logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować sprzężenie w gitarze basowej z Eltronem i kostką Behringer EQ?

roman89 23 Maj 2007 19:57 879 3
REKLAMA
  • #1 3914419
    roman89
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, mam taki problem, mam gitre basową, używam eltrona, kolumny eltron z głośnikami Lextona i kostke berhinger EQ. Kiedy dam wzamcniacz głośno to jest nieznośne piszeczenie, robi sie to tez kiedy mam go mniejwiecej na połowie mocy a dam duze soprany, albo kiedy podwyższam wyskokie tony na kostce. Ja chce grać własnie i mieć wysokie tony i nie mieć tego piszczenia, jak to zrobić? aha piszczy kiedy nie dotykam strun rękom, ale kiedy jest juz na maxa to juz nawet kontakt mojego ciała ze strunami nie pomaga (tzn ręki). Moje pytanie brzmi: Czy można sie pozbyć tego sprzeenia jakos (niemiłosierny pisk) bez zmniejszania głośnosci. Pozdro!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3914799
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Na początek sprawdź kable połączeniowe, czy prawidłowo wykonane, uwagę zwróć na masę. Czy struny i przetwornik prawidłowo umasione? Jeśli wszystko co wymieniłem masz prawidłowo wykonane, to pozostaje zamontowanie filtru dolnoprzepustowego. W praktyce jest to kondensatorek około 100 - 400pF połączony miedzy masę a wejście wzmacniacza. On jednak zmniejszy tony wysokie.
  • REKLAMA
  • #3 3917693
    roman89
    Poziom 15  
    to prawda, gitara nie ma podłączonych strun do masy, a mostek jest z tworzywa stucznego, jeslo chodzi o przystawiki to niewiem czy są podłaczone, myśle ze to lepiej w muzycznym zrobić, a jak bym dał filtr dolnoprzepustowy to aż tak mocno zmniejszył by soprany? czy tylko nieznacznie
  • Pomocny post
    #4 3917931
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Trzeba dobrać pojemność, tak aby się nie wzbudzało a efekt był zadowalający. Wówczas ograniczysz tylko trochę tony wysokie. Eksperymentuj nic złego się nie stanie.
REKLAMA