logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar materiału magnetycznie miękkiego na FERROMETRZE +100p

krzychugod 23 Maj 2007 19:34 690 0
REKLAMA
  • #1 3914340
    krzychugod
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, piszę z konta chłopaka, ponieważ chciałabym się dowiedzieć czy jest jakiś sposób by z pomiaru materiału magnetycznie miękkiego, który był wykonany na ferrometrze w funkcji czasu (t), czyli była wyznaczona pełna pętla histerezy... wyznaczyć poprzez wzory pętle w funkcji częstotliwości (u), czyli:
    - pierwotną krzywą magnesowania,
    - stratność
    - przenikalność materiału...

wg mnie jest to niemożliwe i pomiary te mogą być wyznaczone jedynie na ferrometrze bądź innym urządzeniu, w każdym razie nie można ich wyznaczyć na podstawie danych z histerezy w funkcji czasu ale mój kolega uważa inaczej...

czy ktoś pomoże mi w rozstrzygnieciu sporu?

bardzo prosze.... dodam, iz nawet majac wzor na stratnosc (wykorzystywana przenikalnosc prozni, H oraz B) nie mam pojecia do jakich wartości to podstawic, gdyz dane z ferrometru kształtują sie malejąco a następnie rosnąco (czyli tak jak kształtuje się pętla histerezy od - do + potem znowu do - i +), tak wiec mam dla jednego x kilka wartosci y...

pozdrawiam MONIKA

W przypadku gdyby jednak istniała w.w. możliwosc, za zobrazowaniei wytłumaczenie z chęcią oddam +100 pkt ! b. zależy mi na szybkiej odpowiedzi...
  • REKLAMA
REKLAMA