logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z BENQ-Siemens S68 za pomocą Tornado?

Filip_f_a 24 Maj 2007 19:03 6868 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak zdjąć blokadę SIM z BenQ-Siemens S68 przy użyciu Tornado?

Samym Tornado nie zdejmiesz simlocka z S68; trzeba zrobić emulację portu COM, np. przez DirectCOM, i użyć Papua Utils w wersji x65PapuaUtilsV079d albo przerobionej 0.9.1a, bo inne warianty nie zadziałają [#3917763] [#3920117] [#3922807] Testpoint nie jest potrzebny [#3922941] Przed operacją warto zrobić kopię EEPROM-u x65flasherem [#3924930] Jeden z uczestników potwierdził potem, że tą metodą simlock został zdjęty bez problemu, choć było to pracochłonne [#3932790]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3917539
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam

Jakim programem zdejmę simlocka z BENQ-Siemens S68 za pomocą Tornado?
    Jak to jest Freia to proszę o link z aktualną wersją.
    A jak nie to też proszę o link.

Proszę o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 3917550
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    zdejmiesz Martechem chcesz linka :D
  • #3 3917685
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ja mam tornado a nie Martech, proszę o pomoc w zdjęciu simlocka za pomocą UFS-a.
  • #4 3917755
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    nie ma takiej mozliwosci. chyba ze eumulacja przez ufs portu com i kombinowanie przez jakies darmowki.
  • #5 3917763
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Nie ma zadnej mozliwosci zeby zdjac z locka z S68 Tornadem. A darmowkami bym raczej nie ryzykowal. Mozna uwalic latwo telefon, a pozniej ciezko bedzie go postawic , to nie to samo co C65.
  • REKLAMA
  • #6 3920103
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Szkoda, ale dowiem się o co chodziło sprzedawcy Tornado.
    Twierdził, że się da - może się pomylił, albo nie skojarzył tego modelu.
  • REKLAMA
  • #7 3920117
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Robisz emulację COMa, np. przez DirectCOM i działasz z Papua Utils.
  • #8 3921193
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ten Papua Utils jest pewny??
    jak tak to jestem uratowany!!
  • #9 3921685
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    NIE RADZE PAPUSEM RUSZAC S68 !!!!!

Jak to juz ktos tu dzis napisal....Pamiętaj chciwy dwa razy traci. Zanies lepiej do kogos kto ma sprzet porzadny.
  • #10 3921700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3921985
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Papua zrobi S68 na 100% :) Tylko trzeba się troszkę pobawić.. :)

Wiśniowy18 nie pisz jak nie wiesz :)
  • #12 3922272
    jakrzys
    Poziom 16  
    Wiśniowy18 napisał:
    Papua nie zrobi S68 na 100%

Zrobi zrobi, bez najmniejszych problemów. Zresztą to bardzo dobry soft, nie wiem czemu ludzie którzy go nawet nie używają wypisują jakieś nieprawdziwe informacje o uwalaniu telefonów :D
  • #13 3922279
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Jestem za tym abyś spróbował tym programem, bo następnie któryś z moich kolegów po fachu zarobi coś koło 100zł. za postawienie tego telefonu martechem.
    pozdr
  • #14 3922356
    jakrzys
    Poziom 16  
    No dobra, masz tu aplikację w Javie do zczytania kodów bo Viperem tego nie zrobisz a co do papui czy jokera TO WIEM ZE CZASAMI RADZIŁY SOBIE Z TELEFONAMI NA KTÓRYCH MARTECH POLEGŁ, chyba że to kwestia użytkownika, martecha nie mam więc nie wiem jak na 100% wygląda. Używam tego na codzień i nic nigdy nie uwaliłem.
    Załączniki:
    • bsReader.rar (54.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3922422
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Zgodze sie ze to zalezy tylko od usera. Martech wszystko co ma w obsłudze - robi najlepiej.

Martech to rolls-royce w swojej marce - SIEMENS. Mi sie nie zdarzyło zeby kiedykolwiek poległ na tym co obsługuje. Co tylko jest zrobione na płycie siemensa - to martech jest najlepszy w tej materii. Kazdy to powie, kto choc tylko raz przejechał rolls-roycem czyli martechem po jakimkolwiek siemensie. Praca - poezja.

Mi sie zdarza kilka razy w tygodniu stawiac od strzała martechem telefony po papuasach ... 5-plnowych z osiedla bawiacych sie softem free w pseudo naprawy na osiedlach.

Co nie oznacza ze papuas w dobrych rekach - w porzadnym serwisie - tak jak zapewne w twoim przypadku - jest poteznym narzedziem. Jednak support martecha - dostepnosc plikow, KOMFORT PRACY, czyni ten sprzet niezastapionym. Martech jest ''debeśćiak''. Masz go nie martwisz sie o nic, o pliki, o aktualizacje, tylko czekasz na telefoniki od klientow ...

Pozdrawiam.
  • #16 3922640
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    tino2003 napisał:
    Jestem za tym abyś spróbował tym programem, bo następnie któryś z moich kolegów po fachu zarobi coś koło 100zł. za postawienie tego telefonu martechem.
    pozdr

Hehehe :) Tez jestem za !! :D
  • REKLAMA
  • #17 3922641
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Proszę o instrukcję jak ten programik odpalić.
  • #18 3922656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3922669
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    jestem początkujący, a do C65 miałem programik Papua w EXE, nie wiedziałem że są takie do S68.
    Nie natknąłem się w necie.

Proszę o pomoc, instrukcję
    Zrobię według instrukcji i zdejmę Simlocka (-:

Dodano po 24 [minuty]:

Poszukałem trochę w internecie.
    Opis ściągnięcia sim locka za pomocą programu PapuaUtils: http://siemensiak.pl/artykuly,simlock,w,sieme...,serii,65,powyzej,v36,oraz,serii,70,i,75.html

Tak wczoraj ściągałem sim locka z C75 i działa.
    Znalazłem nowszą wersje PapuaUtils, która obsługuje S68 (x65PapuaUtilsV079d).
    Teraz pytanie czy aplikacja px65v4 nada się z tej stronki, którą podałem??

Dodano po 5 [minuty]:

"Jezu" jakrzys mi dał tą aplikacje - przepraszam za pytanie o instrukcję. Usprawiedliwie się tym że coś dzisiaj nie kontaktuje.
    Dziękuje jakrzys, nada się PapuaUtils V079d?
  • #20 3922807
    jakrzys
    Poziom 16  
    Oczywiście, ja robie na jakiejś przerobionej 0.9.1a ale to nic innego jak 0.7.9d
    Aplikacja wyłącznie ta co podałem, inna nie zadziała.

Wiadomo, że co oryginał to oryginał, święty spokój i mnóstwo czasu zaoszczędzonego ;)
  • #21 3922936
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    A TESTPOINT nie trzeba robić?
    Logiczne, że nie, ale wolę się spytać (-:
  • #23 3922963
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Folder pod Javie muszi się nazywać: px65v4 a pliki px65v4.jad oraz px65v4.jar?
    Folder i pliki (.jad i .jar) nazwać bsReader?
    Czy ma to jakieś znaczenie?

Dodano po 5 [minuty]:

A i czy trzeba w Windowsie przełączać język na Rosyjski?
    Wiem co klikać.
    Czy ma to też jakieś znaczenie?
  • #24 3924138
    jakrzys
    Poziom 16  
    Z tego co czytam to daruj sobie lepiej tego locka, bo naprawdę dasz komuś zarobić za stawianie phona...
  • #25 3924156
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 3924279
    WhiteFoot
    Poziom 27  
    Ocena: 13
    jakrzys napisał:
    a co do papui czy jokera TO WIEM ZE CZASAMI RADZIŁY SOBIE Z TELEFONAMI NA KTÓRYCH MARTECH POLEGŁ,

powiedz na czym Martech poległ i w ktorym roku
    a wiekszość z nas będzie miała niezły ubaw

joker sobie nie radzi prawie z niczym jeśli nie tniesz < po chińskich
    skalpelach fajnie sie naprawia
    papuas sobie pottrafi poradzić ,tylko kto ma tyle czasu ?
    nie rozmawiasz tu z laikami i każdy z nas czegoś kiedyś próbował,
    w zasadzie to wiekszość z nas testuje darmowy shit chociażby dlatego
    żeby sie pośmiać
    nawet przykład bb5 dejana na dku < wiesz ile już tego jest do naprawy?
    więcej kasy idzie niż za locki

Pozdr

wiesz,jesli mamy porównywać martechuserów ktorzy jak im box nie widzi elektrody to grzeją procka bo tak napisane to podziękował
    btw mam kolege z konkurenci co bardzo często do mnie zagląda , a ma martecha1 i jokera ;)
  • #27 3924323
    jakrzys
    Poziom 16  
    Wiem, że fajnie się naprawia bo sam to kiedyś robiłem.
    Każdy używa co uważa, albo raczej na co go stać, martech jest drogi, wiadomo, że jeśli kiedys ktoś zakupił sprzet to go używa ale zakup w tej chwili?? Zwłaszcza, że papua i joker świetnie radzą sobie z siemensami, no poza Sx1.
    Czasu? Z pewnością więcej, ale nie przesadzajmy, jedynie AX72 trzeba robić z uwagą i zajmuje to pare minut, reszta idzie od ręki.
    A co do domniemanej wyższości "darmowych shitów" nad martechem to widziałem takie informacje na forach, i nie mi oceniać czy naprawdę martech nie radził sobie z czymś czy po prostu był nieumiejętnie obsługiwany.

Co do bb5 to coś mi na ten temat wiadomo ;)
  • #28 3924468
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Dużo czytałem na różnych forach o x65PapuaUtils
    Profesjonaliści piszą, że lepiej tego nie używać (a sami prawdopodobnie nie próbowali). Są różne programy np. x65PapuaUtils po Angielsku, który z wyglądu jest całkiem inny i nie wiadomo czy nie usadzi komórki.
    Na forach z opisem ściągania sim locka za pomocą x65PapuaUtils (Rosyjska wersja) czytałem opinie o tym sposobie i nikt się nie skarżył, że uwalił telefon, a wręcz odwrotnie - osoby, które tak robiły są bardzo zadowolone, wszystko się udało. Siedziałem na forach wiele godzin, aby się dowiedzieć czy ten sposób jest bezpieczny i doszedłem do wniosku, że tak.
    Linków to tych tematów nie będę dawał, wystarczy chwilę poszukać, jest tego wiele i do różnych marek.
    A w ogóle wystarczy poczytać opinie z linka, który wcześniej przesłałem.
    Niektórzy wgrywali zły plik Java do telefonu, lub pomylili się w przepisywaniu kodów i nic się nie działo.
    Jestem 100% pewny, że się uda, jeszcze na wszelki wypadek poczytam i telefon zrobię dopiero wieczorem.
    Napisze czy mi się udało.

Znaczy są 2 przypadki, ale na 100 udanych!
    Myślę że to ściema.
    !!!Co chwilę smok pokonany!!!

Dodano po 15 [minuty]:

jakrzys napisał:
    Wiem, że fajnie się naprawia bo sam to kiedyś robiłem.
    Każdy używa co uważa, albo raczej na co go stać, martech jest drogi, wiadomo, że jeśli kiedys ktoś zakupił sprzet to go używa ale zakup w tej chwili?? Zwłaszcza, że papua i joker świetnie radzą sobie z siemensami, no poza Sx1.

SX1 zrobiłem Freia_UFSX (sim lock) WinSwup (menu) i działa:D:D
  • #29 3924830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 3924923
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Przypadki z S68 też znalazłem i nic się nie stało. A za ściągnięcie sim locka śpiewają 60zł.

Podsumowanie tematu

✨ Zdjęcie simlocka z telefonu BENQ-Siemens S68 za pomocą programu Tornado nie jest możliwe bezpośrednio. Użytkownicy sugerują, że do tego modelu lepiej użyć oprogramowania x65PapuaUtils (wersja V079d lub przerobiona 0.9.1a), które wymaga emulacji portu COM, np. przez DirectCOM. PapuaUtils jest skuteczny, ale wymaga doświadczenia i ostrożności, gdyż nieumiejętne użycie może uszkodzić telefon. Nie jest konieczne wykonywanie testpointa. Alternatywnie polecany jest program Martech, uważany za najbardziej niezawodny i komfortowy w obsłudze telefonów Siemens, jednak jest droższy i wymaga dedykowanego sprzętu. Dyskusja podkreśla, że zdjęcie simlocka z S68 jest bardziej skomplikowane niż z modeli takich jak C65 czy C75, a nieumiejętne próby mogą skutkować koniecznością serwisowania telefonu. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność metody z PapuaUtils, choć wymagała ona cierpliwości i dokładności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA