logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić przedwzmacniacz mikrofonowy 2-tranzystorowy do nagrań koncertów?

coista 23 Maj 2007 19:09 2341 14
REKLAMA
  • #1 3914250
    coista
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Złożylem sobie przedwzmacniacz (2 tranzystorowy ) do Mini Disca w celu nagrywania koncertów w plenerze.Układ ruszył odrazu i wzmacnia sygnał idealnie ale tylko podczas testów w mieszkaniu(nagrywalem rozmowy) jak zabralem dzis go na koncert okazało sie,ze mocno przesterowuje szczególnie niskie tony.Jak go przerobić by można z niego korzystać ?Czy moze zwiększyc R-10K w sprzęzeniu albo jakaś wymiana elektrolitów w sprzęzeniu (tych 100 uF czy 220uF) a moze jakis dławik na wejsciu ?? Moze ktoś mi doradzić jakieś sensowne przerobienie tego przedwzmacniacza ?A moze zrobić innny uklad na ukl scal.Ne 5532 ??
    Załączniki:
    • Jak poprawić przedwzmacniacz mikrofonowy 2-tranzystorowy do nagrań koncertów? ecm.JPG (21.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3914319
    coista
    Poziom 18  
    A w której bazie ,w którym tranzystorze ?? Troche niejasno napisałeś.
    A jak najlepiej byłoby zrobić regulację czułosci tego układu ?
    A jeszcze taka sugestia , czy mikrofony elektrotowe (takie zastosowałem) przypadkiem nie wprowadzają zniekształceń ?? Moze jakieś dynamiczne mikrofony bylyby lepsze ??
  • Pomocny post
    #4 3914411
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6167
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • Pomocny post
    #5 3914986
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    coista napisał:
    A jeszcze taka sugestia , czy mikrofony elektrotowe (takie zastosowałem) przypadkiem nie wprowadzają zniekształceń ?? Moze jakieś dynamiczne mikrofony bylyby lepsze ??

A nie chcesz poeksperymentować? Przecież to jest w tym wszystkim najciekawsze. Poczytaj o wzmacniaczach ze sprzężeniem zwrotnym, szukaj, pukaj, podglądaj, dociekaj.
    Albo kup coś gotowego i nie zawracaj głowy.

Kondensator w bazie T1 można zacząć od 47nF w górę(dobierać).Można w tejże bazie zastosować potencjometr.
    Abyzmniejszyć wzmocnienie należy zmniejszyć R3.
    Załączniki:
    • Jak poprawić przedwzmacniacz mikrofonowy 2-tranzystorowy do nagrań koncertów? ecm[2]1.JPG (22.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3915508
    PEJO
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    jakim napieciem to zasilasz?
    najlepiej jak by nie bylo mniej niż 20V
  • Pomocny post
    #7 3916996
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    coista napisał:

ja niejsano napisałem a gdzie zjadłes oznaczenia T1 T2 lub jakiekolwiek ? a 10uF w bazie jest tylko jeden.

o kolega bogunio juz na tym popracował .
  • #8 3933439
    coista
    Poziom 18  
    Dzięki panowie za odzew.
    Sorki moja wina bo faktycznie jest tam tam tylko 1 kond. w bazie 10 uF.Wstawilem potencjometr zamiast 10K w sprzezenie zwr. i siadlo wzmocnienie zaleznie od regulacji.Poza tym zmienilem rezystor ograniczający prąd mikrofonu do 2,2 K i uklad działa (posiada regulacje)
    Co do zasilania to wynosi ono 9V (tyle ile mozna mieć w baterii która wezmę ze sobą i Mini Disciem) .

Zrobilem tez uklad drugi bez przedwzmacniacza (sam mikrofon zasilany przez 2,2K i kondensator separujący i do wejscia Mini Disca) i o dziwo tez to działa nie ma przesterowania jak sie nawet glośno krzyczy do mikrofonu ale jak bedzie w plenerze gdzie jest duze cinienie akustyczne i jak sobie poradzą te male pojemnosciówki jeszcze nie wiem.Bede robil próby i napiszę wam jak poszło z oboma układami.
    jesli ktoś jeszcze mógl by mi doradzić jakie najlepiej byłoby zastosowac w moim przypadku małe mikrofony by nie zwracały uwagi a nie przesterowywaly sie na koncercie to proszę o radę.
    Dzięki z góry za wszelką pomoc i odzew.

Dodano po 2 [minuty]:

Witam panowie,

Chciałbym jescze troszkę pociągnać wątek.Zrobilem uklad jak na zdjeciu i zabralem wczoraj na koncert (dam próbkę dzis jak nagrywa).
    Można powiedziec ,ze nagrywa sie wyraźnie (nie przesterowuje wejscia )ale widoczny jest spadek wysokich tonów( na ucho tony są wycięte do ok 7Khz natomiast basów jest za duzo. Mam pytanko czy nie lepiej bedzie :
    -zmienić C separujacy na 1 uf
    -rezystor na 1 K (troszkę za cicho nagrywa choć nie jest tak źle (czy zmiana tego R na 1 K podniesie wzmocnienie ?
    -i czy mikrofony (zastoswałem te tanie elektrety ) można umieścić pod kołnierzem koszuli Smile tak aby dzwięk "wpadał centralnie na membramę czy tez lepiej bedzie je ustawić o 180 stopni od siebie by dzwięk nie uderzał centralnie w mikrofon.

Co sądzicie ew. o mikrofonie panasonic : RP-VC 201 lub Sony ECM-DS70P
    Pasowały by mi one bo po 1
    cena dośc niska a po 2 stereo .

Moj MD niestety nie posiada wejscia mikrofonowego tylko liniowe i stąd cale problemy .

Tutaj można posłuchać próbki Budki Suflera zarejestrowanej w plenerze w Częstochowie -utwór "Noc komety "
    http://angikk.republika.pl/noc.komety.mp3

---------------------------------------------------------------------------------------
    Przerobilem troszke uklad z 2 tranzystorami i bede go testował.Ze wzgledu na brak dodatkowych koncepcji z waszej strony temat zamykam.Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.[/u]
    Załączniki:
    • Jak poprawić przedwzmacniacz mikrofonowy 2-tranzystorowy do nagrań koncertów? 1.JPG (7.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 3934345
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Wydaje mi sie ze ten przester miałeś tylko na niskich bo ogolnie teraz jest za cicho zarejetrowane to nagranie, i tak jak pisałes basu ci u nas dostatek a wysokie to mysle ze 7KHz nie osiagneło .
  • REKLAMA
  • #10 3934506
    coista
    Poziom 18  
    Ten uklad bez tranzystora (zasilanie ,kondesator i opór) na jakim nagrywalem dało takie tylko wzmocnie choć w MD poziom zapisu byl na max ustawiony.

Teraz mam 2 uklady:
    w 1: (z R, C i baterią ) zastsowalem zmianę C na 1 uF by obciąć pasmo od dołu a R pozostał bez zmian bo daje większe wzmocnienie niż przy 1 Kohm.

w 2. ( na 2 tranzystorach) zmienilem : 10 K w sprzęzeniu na 1 K (regulowany) poza tym kondens wejsciowy C ma 1 uF , opór zasilający mikrofon na 1Kohm (zamiast 2,2K ) no i na wejscie dalem jak kolega wczesniej radził podkówkę 10K szeregowo z sygnalem wej.

Całość działa w warunkach domowych ale jak bedzie w plenerze to zobaczymy w sobotę na koncercie -napisze i dam próbkę.
    Tutaj możecie zobaczyć i sie pośmiać jak to jest zamontowane -chyba opatentuje pomysł :)

http://angikk.republika.pl/11.JPG

W kołnierzu koszuli zamontowałem 4 mikrofony (2 dla ulkadu ze wzm a 2 do ukl.bez wzm ) , wszystko to bedzie schowane pod koszulą i kable są wprowadzone w kieszeń koszulki gdzie bede mial MD.
    Będe mógl zrobić próbę na przemian na obu układach.Mikrofony są skierowane centralnie do przodu membramami.
  • #12 3936812
    coista
    Poziom 18  
    W sumie to dla wygody bo podczas prób nagrania Budki musiałem trzymać w ręce MD i mikrofony(nie mowiąc juz o wiszących kablach ) przez co zwracałem na siebie uwagę a poza tym było to troszkę nieporęczne .Teraz odpadnie mi trzymanie mikrofonów które są ukierunkowane bezposrednio w scenę wiec moze będę miał wiecej wysokich tonów no i wolne ręce :)
    Koncerty chce nagrywać w plenerze wiec nie ma problemu z wniesieniem.
    Dam wam próbkę tego nagrania w sobotę .
    Widziałem juz patent z mikrofonami zamontowanymi na okularach .

Mam nadzieję ,ze mnie nie wezmą panowie z security za agenta secret service :)
  • Pomocny post
    #13 3936932
    rafcio_3
    Poziom 12  
    Ja to się wogóle dziwię, że tak kombinujesz. MD sam w sobie przy zastosowaniu dobrej pojemnościówki elegancko nagrywa-do tego między innymi jest stworzony.Na koncertach jest dość głośno, nie potrzeba wzmacjiać. Jeśli już zaś budować jakieś cacko tego typu, to może skożystaj z aplikacji renomowanych firm. W Estrada i Studio bardzo sobie chwala ten układzik: NJM4580, który stosuje się też do efektów gitarowych np.Polecam. Aplikacja ma zasilanie 2-18V, więc i z MD pociągniesz. Dużo łatwiej,mniejszy układ. Oczywiście jestem za eksperymentowaniem! Jak najbardziej, tylko jakości nigdy nie uzyskasz nawet porównywalnej.[/youtube]
  • #14 3937794
    coista
    Poziom 18  
    Czesc Rafcio ,
    niestety moj MD nie posiada wejscia mic tylko line in i stąd cale problemy. Próbowalem testów z samym mikrofonem elektrotowym i bez jego zasilania nie było w ogóle żadnego sygnału stąd ta 9V tówka w jego aplikacji.
    Jesli okaże sie ,ze oba układy będą działać tak sobie wtedy zainteresuje się tą aplikacją choć pewnie problem bedzie leżeć w mikrofonach które użylem bo pasmo jak narazie wypadło słabiutko ale zobaczymy w sobotę.Dzieki za odzew-pozdrowionka od pirata :)
  • #15 3939413
    dch
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Niektóre MD faktycznie nie posiadają wejścia mikrofonowego.
    Ja mam Sony MZ-N505 i go nie ma. A pozatym sprzęcik fajny, pięknie nagrywa, jakość odtwarzanego dzwięku na najwyższym poziomie.
    Też zastanawiam się nad preampem dla mikrofonu do mojego MD.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji 2-tranzystorowego przedwzmacniacza mikrofonowego do nagrywania koncertów na Mini Disca, który podczas testów w domu działa poprawnie, lecz na koncercie przesterowuje zwłaszcza niskie tony. Proponowane rozwiązania obejmują zmianę wartości kondensatora w bazie tranzystora (np. zmniejszenie z 10 µF do 1 µF lub 47 nF) w celu obcięcia pasma od dołu i ograniczenia przesterowań, regulację wzmocnienia przez zastosowanie potencjometru w sprzężeniu zwrotnym zamiast stałego rezystora (np. zmiana rezystora z 10 kΩ na 1 kΩ regulowany), a także zmianę rezystora zasilającego mikrofon (np. z 2,2 kΩ na 1 kΩ). Zasilanie układu wynosi 9 V, co jest ograniczeniem ze względu na baterię i Mini Disc. Autor testuje również prostszy układ bez przedwzmacniacza, gdzie mikrofon jest zasilany przez rezystor i kondensator separujący, który nie wykazuje przesterowań przy głośnym sygnale. Wskazano, że mikrofony elektretowe mogą wprowadzać zniekształcenia i zasugerowano rozważenie mikrofonów dynamicznych. W dyskusji pojawiła się sugestia zastosowania układu scalonego NJM4580 jako alternatywy dla tranzystorowego wzmacniacza, ze względu na prostotę i lepszą jakość dźwięku. Problemem jest brak wejścia mikrofonowego w Mini Discu (np. Sony MZ-N505 posiada tylko wejście liniowe), co wymusza stosowanie przedwzmacniacza. Autor montuje mikrofony na kołnierzu koszuli dla wygody i lepszego kierunkowego nagrywania sceny. Testy w plenerze mają potwierdzić skuteczność wprowadzonych zmian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA