logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7S5A, Duron 1.3, XP – różowy obraz w BIOS i Windows, brak wyraźnych kolorów

Venom007 24 Maj 2007 20:28 1865 15
REKLAMA
  • #1 3917839
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam mam problem :| skladalem koledze PC (K7S5A,duron 1,3; 128mb ram, karta 32mb nvidia, sieciowka, dysk 3,2GB cd) Pc mial sluzyc do internetu wiec poskladalem z tego co mialem wszystko bylo ok zainstalowalem XP komputer sie zresetowal wszedł w system wszystko ok zainstalowalem stery z dźwiękówki zresetowalem PC przy ladowaniu systemu PC sie zawiesil wiec resetlem go guzikiem i zaraz po pokazaniu sie biosu wylaczylem bo musialem wyskoczyc do sklepu :| jak przyszedlem odpalilem PC i czcionki z biosu ktore zwykle sa biale zrobily sie rozowe jak sie okazalo wszystko sie zrobilo rozowe w systemie to samo kolory niby sa ale wszystko jest bardzo rozowe i nie zabarzo wyraźne czy ktos moze spotkal sie z podobnym problemem ?
    Rzeczy ktore sprawdzilem:
    Monitor w 100% sprawny
    Grafika w PC w 100% sprawna sprawdzalem tez na innej grafice i bylo to samo co najdźiwniejsze na grafice ktora wpiolem w PCI bylo to samo
    wszystkie kondy sprawdzone zaden nie wylany
    Ramy tez zmienialem (dawalem na SD i DDR)
    Bios tez resetowalem zworką i wyciągałem baterie
    co moge jeszcze zrobic?
    pozdrawiam i czekam na pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3917940
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź kabel do monitora i złącze D-SUB na karcie graficznej czy styki nie pogięte.
  • REKLAMA
  • #3 3917961
    Venom007
    Poziom 27  
    jak juz napisalem monitor w 100% sprawny (zwykly monitor)
    sprawdzalem na 3 grafikach (2xAGP i na jednej PCI)
    wszystkie grafiki sa sprawne bo sprawdzalem na innym PC
  • #4 3917995
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jeżeli na innych kartach graficznych masz tak samo to niestety ale wszystko wskazuje na monitor.Tym bardziej że sprawdzałeś zarówno AGP jak i PCI.Jak masz możliwość to podstaw inny monitor.
  • #5 3918170
    Venom007
    Poziom 27  
    Ale monitor sprawdzalem na tych samych kartach tylko ze w innym PC i wszystko jest ok tylko w tym PC sa jakies problemy
    Pozdrawiam
  • #6 3918223
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nic innego nie przychodzi mi do głowy.Problem leży w karcie graficznej lub monitorze.Monitor do drugiego komputera przenosisz czy stoi w tym samym miejscu ?
  • #7 3918414
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    sprawdz na innym monitorze ale z tym komputerem i z tymi kartami
  • #8 3919023
    Venom007
    Poziom 27  
    Ok bylem u znajomego z tym PC i u niego tez jest różowy kolorek :| ja u siebie sprawdzam tak ze Monitor jest w tym samym miejscu tylko za tamten(uszkodzony) PC podctawiam dobry grafiki tez te same tylko ze na jednym pokazuje sie wszystko różowe a na tym drugim nie :|
    Tez mi sie to wydaje bardzo dziwne jaka moze być przyczyna takiej usterki?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3920389
    tronic1
    Spec od komputerów
    Z czymś takim to się jeszcze nie spotkałem.W trybie awaryjnym rozumiem jest tak samo ? Powinno być tak samo skoro nawet w biosie tak jest.Na początek ClearCmos i uruchom tylko płytę z procesorem,1 kość pamięci i grafika,resztę odłącz,paski od napędów też odłącz od płyty.
  • #10 3920522
    Venom007
    Poziom 27  
    tronic1 to wszystko bylo robione juz na samym początku (ale dzięki za dobre chęci), o czywiscie ze w trybie awaryjnym jest to samo, bez niczego tez sprawdzalem i tez rozowe,wyjmowalem plyte glowna z obudowy czyscilem ja wydmuchiwalem wyciągałem proca i odpalałem plyte na ramie grafice i procku na zewnatrz obudowy i to samo :| bardzo dziwny przypadek
    ktos ma jeszcze jakies pomysly?
  • #11 3920678
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Jedyne co mi przychodzi do głowy w takim układzie to płyta główna. Problem musi być gdzieś na drodze od karty graficznej do monitora. Przyjrzyj się płycie głównej, sprawdź, czy np ścieżki między slotami pci/agp nie są pęknięte, itp.
  • REKLAMA
  • #12 3920808
    Venom007
    Poziom 27  
    Tez to juz sprawdzalem, wziąłem lupe i lecialem wszystkie siciezki niestety wszystkie wygladaja dobrze zadnych przebarwień zarysowań ani nic w tym stylu, no napewno to cos z plyta główna bo innej mozliwosci juz nie ma, jak by ktos mial jakies pomysly to prosze o podzielenie sie nimi :)
    Pozdrawiam
  • #13 3921230
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Jeśli chodzi o ścieżki to poza lupą czasem zdaje egzamin miernik... ;-)
    "Coś z płytą główną" -dość ogólnikowe określenie. Problem w dokładniejszym zlokalizowaniu usterki. Jeśli te kondensatory koło slotów są dobre, nic się nie przepaliło, nie uszkodziło, itp to zaczyna brakować możliwości.
    Ja mimo wszystko proponuję jeszcze sprawdzenie ścieżek miernikiem, ewentualnie wymienienie tych kondensatorów "w ciemno", może pomoże (wiem, wiem, takie może nie jest najlepszą odpowiedzią, ale mimo wszystko).
  • #14 3921244
    tronic1
    Spec od komputerów
    Możesz jeszcze sprawdzić zasilanie portu AGP.
  • #15 3921462
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Może taki mały offtop: mam dwie stare karty S3, jedna świeci na niebiesko, druga na różowo.
    Z racji klasy nawet nie próbowałem ich naprawiać, ale nie jest to bynajmniej wina płyty głównej, bo inne karty działają OK.

Sprawdź luty na gnieździe monitorowym, ew. w jego okolicach
  • #16 3921725
    Venom007
    Poziom 27  
    No ale te 3 grafiki z inna plyta dzialaja normalnie, grafiki wygladaja na dobre.

Dodano : 23:22 27.05.07r.

Sprawa staje sie coraz bardziej niezrozumiala :| wymienilem wszystkie kondesatory, porzyczylem karte graficzna od kolegi ktora u niego dziala juz pare miesiecy i wszystko z nia jest ok ale umnie jest na różowo:| bylem u kolegi z ta płyta i sprawdzalismy na jego monitorze tez jest na różowo,karta ktora on mi porzyczyl miala TV out po podlaczeniu TV obraz tez jest różowy:| to juz jest naprawde cos nienormalnego, jeszcze mi tylko zostaje sprawdzenie sciezek za pomoca miernika ale to zrobie jutro.
    Jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly (nawet dziwne) to prosze pisac bo mi juz do glowy nic nie przychodzi :|
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera z płytą główną K7S5A, procesorem Duron 1.3 GHz, 128 MB RAM oraz kartą graficzną Nvidia 32 MB, na którym po instalacji systemu Windows XP i sterowników dźwięku pojawił się różowy obraz zarówno w BIOS-ie, jak i w systemie operacyjnym. Monitor oraz karty graficzne (testowane na trzech różnych, w tym dwóch AGP i jednej PCI) zostały sprawdzone i działają poprawnie na innych komputerach. Problem występuje niezależnie od użytej karty graficznej i monitora, a także w trybie awaryjnym systemu. Sprawdzono kondensatory na płycie głównej, ścieżki sygnałowe między slotami PCI/AGP oraz zasilanie portu AGP – bez widocznych uszkodzeń. Próby uruchomienia płyty poza obudową oraz reset CMOS nie przyniosły efektu. Wymiana kondensatorów oraz testy z kartą graficzną pożyczoną od znajomego również nie rozwiązały problemu. Sugerowane jest dalsze sprawdzenie ścieżek miernikiem oraz dokładna inspekcja płyty głównej, gdyż problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu płyty głównej lub jej elementów odpowiedzialnych za przesył sygnału wideo do karty graficznej i monitora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA