logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - pionowe paski i zawieszanie się przy uruchamianiu, GeForce MX400

zdworak 16 Mar 2007 21:39 2303 12
REKLAMA
  • #1 3685660
    zdworak
    Poziom 11  
    Proszę o poradę, może ktoś miał podobny problem.
    Kilkuletni komputer pracował na Wind.98 jak i na XP bezawaryjnie. Teraz zaczęły się problemy- przy uruchamianiu Wind.XP , po napisach DOS-a , jak pojawia się czarny ekran z napisem WINDOWS to na całym ekranie są pionowe, niebieskie paski o odstępie ok.1 cm. Po chwili gdy system chce dalej ładować się to komp zawiesza się. Po resecie Wind. odpala się prawidłowo i komp. działa też prawidłowo. Dodaję, że wcześniej jak tworzyły się te paski to były wyświetlane komunikaty:
    -Sterownik ekranu nie może zakończyć operacji rysowania.
    - Sterownik ekranu dla Nvidia GeForce MxMx 400 ponosi odpowiedzialność za brak stabilności systemu,
    - Sterownik VIA BusMaster IDE niezgodny z systemem Windows.
    Po tych komunikatach komp był formatowany i wgrany system na nowo. Komunikaty nie ukazują się lecz jest problem opisany na wstępie.
    Nie wiem czy to może wina karty graficznej czy systemu.
    Parametry komputera to - płyta ASUS A7V133 , Duron 850 MHz, 512 SDRAM, grafika NVIDIA GeForce Mx/Mx 400.
    Ten problem pojawił mi się teraz , po kilkuletniej pracy kompa i nie wiem co jest przyczyną. Proszę o porady
  • REKLAMA
  • #2 3685678
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3685768
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź kondensatory na płycie i w zasilaczu czy nie spuchnięte.
  • #4 3687209
    zdworak
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedzi, ale sprawdzanie kondensatorów to żadna podpowiedź. Mam dwie kości RAMu i obie sprawne. Taśma dysku sprawna. Czy wgram sterowniki od płyty i grafiki czy też nie to jest tak samo.
    instalowałem najnowsze 4in1 i niepomogło. Teraz system chodzi bez wgrywanych ster. a tylko jest to co miał Wind. Pozdrawiam

Dodano po 8 [minuty]:

Chcę dodać, że zasilacz jest dobry. Odłączyłem wszystkie napędy aby zmniejszyć pobór prądu i nic się nie zmieniło. Dalej muszę restartować przy uruchamianiu komp. a później wszystko działa prawidłowo, napięcia i temperatury mierzone Asus Probe są zawsze takie same. Procesor niedawno był wyjmowany i dałem nową pastę.
    Jeszcze jedna uwaga - gdy był sprawny komp to wkładałem inną kartę grafiki która była trochę niesprawna (dawała zamazany obraz przy uruchamianiu komp.a po rtestarcie wracał obraz normalny) im na moim komp- wystąpił ten sam błąd.
    Po kilku dniach w moim komp. wystąpiły te pasy i potrzeba restartu. Więcej przy komp. nic nie robiłem.
  • REKLAMA
  • #5 3687483
    Kisiel401
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Próbowałeś zmienić kartę grafy?
  • #6 3687517
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    wlasnie tez proponuje sprawdzic to na innej karcie graficznej bo to moga byc artefakty
    a moze zasilacz podaje za wysokie napiecia podaj wskazania multimetera z pomiarow napiec 3,3; 5 i 12 V
  • REKLAMA
  • #7 3701937
    zdworak
    Poziom 11  
    Ponownie formatowałem kompa i wgrałem wszystko od nowa. Teraz system uruchamia się lecz przy uruchamianiu na czarnym oknie z napisem WINDOWS dalej są pionowe niebieskie paski. Poprzednio w tym miejscu komp zawieszał się a teraz otwiera się dalej. Później na kursorze jest kwadracik 2x2 cm z pionowymi paskami który chodzi po ekranie wraz z kursorem. Gdy kursora nie ruszam to kwadracik ginie a w kursorze są kropki. Gdy ponownie ruszę kursorem to ten kwadracik pojawia się. Jest to trochę denerwujące a nie wiem czy szkodliwe dla komp.
    Pozdrawiam internautów Elektrody.pl.
  • REKLAMA
  • #8 3702744
    Volt
    Poziom 26  
    To moze byś sie zastosowal do mojej proźby ?
  • #9 3710441
    zdworak
    Poziom 11  
    ok.
    Czekałem na inną kartę grafiki i chyba będę miał dzisiaj.
    Co do napięć to podaję dane z Asus Probe: 12,281V, 4,999V i 3,536V - występują niewielkie odchylenia przy 12 i 5 V.
    Pozdrawiam Volt-a.
  • #10 3715342
    Volt
    Poziom 26  
    Tak dzieki ale wskazania programów czesto kłamią prawie zawsze....
    Więc prosze o pomiar miernikiem!
    a jesli 3,3 tak jest to jest zbyt wysokie...
  • #11 3717074
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Grafa siedzi 100%... miałem taki problem (kość ramu na karcie grafiki). Działał tylko tryb VGA i były pionowe paski :)

Pozdrowienia
    Morpheus
  • #12 3720665
    zdworak
    Poziom 11  
    Jeżeli niesprawna karta grafiki to dlaczego po restarcie wszystko działa prawidłowo, nie ma żadnych pasków. Czy po restarcie kompa karta grafiki naprawia się ????
    Chcę dodać, że podczas odtwarzania filmu na całym ekranie są kolorowe, pionowe paski a jak zrestartuję kompa to film odtwarzany jest czysto.

Dodano po 1 [minuty]:

Zmienię jeszcze zasilacz i zobaczę co będzie.
  • #13 3879761
    zdworak
    Poziom 11  
    jedyna rada to wymienić kartE grafiki i wszystko działa.
    Dzięki wszystkim za rady
    Na tym kończę temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z systemem Windows XP i kartą graficzną Nvidia GeForce MX400 doświadcza problemów z pionowymi, niebieskimi paskami pojawiającymi się podczas uruchamiania systemu oraz zawieszaniem się komputera. Po restarcie system uruchamia się poprawnie, a komputer działa stabilnie. Wcześniej pojawiały się komunikaty o błędach sterownika ekranu oraz niezgodności sterownika VIA BusMaster IDE. Próby reinstalacji systemu i sterowników nie rozwiązały problemu. Sprawdzono taśmy dysku, pamięć RAM (memtest), kondensatory na płycie głównej ASUS A7V133 oraz zasilacz, które okazały się sprawne. Pomiar napięć zasilacza wykazał wartości w normie, choć zalecano pomiar multimetrów. Wymiana karty graficznej na inną wykazała podobne artefakty, co sugeruje uszkodzenie karty lub problem sprzętowy. Pojawiający się na kursorem kwadracik z pionowymi paskami wskazuje na uszkodzenie grafiki. Ostatecznym rozwiązaniem okazała się wymiana karty graficznej, co przywróciło stabilność i poprawne wyświetlanie obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA