logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa prostego stołu wibracyjnego do zastosowań laboratoryjnych – wskazówki

pakuz 23 Maj 2007 10:14 50996 3
REKLAMA
  • #1 3912525
    pakuz
    Poziom 14  
    Witam

Nie wiem czy jestem w dobrym dziale jak coś to prosze mnie przerzucić. Chciałbym wykonac prosty stół wibracujny do potrzeb laboratoryjnych ale zupełnie nie wiem od czego zacząć. Jakby ktoś robił coś takiego to prosze o wskazówki zdjęcia itp.

Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 3912706
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Zasada jest prosta:
    Niewyważony silnik przykręcony do elastycznie zawieszonej części stołu.
    Wszystko zależy do czego ci to potrzebne.
    Jeśli b.mały to może być nawet z wibratora od komórki.
  • REKLAMA
  • #3 3913515
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Jak bardzo mały, to proponuję kawałek blachy stalowej podparty w czterech narożnikach na sprężynach a pod spodem elektromagnes zasilany prądem AC - i już.

Wibrator wg. propozycji kolegów - sam taki mam w skali makro, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić w dowolnej skali - do produkcji pustaków i do góry nogami do wibrowania kostki brukowej itp.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/wibrator1_1815.png

Wibrator wg mojej propozycji. W sensownych warunkach do wykonania raczej tylko w skali mikro max kilka kilo obciążenia...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/wibrator2_1055.png
    Załączniki:
    • Budowa prostego stołu wibracyjnego do zastosowań laboratoryjnych – wskazówki wibrator2.png (53.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Budowa prostego stołu wibracyjnego do zastosowań laboratoryjnych – wskazówki wibrator1.png (42.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3913588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA