logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skasować błędy C0b18 lub C0d18 w Minolta EP 8015?

miras_l 25 Maj 2007 18:53 1556 9
REKLAMA
  • #1 3920876
    miras_l
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Dostałem zgłoszenie telefoniczne o błędzie którego klient do końca nie potrafił odczytać : C0b18 lub C0d18, szukałem w wyszukiwarce i nic nie znalazłem. Czy w ogóle istniej jakiś z tych błędów, jeśli tak to co oznacza???

Wiec może ktoś mi podpowie jak sie kasuje błędy w tych maszynach....
  • REKLAMA
  • #2 3922311
    miras_l
    Poziom 18  
    ponawiam pytanie ...
    jak wykasować błąd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3922614
    tomi 23
    Poziom 14  
    Witam c0b1x sorter chuck muvement malfunction kasuje się przez odsunięcie i ponowne podsunięcie sortera.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3925143
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    A C0dxx to duplex. A kasowanie- w lewym dolnym narożniku pojawia się kluczyk lub prostokącik. Dotykasz kluczyka i otwiera się okienko MACHINE STATUS. Otwierasz i zamykasz przednią pokrywę i gotowe ! A jak jest prostokącik i nie można otworzyć tego okna, to wchodzisz w kody i dotykasz zakładki MACHINE STATUS i reszta jak wyżej !

C.
  • #5 3926388
    miras_l
    Poziom 18  
    copyman napisał:
    A C0dxx to duplex. A kasowanie- w lewym dolnym narożniku pojawia się kluczyk lub prostokącik. Dotykasz kluczyka i otwiera się okienko MACHINE STATUS. Otwierasz i zamykasz przednią pokrywę i gotowe ! A jak jest prostokącik i nie można otworzyć tego okna, to wchodzisz w kody i dotykasz zakładki MACHINE STATUS i reszta jak wyżej !

C.

Nie rozumiem pogrubionego :cry:
    Jakie kody :?:
  • Pomocny post
    #6 3930295
    copyman
    Niektóre wersje softu w kopiarkach nie dawały możliwości skasowania takiego kodu z poziomu usera. Dotykając prostokącika nic się nie otwierało. Trzeba było wtedy wejść w kody i i przejść do zakładki MACHINE STATUS i tam wykasować kod.

C.
  • #7 3930786
    miras_l
    Poziom 18  
    całe szczęście był to C0b18 czyli sorter, ale problem był ukryty w kablu sortera. dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 5609182
    miras_l
    Poziom 18  
    Mam następny problem z ta maszyna.
    Podczas uruchamiania nie kręci sie wcale silnik utrwalania nawet gdy jest wyciągnięty z kopiarki ale nadal podpięty pod zasilanie. Lutowałem styki w silniku ale to nic nie pomogło. Napięcie dochodzi do silnika, lecz nie pamiętam jakie i na którym kablu :|
    Może ktoś z kolegów miał podobny problem?

Oznaczenia na silniku:
    Nidec
    50M3083050
    DC24V 259.75RPM
    10kgfcm
    Lat: F18303

W ostateczności byłbym skłonny kupić taki silnik
  • #9 5609560
    copyman
    Nie pamiętam czy taki sam nie występuje w EP-6000. Jeżeli tak, to posiadałbym takowy. Jak masz możliwość sprawdzenia w Pats Manual, to daj znać, ja mogę jutro zerknąć przy chwili wolnej.

C.
  • #10 5609750
    miras_l
    Poziom 18  
    Niestety nie posiadam PM i SM :cry:
    Spisałem tylko oznaczenia z silnika i tyle :|

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędów C0b18 i C0d18 w kopiarkach Minolta EP 8015. Błąd C0b1x odnosi się do awarii mechanizmu sortera (sorter chuck movement malfunction) i można go skasować przez odsunięcie i ponowne podsunięcie sortera. Błąd C0dxx dotyczy duplexu i jego kasowanie odbywa się poprzez interfejs urządzenia: w lewym dolnym rogu ekranu pojawia się ikona kluczyka lub prostokąta, która umożliwia dostęp do okna MACHINE STATUS, gdzie po otwarciu i zamknięciu przedniej pokrywy błąd jest kasowany. W niektórych wersjach oprogramowania konieczne jest wejście w kody serwisowe i ręczne usunięcie błędu w zakładce MACHINE STATUS, gdy standardowa metoda nie działa. W przypadku błędu C0b18 problemem okazał się uszkodzony kabel sortera. Dodatkowo poruszono problem z silnikiem utrwalania w Minolta EP 8015, który nie uruchamia się mimo podłączenia do zasilania. Silnik oznaczony jest jako Nidec 50M3083050 DC24V 259.75RPM 10kgfcm. Wskazano możliwość wymiany silnika na podobny stosowany w modelu EP-6000, jednak brak dostępu do dokumentacji serwisowej utrudnia diagnozę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA