logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć siłę drgań wibratora stołu wibracyjnego?

modliha 10 Paź 2011 21:46 2736 1
REKLAMA
  • #1 10014041
    modliha
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Posiadam w zakładzie maszynę ze stołem wibracyjnym. Proszę spojrzeć na obrazek. Ogólnie sprawa wygląda nast:
    Kruszywo plastikowe leci z leja na stół, woda wypłukuje nieczystości i spada ze stołu wraz z nimi, plastik dzięki drganiom leci ku górze.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Problem jest taki że nie potrafie dopracować drgań do stołu. Sam zbudowałem wibrator z cewki, zwojów i dzięki zmiennemu polu elektromagnetycznemu wibruje (coś jak bateria w kamórce).
    Proszę poradzić mi czy są jakieś wzrozy np na siłe drgań? - domyślam się że zmiennymi będą ilość kruszywa, ciężar stołu itd.
    I proszę mi poradzić jak dobrać ilość zwojów lub wielkość cewki. Co powoduje większe drgania lub jak to policzyć.

Przepraszam za język pisowni ale sam wszystko tworzę i mam raczej doświadczenie mechaniczne niż wyuczone.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10014098
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    modliha napisał:
    czy są jakieś wzrozy np na siłe drgań?

Chyba amplitudę drgań?
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum...
    Brak dokładnego opisu, schematu, itp. konstrukcji.

3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
REKLAMA