Dzięki panowie za odzew.
Sorki moja wina bo faktycznie jest tam tam tylko 1 kond. w bazie 10 uF.Wstawilem potencjometr zamiast 10K w sprzezenie zwr. i siadlo wzmocnienie zaleznie od regulacji.Poza tym zmienilem rezystor ograniczający prąd mikrofonu do 2,2 K i uklad działa (posiada regulacje)
Co do zasilania to wynosi ono 9V (tyle ile mozna mieć w baterii która wezmę ze sobą i Mini Disciem) .
Zrobilem tez uklad drugi bez przedwzmacniacza (sam mikrofon zasilany przez 2,2K i kondensator separujący i do wejscia Mini Disca) i o dziwo tez to działa nie ma przesterowania jak sie nawet glośno krzyczy do mikrofonu ale jak bedzie w plenerze gdzie jest duze cinienie akustyczne i jak sobie poradzą te male pojemnosciówki jeszcze nie wiem.Bede robil próby i napiszę wam jak poszło z oboma układami.
jesli ktoś jeszcze mógl by mi doradzić jakie najlepiej byłoby zastosowac w moim przypadku małe mikrofony by nie zwracały uwagi a nie przesterowywaly sie na koncercie to proszę o radę.
Dzięki z góry za wszelką pomoc i odzew.
Dodano po 2 [minuty]: Witam panowie,
Chciałbym jescze troszkę pociągnać wątek.Zrobilem uklad jak na zdjeciu i zabralem wczoraj na koncert (dam próbkę dzis jak nagrywa).
Można powiedziec ,ze nagrywa sie wyraźnie (nie przesterowuje wejscia )ale widoczny jest spadek wysokich tonów( na ucho tony są wycięte do ok 7Khz natomiast basów jest za duzo. Mam pytanko czy nie lepiej bedzie :
-zmienić C separujacy na 1 uf
-rezystor na 1 K (troszkę za cicho nagrywa choć nie jest tak źle (czy zmiana tego R na 1 K podniesie wzmocnienie ?
-i czy mikrofony (zastoswałem te tanie elektrety ) można umieścić pod kołnierzem koszuli Smile tak aby dzwięk "wpadał centralnie na membramę czy tez lepiej bedzie je ustawić o 180 stopni od siebie by dzwięk nie uderzał centralnie w mikrofon.
Co sądzicie ew. o mikrofonie panasonic : RP-VC 201 lub Sony ECM-DS70P
Pasowały by mi one bo po 1
cena dośc niska a po 2 stereo .
Moj MD niestety nie posiada wejscia mikrofonowego tylko liniowe i stąd cale problemy .
Tutaj można posłuchać próbki Budki Suflera zarejestrowanej w plenerze w Częstochowie -utwór "Noc komety "
http://angikk.republika.pl/noc.komety.mp3
---------------------------------------------------------------------------------------
Przerobilem troszke uklad z 2 tranzystorami i bede go testował.Ze wzgledu na brak dodatkowych koncepcji z waszej strony temat zamykam.Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.[/u]