Witam! mam tylko pytanie w sprawie tych odnuży procesora MAB:
I--------------------------I
I MAB8049h I
I___________________I
1234567......
Chodzi mi o to czy właściwie licze odnuża? Przedstawiona przezemnie kość jest umiejscowiona własnie tak w płycie i patrząc od góry widze ja własnie tak łacznie z nadrukiem na niej. Wiec czy przyjołem własciwy system odliczania nużek??
Po drugie jeżeli tak to na nużce 2 i 3 napiecie wynosi OV! to chyba niezadobrze! i czy napiecie doprowadzone do procka moge mierzyć przytykając końcówki woltomierza do nużki numer 40 i jakiejś masy?? Jeżeli tak to napięcie wynosi od 5,7 do 6V. Czy jest to zbyt duże napięcie powodujące jakies zagrożenie dla procka! A kolejna ciekawa rzecz to to że po pomiarze wyświetlacz przestał juz cokolwiek wskazywać i pali sie tylko kontrolka stereo! Co prawda juz wcześniej też takie coś miałem i to chyba kwestia czasu jak znowu mi sie zacznie wyświetlać 88! jeszcze pionformuje!
W sprawie oscyloskopu nie posiadam i niestety nie stac mnie na taki przyżad.
W sprawie pamieci EEprom PCF8571. tak pomyliłem sie w sprawie zasilania bateria jednak chyba gdzies pisało że ten układ nie MAB tylko inny jak wcześniej uważałem powinien być zasilany bateryjką dla zachowania pamięci! Może żle przeczytałem w każdym bądż razie miejsce na baterie jest ( nigdy chyba nie uzywane, no bo po co skoro tuner był w tylko w opcji wiecznego zasilania od momentu wsadzenia wtyczki do gniazdka az do momentu gdy teoretycznie wywaliło korki. Dopiero ja wprowadziłem modyfikacje zwiazana z zasilaniem odcięciem zasilania i bezpiecznikiem)! Czy na wyjściu chinchów powinno byc jakiekolwiek napiecie( tzn powinno byc bo przeciez jakis sygnał musi iść) w takim razie jakie? Bo chyba przy ostatnim pomiarze nie spotkałem sie z napieciem?
Dobra zmierzyłem własnie i nie ma żadnego napiecia na chinchach! OOO i jak mówiłem znowy wyświetlacz świeci tylko teraz juz wskazuje 188,88! Kocham ten tuner!
No tak czytając poraz kolejny panski post dochodze powoli do wniosku że to chyba ten cały procesor siadł! Jeśli sie nie myle to on odpowiada też za sterowanie??
Nie chyba jednak nie!
W sprawie tego śmiesznego MAB8049H i jego dalsze oznaczenie to P A220! te oznaczenie chyba mówi o oprogramowaniu tego procka! ale tu także moge sie mylic! I ile może kosztowac taki procek! gdzieś czytałem że na giełdzie w Wrocławiu około 20 do 30 paru złotych! Ale wnioskujac, to po co mi nowy! gdzie mógłbym dostać taki używany?? najlepiej jakby z jakiegos także tunerka tylko uszkodzonego! Z wymiana nie było by problemu gdyz na płycie głównej ktos moądry pomyślał o gnieżdzie IC ( jezli sie nie myle co do nazwy) i praktycznie wszystkie kości na płycie głownej są w tych gniazdach, schodki zaczynaja sie dopiero na panelu przednim! tam juz ktos mądry nie pomyślał o tych wspaniałych gniazdach a tam jest jeden układ tesli i drugi to SAA1060! dobra znowu sie rozpisałem i wsumie nic nowego nie dokonałem! jeszcze ostatni raz włacze teraz odbiornik i napisze ile wkońcu podaje wyświetlacz!
nie jednak dalej wyświetlacz wskazuje 188,88 i pali sie dioda stereo i dwie obok wyświetlacza! jednak genialny plastik który maskował całą elektronike wokół wyświetlacza i diód nie jest wogóle pooznaczany i nawet nie wiem co wskazuja te dwie diody!
Dziekuje za powyższe wskazówki i pozdrawiam serdecznie!
==============================================
Tak to znowu ja!
W miedzy czasie jak pisałem swój post nadeszła nowa wiadomość której nawet nie dostrzegłem!
tak zgadza sie około 44cm!
Jednak w środku po zdjęciu aluminiowego panela przedniego na płycie czołowej dostrzegłem bolce na których zapewne były wałki na których niegdyś pewnie skala sie przesówała! Tak teraz juz chyba rozumiem! Obudowa to składak z kilku innych! to tłumaczy że płyta głowna w środku praktycnie nie jest do niczego przymocowana! tylko była oparta na zagięciach w tylnej ściance i z przody przykrecona do wygiętego przez kogos kawałka blachy miejwiecej po srodku! pozatym płyte główną trzeba wciskać a nie tak jak chyba powinno byc normalnie że ją moge ułożyc i przykrećić! Ktos sie niezle musiał nakombinowac! bo zapewne chciał zrobić z AS 952 códeńko As 9462! no tak ale teraz jak jedno miało opcje az 12 stacji a panel przedni jest pasujący do tego modelu to po czym poznam ile stacji moze ten zaprogramowac! to chyba było związane z tą kością SAA.... tam chyba były jakies banki pamieci, a moze to był ten cały MAB już sam teraz nie wiem! w któryms mozna było uruchomic drugi bank pamięci, ale w którym!
Kolejne ciekawe spostrzezenia! Dziekuje i do usłyszenia panowie!
==========================================
Dobra juz wyczytałem że nie uruchomie sobie drugiego banku pamięci z tego powodu że mam ten procek MAb z programem A220, gdzie niestety nie mam takiej fajnej opcji! Teraz już chyba jestem na 99% pewny że to jdnka tuner AS952 wsadzony do jakiejś obudowy z przednim panelemAS9462
===============================================
Kolejna modyfikacja postu!
Now ięc po całym dniu wojowania z tym tunerkiem udało mi sie odzyskać kontrole nad przednim panelem! Tak nie żartuje!
Wyjołem ten caly MAB z gniazdka wziołem papier ścierny i pokolei każdą nużke, na koniec porozginałem je do zewnątrz i dokładnie wsadziłem w gniazdo!
Moje ocje które zaczeły działac po tym zabiegu:
-moge zmieniac pasmo na LW,MW,FM
-działa juz opcja stereo!
-moge zmieniać programy
-działa opcja auto
moge zmieniać częstotliwość po naciśnieciu przycisku fast a następnie down lub up
- uznałem że działaja te opcje tylko i wyłącznie z tego powodu iż palą sie kontrolki( podczas zmieny czętotliwości żadna kontrolka sie nie włacza)
Teraz to co dalej nie działa:
-no wiec nie moge zapamietac zadnej stacji(nie z powodu wyłaczenia z sieci, tylko poprostu nie idzie) jak ustawie jedna częstotliwość to na każdym programie wyświetla sie ta sama czestotliwość!
-niedziała chyba opcja A/B co chyba znaczy memory!
-podczas zmiany częstotliwości nie pala sie kontrolki nad przyciskami up i down, oraz fast i nad przyciskiem A/B
-Nie moge zmienic częstotliwości bez przyciśniecia opcji fast
- po zmianie pasma na lw, mw, lub fm wyświetlacz nie reaguje i nie zmienia pasma do momentu az zaczne zmieniać czestotliwosc
- no i chyba i mam nadzieje że już ostatnie to to że tuner nie wydaje z siebie zadnego sygnału. jest poprostu głuchy jak pien!
Na chinchach w dalszym ciągu nie ma żadnego napiecia! początkowo myslałem że to wzmacniacz jednak to tuner!
Co zrobić z tym fantem?? jak usunąć usterke! czy to moze byc jedna z tych kości odpowiadająca ża sygnał stereo, lub inna!
A tak apropo skąd mógłbym zacząc mierzyć sygnał który jest dalej przekazywany na chinche?? może gdzies poprostu jest jakas przerwa lub przepalony element który nie przewodzi dalej i tworzy przerwe dla sygnału??
Dziekuje serdecznie za wszelka pomoc !!
I czekam na dalsze wskazówki