądż razie miejsce na baterie jest ( nigdy chyba nie uzywane, no bo po co skoro tuner był w tylko w opcji wiecznego zasilania od momentu wsadzenia wtyczki do gniazdka az do momentu gdy teoretycznie wywaliło korki. Dopiero ja wprowadziłem modyfikacje zwiazana z zasilaniem odcięciem zasilania i bezpiecznikiem)! Czy na wyjściu chinchów powinno byc jakiekolwiek napiecie( tzn powinno byc bo przeciez jakis sygnał musi iść) w takim razie jakie? Bo chyba przy ostatnim pomiarze nie spotkałem sie z napieciem?
    Dobra zmierzyłem własnie i nie ma żadnego napiecia na chinchach! OOO i jak mówiłem znowy wyświetlacz świeci tylko teraz juz wskazuje 188,88! Kocham ten tuner!
    No tak czytając poraz kolejny panski post dochodze powoli do wniosku że to chyba ten cały procesor siadł! Jeśli sie nie myle to on odpowiada też za sterowanie??
    Nie chyba jednak nie!
    W sprawie tego śmiesznego MAB8049H i jego dalsze oznaczenie to P A220! te oznaczenie chyba mówi o oprogramowaniu tego procka! ale tu także moge sie mylic! I ile może kosztowac taki procek! gdzieś czytałem że na giełdzie w Wrocławiu około 20 do 30 paru złotych! Ale wnioskujac, to po co mi nowy! gdzie mógłbym dostać taki używany?? najlepiej jakby z jakiegos także tunerka tylko uszkodzonego! Z wymiana nie było by problemu gdyz na płycie głównej ktos moądry pomyślał o gnieżdzie IC ( jezli sie nie myle co do nazwy) i praktycznie wszystkie kości na płycie głownej są w tych gniazdach, schodki zaczynaja sie dopiero na panelu przednim! tam juz ktos mądry nie pomyślał o tych wspaniałych gniazdach a tam jest jeden układ tesli i drugi to SAA1060! dobra znowu sie rozpisałem i wsumie nic nowego nie dokonałem! jeszcze ostatni raz włacze teraz odbiornik i napisze ile wkońcu podaje wyświetlacz!




    nie jednak dalej wyświetlacz wskazuje 188,88 i pali sie dioda stereo i dwie obok wyświetlacza! jednak genialny plastik który maskował całą elektronike wokół wyświetlacza i diód nie jest wogóle pooznaczany i nawet nie wiem co wskazuja te dwie diody!
    Dziekuje za powyższe wskazówki i pozdrawiam serdecznie!


    ==============================================
    Tak to znowu ja!
    W miedzy czasie jak pisałem swój post nadeszła nowa wiadomość której nawet nie dostrzegłem!
    tak zgadza sie około 44cm!
    Jednak w środku po zdjęciu aluminiowego panela przedniego na płycie czołowej dostrzegłem bolce na których zapewne były wałki na których niegdyś pewnie skala sie przesówała! Tak teraz juz chyba rozumiem! Obudowa to składak z kilku innych! to tłumaczy że płyta głowna w środku praktycnie nie jest do niczego przymocowana! tylko była oparta na zagięciach w tylnej ściance i z przody przykrecona do wygiętego przez kogos kawałka blachy miejwiecej po srodku! pozatym płyte główną trzeba wciskać a nie tak jak chyba powinno byc normalnie że ją moge ułożyc i przykrećić! Ktos sie niezle musiał nakombinowac! bo zapewne chciał zrobić z AS 952 códeńko As 9462! no tak ale teraz jak jedno miało opcje az 12 stacji a panel przedni jest pasujący do tego modelu to po czym poznam ile stacji moze ten zaprogramowac! to chyba było związane z tą kością SAA.... tam chyba były jakies banki pamieci, a moze to był ten cały MAB już sam teraz nie wiem! w któryms mozna było uruchomic drugi bank pamięci, ale w którym!
    Kolejne ciekawe spostrzezenia! Dziekuje i do usłyszenia panowie!

    ==========================================
    Dobra juz wyczytałem że nie uruchomie sobie drugiego banku pamięci z tego powodu że mam ten procek MAb z programem A220, gdzie niestety nie mam takiej fajnej opcji! Teraz już chyba jestem na 99% pewny że to jdnka tuner AS952 wsadzony do jakiejś obudowy z przednim panelemAS9462

    ===============================================
    Kolejna modyfikacja postu!
    Now ięc po całym dniu wojowania z tym tunerkiem udało mi sie odzyskać kontrole nad przednim panelem! Tak nie żartuje!
    Wyjołem ten caly MAB z gniazdka wziołem papier ścierny i pokolei każdą nużke, na koniec porozginałem je do zewnątrz i dokładnie wsadziłem w gniazdo!
    Moje ocje które zaczeły działac po tym zabiegu:
    -moge zmieniac pasmo na LW,MW,FM
    -działa juz opcja stereo!
    -moge zmieniać programy
    -działa opcja auto
    moge zmieniać częstotliwość po naciśnieciu przycisku fast a następnie down lub up
    - uznałem że działaja te opcje tylko i wyłącznie z tego powodu iż palą sie kontrolki( podczas zmieny czętotliwości żadna kontrolka sie nie włacza)

    Teraz to co dalej nie działa:
    -no wiec nie moge zapamietac zadnej stacji(nie z powodu wyłaczenia z sieci, tylko poprostu nie idzie) jak ustawie jedna częstotliwość to na każdym programie wyświetla sie ta sama czestotliwość!
    -niedziała chyba opcja A/B co chyba znaczy memory!
    -podczas zmiany częstotliwości nie pala sie kontrolki nad przyciskami up i down, oraz fast i nad przyciskiem A/B
    -Nie moge zmienic częstotliwości bez przyciśniecia opcji fast
    - po zmianie pasma na lw, mw, lub fm wyświetlacz nie reaguje i nie zmienia pasma do momentu az zaczne zmieniać czestotliwosc
    - no i chyba i mam nadzieje że już ostatnie to to że tuner nie wydaje z siebie zadnego sygnału. jest poprostu głuchy jak pien!
    Na chinchach w dalszym ciągu nie ma żadnego napiecia! początkowo myslałem że to wzmacniacz jednak to tuner!
    Co zrobić z tym fantem?? jak usunąć usterke! czy to moze byc jedna z tych kości odpowiadająca ża sygnał stereo, lub inna!
    A tak apropo skąd mógłbym zacząc mierzyć sygnał który jest dalej przekazywany na chinche?? może gdzies poprostu jest jakas przerwa lub przepalony element który nie przewodzi dalej i tworzy przerwe dla sygnału??

    Dziekuje serdecznie za wszelka pomoc !!
    I czekam na dalsze wskazówki :)

    0
  • #24 11 Sie 2005 13:37
    gigamaas
    Poziom 16  

    Tak jak myslałem! Musiałem sam sobie poradzic z tym tunerkiem! I ku mojemu zaskoczeniu udało mi sie! posprawdzałem wszystko co mozliwe. trafo, przewody, i luty! i odpalił

    0
  • #25 25 Paź 2005 14:25
    Wojciech Burdziński
    Poziom 1  

    Nie wiem czy nikt sie z tym nie spotkał ,czy to brak żetelności w informowaniu innych ,ale mniejsza o to. Jest możliwe że spotkacie taką wersję(przypuszczam że to wykonanie fabryczne) gdzie 6. noga jest od strony druku podparta zasilaniem(zwora do ostatniej nogi procka), a 7. jest na potencjale masy....wiec jeśli ktoś tego nie sprawdzi i od góry zamontuje zworkę to...puści coś z dymem...Powodzenia

    0
  • #26 20 Lip 2006 22:14
    smoker
    Poziom 18  

    Ja niestety puściłem chyba :cry: mierzyłem napiecia i zjechała mi sonda od miernika zwierając pin 6 z 7. Od tej pory mam dokłądnie to samo co kolega pisał wyżej (albo 88 albo coś dziwnego, albo nic, brak reakcji na przyciski)

    0
  Szukaj w 5mln produktów