logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować radio Maxon SL70E SPX-2550 NH? Problemy z połączeniem PC

Litwin 18 Paź 2003 21:18 16116 11
REKLAMA
  • #1 366277
    Litwin
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Mam problem w którym proszę o pomoc, a oto szczegóły :

1) Chcę zaprzprogramować radio MAXONA SL70E , Model SPX-2550 NH

2) Oprogramowanie oraz kabelek mam z http://www.cqham.ru/sch.htm

3) Po wielu próbach ( nawet zmiany PC : Pentium 200, Stary 486/75. Laptopie Pentium 95 ) wyszła lipa.

4) Na PC 486/75 mam tylko połączenie nie mam danych o kanałach oraz nie mam możliwości wpisanaia innych.

5) Jestem ciemny w programowaniu takich rzeczy

Proszę o pomoc ! ! !
  • REKLAMA
  • #2 368926
    gplud
    Poziom 11  
    Spróbuj wykorzystać ten program do Maxonów

Dwa tematy scalono
    j.
    Załączniki:
    • Maxon.zip (586.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 378116
    Litwin
    Poziom 15  
    Dięki Koledze " gplud " za plik, ale nadal nie mogę sobie poradzić. Może żle to robię ( do programowania radyjka zabieram się poraz pierwszy ) lub mam zły kabelek do programowania. o ile ktoś z was ma więcej doświadczenia lub ma jakiś inny pomysł to prosze o pomoc. A oto kabelek z którego kożystałem.
    Załączniki:
    • Jak zaprogramować radio Maxon SL70E SPX-2550 NH? Problemy z połączeniem PC Kabelek.gif (11.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 379487
    Litwin
    Poziom 15  
    Czy warto kleić kabelek załączony poniżej, czy on rozwiąże mój problem. Czekam nz odzew.
    Załączniki:
    • Maxon 2-MAX 236_ru.rar (5.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 382045
    Litwin
    Poziom 15  
    Czy w naszym gronie nikt nie chce mi zdradzić tajnilów na temat programowania "MAXONA SL 70E " . Jeśli tak to uważam temat za zamknięty. Jeśli nie to czekam. : heniekfm(_at_)tlen.pl
  • #6 408946
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Jestem zainteresowany tematem. Programowałem SL70 i mam program.
    Brakuje mi tylko interfejsa, abym mógł to robić na swoim komp. Przjrzałem Twoje materiały. Zasadnicza różnica polega na otwarciu programu SMP6001. U mnie pojawiają się w oknie Radio Model.. rodzaje radiotelefonów, następnie po wybraniu radia np: SL70 i Enter pojawia sie okno "Ustawienia i wybór źródła danych" i po wybraniu "Odczyt radia" informacja o braku interfesu lub złym polączeniu komp. z radiem. Interesuje mnie jaki powinien być kabel, ponieważ orginału nie można podejrzeć.
  • #7 412764
    Litwin
    Poziom 15  
    Dzięki "bitek" za odzew, ale nic nie mogę Ci pomóc. Moje wiadomośći na temat PC<-> a coś innego są znikome. Poświęciłem tym radiom dośc dużo czasu i jestem już prawie zrezygnowany, niech zostaną na (starych falach) i tak mikt mnie nie namieży. A teraz przedstawię co robiłem:
    1. Zmątowałem RIB-a ze strony : http://www.cqham.ru/sch_eng.html
    2. Zainstalowałem z w \ w strony soft
    3. Podłączyłem radio i na tym się skończyło.
    Pierwszy sugerowany błąd to za szybki komputer, tak też myślałem i po wskrzeszeniu starego 486/25Mhz zobaczyłem, że to dalej lipa opadły mi ręce. Ale dałem sobie spokoj na parę dni.
    W tym czasie zkleiłem RIB-a Motoroli - uruchomienie oraz programowanie nie sprawiały żadnych problemów- ( P 080 i P 040 )
    Z RIB-em Motoroli eksperymętowałem na SL 70E, ale nie znam poziomów napięć odniesienia i nie mam czym je zmierzyć.
    Po przeglądnięciu schematów w sieći RIB publikowany przez : //www.cqham.ru/sch_eng.html coś mi nie pasuje, może się mylę jeśli tak to proszę o sprostowanie.
    Zaznaczam że chodzi o radio MAXON SL 70E
    Dokładam pliki ze schematami. W RIBIE Motoroli za CA 3140 wstawiłem LM 301 i do tego od bazy Q7 do masy rezystor 2,2 kom.
    W drugim schemacie proszę o pomoc ewentualnie o wskazówki co jest do poprawienia by było to do użytku.
    Załączniki:
    • Jak zaprogramować radio Maxon SL70E SPX-2550 NH? Problemy z połączeniem PC RIB MOTOROLA.gif (19.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zaprogramować radio Maxon SL70E SPX-2550 NH? Problemy z połączeniem PC MAXON SL70.gif (11.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 415920
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Jakiś czas temu programowałem MAXONA SL70 i korzystałem z interfejsu na MAX236 I komputera 386 i nie było problemu.Jeśli nie masz błedu w układzie int. to być może padł w tych "bojach" max -często się to zdarza.

Pozdrawiam.

Ps.program oczywiście odpal w DOS-ie.
  • #9 416339
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    witaj, wiesz kiedys latalem po neciku i znalazlem stronke na temat przerobki maxona juz ie pamietam jaki to byl model ale tam nie bylo ono programowane za pomoca interface tylko programowany byl sam eeprom w oddzielnym programatorze , z reszta zajrzyj sam na strone http://www.radiokomunikacja.tvknet.pl/porady.htm albo poradz tam sie, moze ci pomoga

Moderowany przez c2h5oh:

Jeden z userów zauważył, że po 7 latach link przestał działać...
    /26.08.2010 r./

• #10 539309
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jezeli ktos jest zainteresowany programowaniem maxonow SL500 i SL70 to moge pomóc. Mi sie udalo programatorem widocznym na rysunkach powyzej i programami z krasnodaru (cqham). Dzialal jedynie na starym 486, na nowszych nie chcial.
  • #11 853837
    Kangur
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam! A ja zrobiłem programator na MAX236 i ten soft z cqham.ru chodzi u Mnie na P233MMX i W98:)bez rzadnego problem.Mam dwie sztuki SL70V2.
    Pozdrawiam Kangur.
  • #12 853969
    Tomas Tomes
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Programator do SL500 i SL70E to SMP4005.
    Mam oryginalny zestaw, dziala pod P4, Windows 98 bez problemu z SL500 i SL70E.

http://www.radio.org.pl/~sq5ekq/smp4005_1.jpg
    http://www.radio.org.pl/~sq5ekq/smp4005_2.jpg
    http://www.radio.org.pl/~sq5ekq/smp4005_3.jpg
    Schemat z ruskiej strony tez dziala. :)

Moderowany przez c2h5oh:

Jeden z userów raportował, że po 6 latach linki mu nie działają...
    /26.08.2010 r./

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem radia Maxon SL70E, model SPX-2550 NH, przy użyciu oprogramowania i kabla pobranego ze strony cqham.ru. Użytkownik napotkał trudności z nawiązaniem poprawnego połączenia między radiem a komputerem, mimo prób na różnych komputerach (Pentium 200, 486/75, laptop Pentium 95). Na starszym PC 486/75 połączenie jest nawiązane, lecz brak jest dostępu do danych kanałów i możliwości ich edycji. Wskazywano na konieczność użycia odpowiedniego interfejsu programującego (RIB) oraz kompatybilnego kabla, którego oryginał jest trudno dostępny. Zalecano uruchamianie oprogramowania w środowisku DOS, gdyż na nowszych systemach mogą występować problemy. Wspomniano o interfejsach opartych na układzie MAX236 oraz SMP4005, które działają z radiami Maxon SL70 i SL500, przy czym SMP4005 jest oryginalnym programatorem kompatybilnym z Windows 98 i procesorami Pentium 4. Niektórzy użytkownicy sugerowali, że programowanie może wymagać pracy na starszym sprzęcie (np. komputer 386 lub 486), a także zwracali uwagę na możliwość uszkodzenia układu MAX236 w interfejsie. Alternatywnie, programowanie pamięci EEPROM poza radiem za pomocą zewnętrznego programatora było również wspomniane jako metoda omijająca problemy z interfejsem. Wskazano także na dostępne schematy i oprogramowanie z rosyjskich źródeł, które mogą pomóc w budowie i konfiguracji interfejsu programującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA