logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens CL75 nie działa po flashu - jak naprawić?

slaw76 24 Maj 2007 14:07 1089 8
  • #1 3916544
    slaw76
    Poziom 14  
    Mam siemensa cl75 na tapecie wgrywałem polski jezyk programem download tool v6.31 , i niestety telefon padł , nie znacie jakiegos sposobu na ozywienie go ?, wyłaczajac infinity bo nie mam tego boxa .
    pozdrawiam
  • #2 4002593
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Podepnę sie pod temat.

CL75 z softem 051025. Potrzebuję wgrać PL. Pliki mam ściągnięte z allsiemens.com
    Languagepacks - 051219.mbf
    Maincore - 060209n.mbf
    Mappings - 051226.mbf
    i przy próbie wgrywania softu wywala mi taki komunikat. Kontynuować kasowanie?
    Załączniki:
    • Siemens CL75 nie działa po flashu - jak naprawić? cl75.jpg (38.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4002604
    slaw76
    Poziom 14  
    wlasnie po flashowaniu tym programem telefon mi padł, postawilem go dopiero infinity. Takze nier wiem czy warto ryzykowac ta darmówką.
    pozdrawiam
  • #4 4002688
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Darmówką :) he he, przecież to jest fabryczny soft.
    Program cię informuje, że nalepiej wgrać wszystko (w skrócie), więc kontynuować
    ale... powiedz dlaczego chcesz wgrywać różne softy (main inny od reszty)?
  • #5 4002704
    epol
    Poziom 26  
    sim napisał:
    Darmówką :) he he, przecież to jest fabryczny soft.
    Program cię informuje, że nalepiej wgrać wszystko (w skrócie), więc kontynuować
    ale... powiedz dlaczego chcesz wgrywać różne softy (main inny od reszty)?

Taką paczkę ściągnąłem z allsiemens, też mnie to trochę dziwi.

Odznaczyć mam wszystkie opcje z "keep"??
  • #6 4002756
    sim
    Poziom 28  
    Proponuję z http://eh.student.utwente.nl/~landy/ ściągnąć najpopularniejszy 050815, checkbox któryś trzeba zaznaczyć - żeby szło - nie mają większego znaczenia.
    No i flashowanie kablem usb - najlepiej oryginalnym siemens.
    Bateria naładowana.
    A także mapping wybrać z mediami, czyli NIE ....no_d4data
    Widzę też, że jest na landym wersja na kabel serial data, ale tego nie testowałem - na kablu usb robi się pół godziny to na serialu pewnie ze dwie.
  • #7 4003112
    epol
    Poziom 26  
    Oryginalny mam ale na coma, usb to jakaś podróbka używana wielokrotnie na innych modelach siemensa. 050815 jest starszy niż wersja którą mam w tel, nie oburzy się ten wynalazek jak mu to wgram?
  • #8 4003500
    sim
    Poziom 28  
    Nie wiem jak na comie będzie szło...
    natomiast wersję moż zaniżać, bo to jest quanta.
  • #9 4004181
    epol
    Poziom 26  
    Dzięki. Poszło po Comie, niecałe pół godzinki. Po USB nieoryginalnym nie chciał się skomunikować, a do oryginalnego nie mogłem znaleźć sterownika "Siemens USB Connetivity".

Oby ten soft był stabilny. Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens CL75, który przestał działać po próbie wgrania polskiego języka za pomocą programu Download Tool v6.31. Użytkownik nie posiada boxa Infinity, który jest często używany do przywracania telefonu po nieudanym flashowaniu. W dyskusji poruszono kwestie doboru odpowiednich plików softu (languagepack, maincore, mappings) oraz konieczności wgrania kompletnego oprogramowania, aby uniknąć błędów. Zalecane jest użycie stabilnej wersji softu 050815 dostępnej na stronie http://eh.student.utwente.nl/~landy/, z wybraniem odpowiednich opcji podczas flashowania (np. odznaczenie "keep"). Podkreślono znaczenie użycia oryginalnego kabla Siemens, najlepiej na port COM, gdyż nieoryginalny kabel USB może powodować problemy z komunikacją i brak sterowników. Flashowanie przez COM trwa około pół godziny i jest bardziej niezawodne niż przez USB. Wersję softu można obniżyć do 050815, co jest bezpieczne dla modelu CL75. Po zastosowaniu tych wskazówek telefon został przywrócony do działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA