logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować DSC PC1565-2P z modułem PC5132-433 i usunąć czujkę WL-904?

sermarek 26 Maj 2007 12:52 3997 11
  • #1 3922690
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Mam do serwisowania taką centralkę jak w tytule z modułem łączności bezprzewodowej i klawiaturą LED. Rzecz jest w tym iż uszkodzeniu uległa jedna z czujek WL-904. Alarm sygnalizuje jej sabotaż co jest normalne, próbując coś z tym zrobić doprowadziłem do stanu w którym centralka przestała reagować na kod instalatora. Alarm obecnie pracuje normalnie pod warunkiem, że przed uzbrojeniem zdezaktywuje się uszkodzoną linie, ale jest to uciążliwe. Pozostaje mi tylko reset sprzętowy. I tu moje pytanie: czy bedzie problem doprowadzić ją do stanu używalności i oczywiście usunąć z systemu uszkodzoną czujkę? Posiadam dokumentację do w/w urządzeń ale z alarmami domowymi nie mam wiele do czynienia. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Marek
  • #2 3922848
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 3924706
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Powiem ci że z samą instrukcją w ręku nic nie zrobisz. Bezprzewodówka DSC dla kogoś kto nigdy tego nie ćwiczył to nie jest bułka z masłem.
    Jak za dużo nagrzebałeś to najlepiej zrobić reset i ustawić wszystko od nowa.
    Wystarczy że czujka ma słabą baterie i gubi łączność z centralą , i sabotaż gotowy. Wymień baterie , a potem przejżyj liste usterek. Warto do tego podłaczyć klawiature LCD
  • #4 3926052
    sermarek
    Poziom 16  
    Witam. Czujki już niema bo wylały baterie i nadawała się tylko do wyrzucenia. Generalnie to chodzi mi o to czy po resecie centrala będzie komunikować się z modulem i czy jest duży kłopot to wszystko skonfigurować łącznie z usunięciem nieobecnej czujki. Nie ma szans na klawiature LCD i muszę to zrobić tym co mam. Marek
  • Pomocny post
    #5 3926140
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3926193
    sermarek
    Poziom 16  
    Dokumentacje przejrzałem dokładnie. Z zaprogramowaniem mam nadzieję, że sobie poradze. Mam jeszcze tylko pytanie co zrobić z przewodowymi liniami centrali w tym momencie zaciski są wolne i wszyskto działa. Jak je zaprogramować po resecie (jaki typ linii). Marek
  • #7 3926382
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 3926665
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam ! Jedna uwaga !! Po resecie centrali moduł 5132 nie wróci do ustawień fabrycznych ,musimy to zrobić w podprogramie 996. I jeszcze jedna ważna uwaga - wyłącz detekcje zakłóceń . I przejrzyj każdą czujkę szczególnie styk sabotażu . / uchwyty są dość złośliwe i odkształcają się / a i tak musisz je zdjąć aby przepisać z nich do modułu , numery identyfikacyjne. A tak w ogóle to nie ma z tym sprzętem większych problemów.
    A jeżeli chcesz ograniczyć swoje działania do min. To nie resetuj modułu tylko zajmij się centralką i wyrzuć z niej programowo tą linię / czyt.wyżej/. Po resecie centrali wpiszesz 902.
  • #9 3927621
    bartek_p
    Poziom 31  
    Dokładnie.
    ustaw tą linie jako 00 i będzie spokój.
  • #10 3931759
    sermarek
    Poziom 16  
    Dziękuję za rady. Zauważyłem dziwną rzecz: otóż w cenralce były zwarte zaciski PGM1 z Z1 a mimo to działała. Zrobiłem reset zgodnie z instrukcją ale nie zapaliła się led linii 1, tylko wszystkie ledy. Narazie stan jest taki, że palą sie linie od 1 do 6. Centralka niby reaguje na polecenia ale nic się nie dzieje, w dalszym ciągu palą się te diody co pisałem. Narazie dam sobie spokój, troche się podszkole i w piątek spróbuje pokombinować. Jak nie będzie mi szło to zawołam fachowca i już. Jeszcze tylko pytanie: czy zostawić te zaciski zwarte jak były i czy jak będe programował linie to skąd będe wiedział czy programuje linie z centralki czy z modułu. W jaki sposób centralka zakomunikuje, że znalazła moduł? Z góry dziękuję. Marek
  • Pomocny post
    #11 3934625
    bartek_p
    Poziom 31  
    Moja rada
    Opisz sobie wszystkie pary kabli co wchodzą na linie centrali.
    Odłącz je , od Z1 do końca.
    Tą zwore też zdejmij.
    Zrób reset zgodnie z instrukcją
    Podłącz reszte przewodów, bez tej zworki.
    Zaprogramuj centrale wg potrzeb.
    Wtedy napisz co za diody ci się świeca po wciśnięciu *2
  • #12 4043787
    sermarek
    Poziom 16  
    Z pomocą znajomego speca od alarmów centralka została zaprogramowana i działa. Dziękuję za pomoc. Niniejszym temat zamykam. Marek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy serwisowania centrali alarmowej DSC PC1565-2P z modułem bezprzewodowym PC5132-433 oraz problemu z usunięciem uszkodzonej czujki WL-904 sygnalizującej sabotaż. Uszkodzona czujka została fizycznie usunięta, a użytkownik pytał o możliwość przywrócenia centrali do stanu używalności po resecie sprzętowym oraz o konfigurację linii przewodowych. Reset sprzętowy przywraca centralę do ustawień fabrycznych, co wymaga ponownego pełnego zaprogramowania systemu, w tym modułu bezprzewodowego, który jednak nie resetuje się automatycznie i wymaga osobnego resetu w podprogramie 996. Zalecane jest wyłączenie detekcji zakłóceń oraz dokładne sprawdzenie styków sabotażu czujek i ich identyfikatorów. Linie przewodowe, jeśli nie są używane, należy ustawić jako nieaktywne (typ 00). Po resecie moduł i centrala powinny się wykryć, ale konfiguracja wymaga znajomości dokumentacji i cierpliwości. W przypadku problemów z programowaniem i konfiguracją pomocny może być fachowiec. Ostatecznie centrala została zaprogramowana i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA