logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z BenQ Siemens EL71? Metody i koszty w serwisie

karool61 27 Wrz 2007 22:25 4766 13
REKLAMA
  • #1 4326655
    karool61
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mam takie pytanie jak wyglada sprawa simlocka z benq el71?? da rade to zrobic pod hwk na przyklad a jak nie to czym to robic?? i ile okolo moga chciec za to w serwisie z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4326726
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Zrobi to bez problemu Martech. Koszt w komisie-serwisie około 40-50 zł.
  • #3 4327439
    kamtel2006
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Albo po kodach jesli tel z polski.40-50 zl to tani serwis musi byc:)
  • REKLAMA
  • #4 4328154
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    czemu uważasz ,że musi byc tani?? a czym sie wyróżnia ten fon ?? smok bez najmniejszego problemu ...podeslij to zrobie...:D
  • #5 4329505
    karool61
    Poziom 12  
    a za ile to zrobisz arczi??
  • REKLAMA
  • #6 4337292
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    mozesz zrobić, za free :) Papuas + kabel f-bus.
  • #7 4337803
    karool61
    Poziom 12  
    mhh tylko gdzies dostane taki kabel?
  • #8 4339755
    meloman
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam . jak ktoś ci oferuje smoka za 40/50 zł to super cenna:D.ja za to biore równą 1oo,a to dlatego że test point jest pod układem którego się nie widzi i zostaje jedynie wyczucie i wprawa . raz udaje się za bottować po 10 minutach a raz po dwóch dniach przy setkach prób trzeba mieć bardzo dużo cierpliwości pozdrawiam piotr :D
  • REKLAMA
  • #9 4340485
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    po co robić TP? Przecież można użyć javy, wyliczy kody jak w s-goldach!
    Potem już z górki... kliknąć Unlock (5008) i smoka nie ma!
    Chcesz to ci zdejme za dyszke bo to chwila roboty! Nie jeden robiłem wiec wiem...

PS. Jeżeli bierzesz za ten telefon 100zł a wart jest ~250, to ile bierzesz za BB5 , czy DB2020 ... ?? :)

Dodano po 1 [minuty]:

po co robić TP? Przecież można użyć javy, wyliczy kody jak w s-goldach!
    Potem już z górki... kliknąć Unlock (5008) i smoka nie ma!
    Chcesz to ci zdejme za dyszke bo to chwila roboty! Nie jeden robiłem wiec wiem...
  • #10 4340504
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    meloman napisał:
    witam . jak ktoś ci oferuje smoka za 40/50 zł to super cenna:D.ja za to biore równą 1oo,a to dlatego że test point jest pod układem którego się nie widzi i zostaje jedynie wyczucie i wprawa . raz udaje się za bottować po 10 minutach a raz po dwóch dniach przy setkach prób trzeba mieć bardzo dużo cierpliwości pozdrawiam piotr :D

przeciez w martechu masz opis gdzie jest testpoint wiec niewidze problemu i na necie kraza do darmowek opisy jak to zrobic wiec 100zł to slono

Dodano po 33 [sekundy]:

przy tym ze ludzie niechca placic 99zł za loka z bb5 bo juz mowia ze jest to za duzo
  • #11 4340649
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    kolego @poochone- wyjasnij dokładnie ,że chodzi o forum Martecha, bo faktycznie, ani nie trzeba gimnastykowac sie puszczajac tp pod uklady ,ani tez nie trzeba bawic sie Papuasem, (i jeden i drugi sposób nie jest 100% bezpieczny), odsyłam do lektury na forum Martecha..:D
  • #12 4411199
    karool61
    Poziom 12  
    poszlo elegancko kodem!! wiec zero ryzyka
    pozdrawiam
  • #13 4411231
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    No 100 to przesada ale 70zl to akurat. A na przyszlosc:

1. Emulujemy karte SIM poprzez Martecha lub wlaczamy tel z karta na jaka dziala telefon
    2. Wgrywamy na telefon bsreader.jar - poprzez bluetooth albo kabelek
    3. Odpalamy bsreader.jar w telefonie, zobaczymy ESN i HASH
    4. Sciagamy Papua v1.1.1 (koniecznie !!!) i odpalamy.
    5. W zakladce CODES wpisujemy zczytany ESN, HASH i IMEI telefonu
    6. Wciskamy Calc SKEY+ BootKEY.
    7. Wlaczamy Martecha , wybieramy model EL71, zmieniamy na Direct Mode dajemy Czytaj Kody i wybieramy trzecia opcje - DIRECT_MODE
    8. Z Papuy przekopiowujemy wygenerowany BootKEY i wklejamy do Martecha.

Tekst przekopiowany z forum www.GSMPlanet.NET
  • #14 4512029
    karool61
    Poziom 12  
    nie trzeba placic 70zl tylko mozna to zrobic bez zadnych problemow samemu.
    wystarzczy miec kabelek ktory jest w zestawie i umiec czytac;]
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Simlock w telefonie BenQ Siemens EL71 można zdjąć na kilka sposobów. Popularną metodą jest użycie programu Martech, który umożliwia odczyt i wpisanie kodów odblokowujących, co kosztuje w serwisie około 40-70 zł. Alternatywnie można zdjąć simlock za pomocą kodów, jeśli telefon pochodzi z Polski, co jest bezpieczne i nie wymaga ingerencji sprzętowej. Istnieje również możliwość samodzielnego odblokowania telefonu przy użyciu kabla F-BUS i programu Papuas (wersja 1.1.1), który generuje potrzebne klucze (SKEY i BootKEY) na podstawie ESN, HASH i IMEI telefonu. Metoda ta wymaga wgrania na telefon aplikacji bsreader.jar do odczytu danych. Niektórzy serwisanci stosują metodę test point (TP), jednak jest ona bardziej skomplikowana i wymaga dużej wprawy, gdyż test point znajduje się pod układem niewidocznym na płycie. Metoda TP jest mniej polecana ze względu na ryzyko i czasochłonność. Cały proces odblokowania jest stosunkowo szybki i tani, a w sieci dostępne są szczegółowe instrukcje, m.in. na forum Martecha i GSMPlanet.NET.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA