Tego już prubowałem , regulowałem aż do pojawienia się powrotów . Jest i tak za ciemny obraz . Najbardziej prawdopodobne uszkodzenie układu VDP 3108 A. Ciekawe czy jest jakiś sposób na wyregulowanie tej jasności przy zmianie jakiś elemętów przy tym układzie lub przy procku tak żeby zwiękrzyć prug regulacji.
W trybie serwisowym sprawdź, czy wartość w pozycji CUT-OFF DC jest ok.128. Podobnie CUTOFF dla poszczególnych kolorów ok. 55-65. Przełączanie między wartościami w tej pozycji klawiszem zielonym (podobnie jak dla WHITE - tu wartości ok. 200-250).
W końcu nie wypada nic innego jak wymienić VDP 3108A. Podstawiłem drugi układ i obraz był dobrej jasności ale nie ma kolorów. Dwie kości padnięte tylko na inny sposób . Dziękuję za rady . Temat zamknięty.
Arturek38, wrzucić mi na skrzynkę zawartość eeprom!u, jeśli jest TX-28LD1C M-please. Co do Twojego problemu - podstaw C US2 na PK(nie sprawdzaj!)
p-m $$
Odpisuję z małym opużnieniem bo internet szwankuje. Nie wiem czy podstawienie cu2 coś daje bo nie orjętuję się która to część. A jeśli chodzi o IC 1203 to jak się dowiedzieć jaka jest zawartość pamięci bo nie jestem tak głęboko w wiedzy elektronicznej.
No to pogadaliśmy. Proponuję kolego, byś posty n/t Tv pisał w dziale dla początkujących. Co do cu2, to nie cu2, tylko C US2, a to znaczy kondensator w US2.
p-m $$
Aby wejść do menu serwisowego telewizora Panasonic TX-28LD1C, należy ustawić tony niskie na maksimum, tony wysokie na minimum, na klawiaturze lokalnej nacisnąć klawisze F i VOL-, a następnie z pilota wysłać komendę REVEAL. W menu serwisowym można regulować parametry obrazu, takie jak CUT-OFF DC (ok. 128) oraz CUTOFF dla poszczególnych kolorów (ok. 55-65), przełączane zielonym klawiszem. Problem z ciemnym obrazem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia układu VDP 3108A. Wymiana tego układu poprawia jasność, jednak może powodować brak kolorów, co wskazuje na uszkodzenie dwóch kości. Dodatkowo, istotna jest zawartość pamięci EEPROM (np. IC1203), która powinna być poprawnie zaprogramowana. Wymiana i programowanie pamięci jest konieczne do prawidłowego działania. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące kondensatora w pozycji US2. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.