logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migająca lampka oleju w VW T4 mimo sprawnych czujników - co sprawdzić?

su 25 Maj 2007 22:45 23656 12
  • #1 3921708
    su
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    witam
    to tak : obydwa czujniki są sprawne ,połączenie z licznikiem jest ,po uruchomieniu czujniki reagują prawidłowo (jeden zwiera drugi rozwiera)napięcie zmienia się na stykach kostki licznika ,a led "oil" po uruchomieniu ciągle miga,.

autko to t4:|
  • #2 3921846
    jozcho
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Migająca lampka może wskazywać na problem z pompą oleju lub zużyciem układu korbowego(panewki)należy przeprowadzić pomiar ciśnienia oleju przy pomocy manometru.Proszę nie lekceważyć mrugania lampki ,
    Grozi poważnym uszkodzeniem silnika!.
    Tym bardziej że napisałeś że wyeliminowano uszkodzenie czujnika.
  • #3 3922263
    su
    Poziom 12  
    właśnie , zapomniałem dopisać że ciśnienie było sprawdzane.i jest oki
  • #4 3922435
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Podłącz inny czujnik bo może ten wariuje.
    Powodzenia
  • #5 3922652
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witaj
    Czy czasem nie zmieniałeś oleju na inny?
  • #6 3922867
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Napisz jaki rok, silnik mamy zgadywac?

W audi kontrolka swiec miga przy zbyt niskim poziomie oleju
  • #7 3924392
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    W VW często powodem migania kontrolki oleju jest problem z ładowaniem te obwody są ze soba połączone Trzeba sprawdzić stan szczotek w alternatorze i samo ładowanie a jeśli to nie pomoże to trzeba poszukać w instalacji i liczniku może gdzies dostała sie woda
  • #8 3927923
    su
    Poziom 12  
    a i zauważyłem że lampka ładowania lekko świeci.
    no ale zobaczymy
  • #9 3931481
    su
    Poziom 12  
    no i chyba trafiłem ,brak impulsów z alternatora ,spalona dioda w pakiecie prostowniczym .
    wymienię cały, i zobaczymy .
  • #10 3932315
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jak auto z roku 1999, to miga olej w przypadku braku komunikacji po CAN ze sterownikiem silnika, a jak obrotomierz?
  • #11 3934012
    su
    Poziom 12  
    witam
    tu brak obrotomierza
    . ale ju zrobione , alternatr valeo brak impulsów z gniazda w i d+(alternator żebrowany napinany sprężyną)nie chciało mi sie go naprawiać taniej wyszło kupić używke (bosch)i ju działa ,
    a i po ciemku było widać lekkie żarzenie led ładowania.
  • #12 5807340
    arekw123
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Ja mam podobny problem nagle w czasie jazdy zaswiecilo mi ladowanie nastepnie zapikalo cisnienie oleju i zaczelo mrugac ,a do tego jak by bylo malo zauwazylem ze obrotomiez przestal dzialac a od czasu do czasu szaleje czy to wszystko przez alternator:?:
  • #13 5807457
    bobik12
    Poziom 14  
    Ocena: 54
    napraw alternator i wszystko wróci do normy.

Podsumowanie tematu

✨ Migająca lampka oleju w VW T4, mimo sprawnych czujników i prawidłowego ciśnienia oleju, może być spowodowana problemami z układem ładowania. Wskazano na możliwą usterkę alternatora, w tym brak impulsów z gniazda W i D+, a także uszkodzoną diodę w pakiecie prostowniczym. Zalecane jest sprawdzenie stanu szczotek alternatora oraz całego układu ładowania, gdyż obwody kontrolki oleju i ładowania są ze sobą powiązane. Wymiana alternatora na używany model Bosch rozwiązała problem, co potwierdziło diagnozę. Dodatkowo zauważono, że w VW T4 z 1999 roku miganie lampki oleju może wynikać z braku komunikacji po CAN ze sterownikiem silnika, a brak obrotomierza jest charakterystyczny dla tego modelu. Problemy z alternatorem mogą również powodować nieprawidłowe działanie obrotomierza i miganie kontrolek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA