logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV KITT jakie trafo za BSC24-0304 po wymianie problem

psooya 23 Maj 2007 18:18 2094 18
REKLAMA
  • #1 3914056
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Witam
    Poszukuję zamiennik za w/w trafo. Wiem że zamiennikiem jest FAT30101 ale jest on nieosiągalny a przynajmniej ja go nie znalazłem. Może znalazło by się coś z HG lub HR. można dodac ktokolwiek widział ktokolwiek wie ...
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 3914462
    psooya
    Poziom 38  
    Dzięki za odpowiedź ale szczerze szukam czegos tańszego najlepiej z HG bo klient nie zapłaci 150 zł za naprawe a HG za 40zł mógłbym mieć. Jeśli nie będzie nic to moze kupie ale z przesyłką to kupa pieniędzy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3915365
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Wiem, ale nie znalazłem nic tańszego
  • #6 3916066
    psooya
    Poziom 38  
    Witam
    sprawdziłem sobie tego HR7433 i wygląda na to zę powinien pasować a moje pytanie brzmi czy ktoś wkładał HG2851 albo ma opis wyprowadzeń bo na stronie HRa niema problemu ze znalezieniem a do HG jak zwyke ...
    Piozdrawiam
  • #7 3916082
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie rozumiem - to jest przecież to samo co HR (teoretycznie - różnica jest w jakości), więc schemat i końcówki są identyczne.
  • REKLAMA
  • #8 3917447
    psooya
    Poziom 38  
    Witam Kupiłem HR7433 wstawiłem i wydaje mi się że jednak coś jest nie tak zastanawaiam się czy w HRze nie trzeba zamienić wyprowadzeń 2 z 3 czy ktoś mozę mi pomóc?? Jak na razie mam żażenie wysokie oraz kiniol świeci bark pionu a TV KITT CK-5100

Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

Dodam jeszcze że mimo braku obrazu niemam fonii i wydaje mi sie że jest to wina tego trafa tylko co jest nie tak . Niemam schematu do tego TV podchodzi od royala HCM3710 ale to nie to samo. Poprostu wymiękam chyba wsadze stare trafo z którego leci ogień i zobacze czy jest fonia. Jeśli ktos mozę to prosze o pomoc
  • #9 3918087
    Mirek Z.
    Sprawdź, czy jest główne 12V (z trafopowielacza).
  • REKLAMA
  • #10 3918222
    psooya
    Poziom 38  
    Jest sprawa prosta to trafo nie pasuje wyprowadzeniami teraz tylko pytanie jak je dobrze podłączyć. mianowicie np pin HRa 8 to pin 6 BSC Piny 1,2,3 wygląda na to że się zgadzają. natomiast niewiem jakie wartosci napieć maja iść na PK itp. Może dysponujesz lub ktos wartosciami napieć? SCREEN się nie regulował przez złe podpięcie pinu 8 HRa a co dalej niewiem bo nieznam napięć

Dodano po 1 [minuty]:

U mnie 12V wychodzi z przetwory oraz 14V z tym że jedno napięcie po starcie WN jest podbijane myśle że do 25V do zasilania ramki gdyż ramka na ST-BY zasilana jest z około 14V

Dodano po 1 [minuty]:

http://www.hrdiemen.es/products/index.php?com...viewSchema&filename=./img/esquemas/HR7433.gif to mój HR ponoć identyczny jest FAT3010 z moim BSC moze ktos ma w katalogu opis wyprowadzeń tego BSC z katalogu Koniga?

Dodano po 1 [minuty]:

Albo schemat tego TV?
    12 ze stabilizatora na złym trafie było dobre niewiem jakim cudem.
  • Pomocny post
    #11 3918391
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Oryginał za 48,- zł to za drogo? I naprawa bezproblemowa.
  • #12 3918489
    psooya
    Poziom 38  
    Moze i fakt trzeba było kupić oryginał ale zależało mi troche na czasie. Jeśli nie uda sie z tym trafem to nie będe tego naprawiał i tyle. podają że zamiennikiem jest HG2851 = HR7433 = KSF60543 dlatego się skusiłem. Jeśli się nie uda trudno się mówi
  • #13 3918537
    Mirek Z.
    Mam wrażenie, że zamienniki podane w sklepie Nowy Elektronik to pomyłka. BSC w katalogu Koenig (FAT30101) ma inny rozkład wyprowadzeń, np. ABL to n.7 (w HR - n.8 ). Niestety napięcia (impulsy) z uzwojeń nie są tam podane. Zamiennika za BSC nie można było znaleźć w żadnej typowej wyszukiwarce (euras, classic itp.) ani w Google. Podobnie jak trafo do CK-5100.
  • #14 3918618
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Mirek Z. napisał:
    Mam wrażenie, że zamienniki podane w sklepie Nowy Elektronik to pomyłka. BSC w katalogu Koenig (FAT30101) ma inny rozkład wyprowadzeń, np. ABL to n.7 (w HR - n.8 ). Niestety napięcia (impulsy) z uzwojeń nie są tam podane. Zamiennika za BSC nie można było znaleźć w żadnej typowej wyszukiwarce (euras, classic itp.) ani w Google. Podobnie jak trafo do CK-5100.

Problem jest właśnie ze znaczeniem słów - odpowiednik, czy zamiennik. Od pewnego czasu sprzedawcy nie mówią już o odpowiednikach, lecz o zamiennikach, które nie muszą wcale dokładnie odpowiadać oryginałowi i to jest problem. Oni się rozgrzeszają i umywają ręce, a my wpuszczamy się w maliny. To, że nie podaje się w katalogach zalecanych wartości +B, czy kondensatora powrotu (tak jak praktykuje to Philips w oryginalnych katalogach), to też symptomatyczne.
  • #15 3918695
    psooya
    Poziom 38  
    No to się wkopałem trudno się mówi poszła kasa w plecy chyba że stprzedam tego HRa komuś . W BSC ABL jets na 6 nodze to już wogóle się nie pokrywa nawet z FATem. jeślibym znał napięcia to jest szansa ze to jednak by podeszło po zrobieniu kilku krosów na płycie tylko pytanie teraz ile tego napięcia powinno być hmmm. Zamieniłbym z kimś za takie trafo się ...
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

HR podaje 135V na wypr 4 względem 7 ale to zależy od +B. Myślę zę zamontuje to trafo podłącze +B ABL mase regulatorów WN screen i focus do TV z tym żę trafo bede miał na kablach i spróbuje coś pomierzyć ile wynoszą napięcia poszczególne. przyjmując za prawdziwe to 138V na PK moze by się cos udało. To jest mój ostatni pomysł jak dojsć do porozuminia z tym sprzętem innego niemam

Dodano po 1 [minuty]:

Rozważę jeszcze zamówienie oryginału ale tak czy inaczej popłynę a niemam pewnosći czy tylko trafo siedzi czy coś jeszcze nie wiec chyba sobie odpuszczę jesłi HR nie wypali
  • Pomocny post
    #16 3918718
    Mirek Z.
    Nie pamiętam, żebym w katalogu Koeniga znalazł kiedyś pomyłkę, a więc chyba jednak n.7. Przy chęciach na przeróbki podpowiedź - trafo na schemacie TV3710 wygląda jak HR7433.
  • #17 3919070
    psooya
    Poziom 38  
    Na tym schemacie jest błąd. dwa razy jest opisana na trafie noga nr.9. Dokonałem pomiarów tego HR7433. Przy n7 do masy mam:
    n.4 - 17,7V
    n.5 34V
    n.6 - 18,5V
    n.9 - 88V
    Pomiary dokonałem układem prostowniczym z diodą do której dołączyłem jako filtr 1uF/400V i obciążenie 7,5 Kohma

Podłączyłem HRa tak: (w nawiasach numery nóg BSC...)
    n.3 +180V na PK (3)
    n.4 zasilanie +12V (8)
    n.5 jako zasilanie pionu (7)
    n.6 jako żarzenie (5)
    n.7 GND (9)
    n.8 ABL (6)
    n.9 wolna
    Zasilanie PK z n.3 jest 180V Myślę że już mi dużo do szczęścia nie potrzeba tylko tego jednego napięcia a jedno mi zostało bo z n.9 = 88V tylko nie wiem ile powinno być właśnie na n.4 BSC a tego mi brak.

Podłączyłem n.9 HRa do płyty (4) mam obraz niby wszystko prawidłowo ale barkuje mi chrominancji obraz jest prawie niekolorowy. Ciekaw jestem ile wynosi W.N spróbuje to sprawdzić mozę dziś wieczorem albo w weekend

Moze ktos ma jkeszcze jakieś pomysły?

Rozmywa się OSD przy zmianach jaskrawosci obrazu chyba to trafo się nie nada do tego TV szkda tylko pieniedzy i dalej niemam regulacji chrominancji

Z chrominancją już sobie poradziłem i działa dobrze jednakrze niepodoba mi się regulacja jaskrawosci obrazu gdy ją zwiększam obraz sie rozmywa zastanawiam sie czy nie jest to wina napiecia żarzenia. Pomiary oscylem wykazały że jest na żarniku 20Vpp niewiem czy to nie jest za mało

Sprawa chyba sie wyjaśnia potrzeba mi wiedzieć ile powinno być napiecia na żarniku. Gdy daje 7,5V stałego z zasilacza obraz jest dobry wydaje mi sie ze kinol sie kończy. Z zasilania zewnętrznego OSD się nie rozmywa chyba ze trafo nie wyrabia pradowo jeszcze to sprawdze najwyzęj dowine zewnętrzne uwzojenie do żarzenia.

Wygląda na to ze kinol faktycznie jest doś zużyty jednakze ostatni problem potrzebna mi pomoc przy zmniejszeniu amplitudy H gdyz mam za szeroki obraz niezbyt duzo ale wystarczajaco zeby się denerwować przy oglądaniu. Myśleałem nad zmniejszeniem kondków w kolektorze HOTa ale to chyba nie najlepszy pomysł
    Prosze ostatni mam nadzieję raz o pomoc
  • Pomocny post
    #18 3920536
    Mirek Z.
    Zwężenie obrazu - zwiększenie pojemności kondensatora szeregowego cewek odchylających H lub/i dołożenie dławika przy wejściu przewodu na płytkę cewek (bywały takie fabryczne rozwiązania).
  • #19 3920669
    psooya
    Poziom 38  
    Wymieniłem kondki z sterowaniu HOTa (C672 i C67 odpowiednio 100uF/50V i 47uF/16V) (C672 i C67 odpowiednio 100uF/50V i 47uF/16V) i troszkę się obraz zwężył jeden był dość odparowany. Ale to za mało

Sprawa załatwiona. dołożyłem 180nF/250V do kondka C624 = 390nF/ 250V można nawet go zlokalizować na schemacie od HCMa. jest obok tafa albo dławika jak kto woli podłączonego do cewek szeregowo. o ile się nie mylę to trafko zapewni korekcję E-W. temat zamykam TV działa mam nadzieję że przyda się kiedyś komuś sposób przeróbki na inne trafo ale dochodzę do wniosku HRy to dobre trafa ale niema jak oryginał...
    Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z doborem zamiennika transformatora BSC24-0304 stosowanego w telewizorze TV KITT CK-5100. Oryginalny transformator FAT30101 jest trudno dostępny i drogi, dlatego poszukiwano tańszych zamienników, zwłaszcza z serii HG lub HR, takich jak HR7433 czy HG2851, które teoretycznie mają podobne wyprowadzenia. Jednak pojawiły się problemy z niezgodnością wyprowadzeń i napięć, co skutkowało brakiem obrazu, wysokim napięciem żarzenia i brakiem pionu. Użytkownik dokonał pomiarów napięć na poszczególnych pinach HR7433 i próbował dopasować je do oryginalnego BSC, jednak różnice w układzie wyprowadzeń i wartościach napięć powodowały problemy z poprawnym działaniem. Wskazano, że zamienniki oferowane przez sklepy mogą być nieprecyzyjne, a oryginalny transformator, choć droższy, zapewnia bezproblemową naprawę. Ostatecznie autor zastosował HR7433 z modyfikacją układu, dołożył kondensator 180nF/250V do układu korekcji szerokości obrazu (E-W) i wymienił kondensatory w sterowaniu HOT, co poprawiło jakość obrazu i umożliwiło działanie telewizora. Podkreślono, że transformator HR jest dobrym zamiennikiem, ale nie dorównuje oryginałowi pod względem parametrów i wyprowadzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA