logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Badanie Materiałów Ferromagnetycznych - wpięcie watomierza

berkoF 23 Maj 2006 10:37 1613 1
REKLAMA
  • #1 2654669
    berkoF
    Poziom 11  
    Witam wszystkich !
    Mam taką sprawę: na laborkach z metrologii badaliśmy materiały ferromagnetyczne za pomocą aparatu Epsteina i w sprawozdaniu mam opisać dlaczego na poniższym schemacie watomierz wpięty jest w taki "dziwny" sposób, tzn. zaciski prądowe po stronie pierwotnej, a zaciski napięciowe po stronie wtórnej. Jak mogę się domyślać chodzi pewnie o straty mocy i stąd moja teoria, że:
    - po wpięciu wszystkich zacisków po stronie pierwotnej moc wskazywana przez watomierz jest mocą całego czwórnika z uwzględnieniem strat w żelazie i miedzi (miedzi raczej pomijalne, bo 2W/kg?)
    - wpięcie takie jak na rysunku poniżej pokaże tylko moc strat w żelazie i miedzi?

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić i jeśli to możliwe udowodnić to matematycznie:)

Za wszelką pomoc z góry dziękuję !
    Załączniki:
    • Badanie Materiałów Ferromagnetycznych - wpięcie watomierza schemat.gif (4.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2655736
    DetiXX
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Cewkę napięciową watomierza załącza się na napięcie wtórne w celu wyeliminowania strat w miedzi uzwojenia pierwotnego. Wchodzą tu tylko straty mocy w cewce napięciowej watomierza.
REKLAMA