logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig MW70-269 CUC1952 - brak koloru po w.cz, przez euro jest kolor, co robić?

Mirek24 25 Maj 2007 21:12 1311 8
REKLAMA
  • #1 3921354
    Mirek24
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Grundig MW70-269 CUC1952 - brak koloru po w.cz a przez euro jest kolor. pamięć podstawiałem w menu nigdzie niewidać przełącznika systemu ,w trybie serwisowym tak samo co dalej robić?
  • REKLAMA
  • #2 3921539
    Agielos
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam. Ja wpierw w takim przypadkach biorę sygnał wideo po wyjściu z P.CZ , czyli sygnal na SCARTcie i podłączam do innego TV ,i jak nie ma koloru to wiadomo że jest problem z P.CZ lub co jest mniej prawdopodobne z głowicą. Sposób trochę śmieszny ale bardzo skuteczny. Sprawdz też poprawność ustawień w trybie serwisowym. Pozdrawiam.

Dodano po 23 [minuty]:

Zapomniałem dodać o konieczności poprawienia lutowań w P.CZ o w szczególności na filtrach F32043 i F32101 , kiedyś taki zabieg w tym chassis usunoł mi usterkę w prawdzie miałem w tedy problem z zakłóconym obrazem przez pasy , ale i brak koloru może też być spowodowany zimnymi lutami w P.CZ.
  • REKLAMA
  • #3 3921692
    Mirek24
    Poziom 20  
    z telewizora po euro sygnał wychodzi dobry czyli w kolorze . sprawa wygląda ciekawie podpiołem to tego grundiga fergusona po euro i po RGB jest kolor ale tylko wtedy gdy jest wymuszony z tunera czyli np: na programach 1 2 3 itp a gdy przełącze na pilocie na AV1 pod który jest tuner podpięty to wtedy niema koloru. po przełączeniu w tunerze na CVBC koloru niema ani na programach ani po przełączeniu na AV1
  • #4 3921798
    Agielos
    Poziom 23  
    Rzeczywiście jest to ciekawy przypadek jak na teraz , bo może być to jak przeważnie w takich trochę nie zrozumiałych bywa jakaś błachostka , jutro postaram sie prześledzić schemat to może cos wymyslimy . Pozdrawiam.
  • #5 3921841
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Dlaczego ciekawy? Kolory z wejść RGB nie mają związku z usterką dekodera PAL.
  • REKLAMA
  • #6 3921908
    Agielos
    Poziom 23  
    RGB oczywiście niema żadnego związku z dekoderem PAL , to jest zrozumiałe , ale wydaje misie że chyba nie zabardzo rozumie tego fragmentu -,,po euro i po RGB jest kolor ale tylko wtedy gdy jest wymuszony z tunera czyli np: na programach 1 2 3 itp ,,
  • REKLAMA
  • #7 3921945
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Czyli tylko z RGB, na CVBS (przez dekoder PAL) koloru już nie ma.
  • #8 3929210
    Mirek24
    Poziom 20  
    czy dekoder PAL znajduje się na bloku 100hz SDA9362
  • #9 3960083
    Mirek24
    Poziom 20  
    jaka jest cena modułu i gdzie go kupić?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Grundig MW70-269 z modułem CUC1952, w którym brak jest koloru na wejściu w.cz (CVBS), natomiast przez wejście euro (SCART) kolor jest obecny. Użytkownik nie znalazł w menu ani w trybie serwisowym przełącznika systemu, a pamięć była już podstawiana. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie sygnału wideo na wyjściu P.CZ (płytka w.cz) poprzez podłączenie do innego telewizora, co pozwala wykluczyć lub potwierdzić uszkodzenie modułu w.cz lub głowicy. Zwrócono uwagę na konieczność kontroli i poprawy lutowań na filtrach F32043 i F32101 na płytce w.cz, gdyż zimne luty mogą powodować brak koloru. Wskazano, że kolor z wejść RGB nie jest powiązany z dekoderem PAL, który odpowiada za sygnał CVBS. Użytkownik zauważył, że kolor pojawia się na wejściu euro i RGB tylko gdy sygnał jest wymuszony z tunera na programach 1, 2, 3, natomiast na AV1 (gdzie podpięty jest tuner) koloru nie ma, ani na programach, ani po przełączeniu na CVBS. Pojawiła się sugestia, że dekoder PAL może być zintegrowany z blokiem 100Hz SDA9362. Pytano również o cenę i dostępność modułu dekodera PAL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA