logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić stację dokującą myszy mx900 Bluetooth

laserjet9002 23 Maj 2007 16:27 2559 7
  • #1 3913691
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Witam !!

Wiec tak kupiłem na giełdzie podstawkę do myszy mx900 na Bluetooth z obciętym kablem z myślą o tanim odbiorniku Bluetooth no i pojawił się problem kabel jest 8 żyłowy plus ekran cztery przewody podłączyłem normalnie pod USB (czerwony, czarny, zielony, biały) jednak po podłączeniu wykrywa odbiornik mychy i klawiatury i nic więcej.
    Wiec mam pytanie może ktoś wie do czego służą i jak podłączyć pozostałe kable: pomarańczowy, niebieski, fioletowy, żółty

i czy ta podstawka może działać jako Bluetooth

jeszcze podłączałem też kabel USB pod +pomarańczowy, -niebieski, data+ żółty,data-fioletowy, ale wywaliło że nie może rozpoznać sprzętu?

Może ktoś ma myszkę MX900 i muł by luknąć co i jak z góry dzięki.

[/img]
  • #2 3917136
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Nikt niema czegoś podobnego??
  • Pomocny post
    #3 3917536
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Podstawka, poza podłączeniem do bluetooth jest jeszcze zasilana z gniazdka sieciowego (w kabelku z jednej strony jest wtyk usb, a z tyłu wtyczki jest gniazdo do podłączenia zasilacza), więc do tego zapewne są te kabelki. Szczegółów Ci nie podam, nie będę demontował sprzętu, ponieważ ciągle jest na gwarancji. Zasilacz na wyjściu daje 5,8V i 1A prądu stałego.
    Niemniej zasilacz nie jest potrzebny, by stacja dokująca służyła jako odbiornik / nadajnik bluetooth - przydaje się jedynie przy ładowaniu akumulatorków w gryzoniu. I tu odpowiedź na drugie pytanie: tak, stacja jest normalnym bluetooth. Poza mychą nie mam nic na bluetooth, ale próbowałem telefon komórkowy i zestaw słuchawkowy - oba zostały poprawnie wykryte.
    Masz sterowniki od logitecha zainstalowane? dodam, że są tylko drivery pod xp i w górę.
  • #4 3920607
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Dzięki wiesniak mógłbyś zrobić zdjęcie wtczki USB i kabla nie bardzo sobie wyobrażam to"z tyłu wtyczki jest gniazdo do podłączenia zasilacza"

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 3923755
    wiesniak
    Poziom 31  
    Załączam obiecane dwa zdjęcia.

Pozdrawiam
  • #6 3932277
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Dzieki za fotki

Kórde dziwne to trochę już podłączałem na kilka sposobów al enic z tego. Zastanawia mine to że jeśli żyły są połączone ze sobą we wtyczce to po co to robić dopiero we wtyczce a nie na płytce i dokładać do tego kabel?

Ma ktoś pomysł jak to połączyć?

wiesniak mógł byś mi powiedzieć jako co jest rozpoznawane w menadżerze urządzeń jeśli podepniesz tylko podstawkę wyłączysz mysz i nie zainstalujesz serowników od Logitecha.

U mnie wykrywa tylko urządzenie kompozytowe.
    Czy powinno wykryć odbiornik Bluetooth?
  • Pomocny post
    #7 3932642
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ale co Ci nie działa?
    Skoro wykrywa Ci urządzenie kompozytowe, to przecież oznaka, że jest ok. Teraz tylko sterowniki powinieneś zainstalować i bluetooth powinno chodzić. Nie jestem w stanie deinstalować sterowników, ponieważ po prostu nie mam na to czasu.
    Nie do końca rozumiem, dlaczego uparłeś się, by podłączyć zasilacz, skoro jest on zbędny?
    Próbowałeś już zainstalować sterowniki? Jeśli nie, to zrób to. Jeśli tak, to napisz z czym jest problem / co nie działa.
  • #8 3939778
    laserjet9002
    Poziom 21  
    W tym jest problem że w kablu jest 8 żył a we wtyczce USB są tylko 4 piny i nie wiem jak podłączyć pozostałe kable to jest: fioletowy, pomarańczowy,żółty i niebieski

Jak podłączę tylko czerwony,czarny, zielony, białt to wykrywa tylko urządzenie kompozytowe (w tym kontroler mychy i klawiatury)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia stacji dokującej myszy Logitech MX900 Bluetooth z uszkodzonym kablem ośmiożyłowym, gdzie standardowy kabel USB ma tylko cztery przewody (czerwony, czarny, zielony, biały). Użytkownik podłączył podstawowe przewody USB, co spowodowało wykrycie urządzenia kompozytowego (mysz i klawiatura), lecz nie pełnej funkcjonalności. Pozostałe przewody (pomarańczowy, niebieski, fioletowy, żółty) prawdopodobnie służą do zasilania stacji dokującej z zewnętrznego zasilacza 5,8V/1A, który jest potrzebny głównie do ładowania akumulatorów myszy, a nie do samej komunikacji Bluetooth. Stacja dokująca działa jako standardowy odbiornik Bluetooth, potwierdzono kompatybilność z innymi urządzeniami Bluetooth (telefon, zestaw słuchawkowy). Kluczowe jest zainstalowanie sterowników Logitech (dostępnych od Windows XP wzwyż) dla prawidłowego działania. Problemem pozostaje prawidłowe wykorzystanie dodatkowych przewodów w kablu, które nie są standardowo używane w interfejsie USB i służą do zasilania. W menedżerze urządzeń stacja jest wykrywana jako urządzenie kompozytowe, co wskazuje na poprawne połączenie podstawowych linii USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA