logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ wzmacniający sygnały 2V i 10mV z potencjometrami?

mrc26 24 Maj 2007 09:06 933 4
REKLAMA
  • #1 3915809
    mrc26
    Poziom 10  
    Składam układ z dwoma czujnikami ultradźwiękowymi i muszę wzmocnić sygnały: 2V x 5 przed głośnikiem i 10mV x 100 za mikrofonem. Do tego po obu stronach muszę dać potencjometry (takie małe, regulowana śrubokrętem). Czy ktoś może mi podpowiedzieć, albo podrzucić schemat jakiś, bo ja jestem zielony w tych rzeczach.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3915956
    maniak elektro
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam!
    Najlepiej zastosować wzmacniacz operacyjny np.TL074.
    narka
  • REKLAMA
  • #3 3915976
    mrc26
    Poziom 10  
    Dzieki! Jakies szczegoly, co i jak zeby wyszlo mniej wiecej tak jak potrzebuje?? No i ten potencjometr :-)
  • REKLAMA
  • #4 3916237
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    TL074 nie nadaje się ani do mikrofonu, ani do sterowania głośnikiem. Do wzmacniania sygnału z mikrofonu dlatego, że maksymalne wzmocnienie dla pasma akustycznego to 100x dla tego wzmacniacza. Dla ultradźwięków (nie podałeś nawet wymaganego pasma!) będzie mniejsze. Ale poszukaj jakiegoś szybszego wzmacniacza operacyjnego i będzie dobrze. Albo użyj dwóch stopni wzmacniających (każdy o wzmocnieniu 10x).
    Do sterowania głośnika TL074 ma za dużą impedancję wyjściową. Niestety nie podałeś, jaką impedancję ma mieć głośnik. Wiele z typowych akustycznych wzmacniaczy mocy może pracować przy wyższych częstotliwościach, przykładem jest TDA2030A (ale ma za dużą moc jak na takie zastosowanie).
REKLAMA