logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf IV - Identyfikacja spalonych elementów sterownika 1J0 919 506 G

luki82 26 Maj 2007 18:12 34405 17
REKLAMA
  • #1 3923493
    luki82
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam zepsuł mi się w Golfie 4 sterownik wentylatorów (nie włącza pierwszego biegu wentylatora chłodnicy - auto z climatronikiem).
    Sterownik wygląda tak :
    Wydaje mi się że popsuły się elementy które zaznaczyłem na zdjęciu poniżej bo wyglądają na spalone (chociaż do końca nie wiem co to za element - myślę, że kondensator - nie jestem zbyt dobry w SMD proszę o pomoc):
    I jeszcze jedno zdjęcie na którym także zaznaczyłem element którego nie znam:
    Proszę o pomoc co to za elementy, które myślę, że są spalone, oraz jeśli ktoś posiada schemat elektroniczny tego sterownika wentylatorów (oznaczenie sterownika : 1J0 919 506 G) to proszę o udostępnienie albo przesłanie. Będę wdzięczny.
    Pozdrawiam Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 3923654
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2300
    Witam. Na pierwszym zdjęciu elementy oznaczone to dwie diody, a na drugim faktycznie kondensator. Z wyglądu nie widzę,aby diody były spalone , można je sprawdzić omomierzem.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3923668
    luki82
    Poziom 10  
    Dzięki za info.

Omomierz pokazuje że lewa dioda ma 10kOhmów a prawa 127kOhmów. To chyba nie są dobre w takim razie? A nie wydaje Ci się że one się lekko rozlały pod sobą (widać nawet na fotce).
    A jakie wartości mają te kondensatory - wszystkie są w tym samym kolorze (jasny brąz) ale nie mają żadnych oznaczeń.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3923728
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2300
    Witam. I tu mamy problem,ja nie mam schematu tego sterownika, a bez opisów nie znam wartości kondensatorów.A diody należy mierzyć wylutowane lub miernikiem uniwersalnym z pozycją <symbol dioda>.Pozdrawiam.
  • #5 3923743
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3923750
    emel2
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam
    To co sie ,,rozlalo" pod diodami to klej (wieksze elementy sa klejone zanim cala plytka pojdzie do pieca).Kondensatory ceramiczne smd nie sa oznaczane i tyle.Lepiej dac ten sterownik do naprawy komus kto ,,z tego zyje".
    Pzdr.
    Mariusz
  • #7 3923770
    luki82
    Poziom 10  
    emeryt2 napisał:
    z pozycją <symbol dioda>

Gdy tak mierzę to miernik pokazuje 916. Ale mam wrażenie jak by z tych diod "ociekła" izolacja do płytki może na skutek zwarcia (padł mi silnik w jednej z dmuchaw).

elektrit napisał:
    Ale problem w układzie jest gdzie indziej :)

Hehe a możesz podzielić się tą informacją? Bo ja nie mam pojęcia co może być strzelone :cry:
  • #8 3923775
    emel2
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam
    To co sie ,,rozlalo" pod diodami to klej (wieksze elementy sa klejone zanim cala plytka pojdzie do pieca).Kondensatory ceramiczne smd nie sa oznaczane i tyle.Lepiej dac ten sterownik do naprawy komus kto ,,z tego zyje".
    Pzdr.
    Mariusz
  • #9 3923786
    luki82
    Poziom 10  
    emel2 napisał:
    wieksze elementy sa klejone zanim cala plytka pojdzie do pieca

Aha no ale na płytce występuje więcej elementów i to większych i pod nimi nie ma tego "kleju":|
  • #10 3923788
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3923800
    luki82
    Poziom 10  
    Rezystancja obu cewek wynosi 70,1ohmów jak zmierzyłem. A na diodzie miernik nie pokazuje przecinka tylko pełne 916 :|
  • #12 17444574
    bolek353
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z sterownikiem, wentylatory nie chodzą na 1 biegu nie załącza się tez sprężarka klimy , gdy ręcznie steruje cewkami tylko jedna reaguje. VW Golf IV - Identyfikacja spalonych elementów sterownika 1J0 919 506 G
  • #13 17444623
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 877
    bolek353 napisał:
    Witam mam problem z sterownikiem, wentylatory nie chodzą na 1 biegu nie załącza się tez sprężarka klimy , gdy ręcznie steruje cewkami tylko jedna reaguje.

Zamiast dłubać proponuję udać się na pobliski szrot i zakupić używkę za dwadzieścia złotych...
  • #14 17959403
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    A ja mam pytanie po czym poznać że sterownik ten jest uszkodzony? Jakie są objawy?
  • #15 17962644
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2460
    elmer2 napisał:
    A ja mam pytanie po czym poznać że sterownik ten jest uszkodzony? Jakie są objawy?

Np nie działają wentylatory
  • #16 17963949
    elmer2
    Poziom 28  
    W chłodnicy jest wkręcony czujnik temp . Czy jeśli zewre styki we wtyczce to wtedy wentylatory powinny załączyć się ?
  • #17 18032998
    mosz196
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Tak, jeśli we wtyczce wchodzącej do termowlacznik chłodnicy zewrzesz pin 1 i 2 to wentylatory powinny chodzić na pierwszym biegu a piny 1 i 3 drugi bieg. Mam ten sam problem nie działają mi obydwa wentylatory, wymieniłem już termowlacznik i nic. Jak we wtyczce zwieram piny to mam tylko jeden bieg... Teraz muszę wymienić ten sterownik bo już nie mam pomysłów..
  • #18 18126241
    elmer2
    Poziom 28  
    Wymiana sterownika pomogła?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z uszkodzonym sterownikiem wentylatorów w Volkswagenie Golf IV z climatronikiem, oznaczonym jako 1J0 919 506 G. Użytkownik zauważył, że sterownik nie załącza pierwszego biegu wentylatora chłodnicy i podejrzewa spalenie elementów SMD, w tym diod i kondensatorów ceramicznych. Eksperci wyjaśnili, że elementy zaznaczone na zdjęciach to dwie diody (pełniące funkcję tłumienia przepięć przy cewkach przekaźników) oraz kondensator ceramiczny SMD, który zwykle nie posiada oznaczeń wartości. Zasygnalizowano, że pomiar diod wymaga ich wylutowania lub użycia miernika z funkcją testu diody, a rezystancja mierzona na przekaźnikach może utrudniać interpretację wyników. Klej widoczny pod diodami jest standardowym zabezpieczeniem montażowym. Wskazano, że problem może leżeć poza uszkodzonymi diodami i kondensatorami, a naprawa sterownika wymaga specjalistycznej wiedzy. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o objawy uszkodzenia sterownika, które obejmują brak działania wentylatorów na pierwszym biegu oraz niezałączanie sprężarki klimatyzacji. Potwierdzono, że zwarcie odpowiednich pinów we wtyczce termowłącznika chłodnicy powinno uruchomić wentylatory na poszczególnych biegach. Wskazano, że wymiana sterownika jest często konieczna, gdy inne elementy, takie jak termowłącznik, są sprawne, a problem nadal występuje. Pojawiła się także sugestia zakupu używanego sterownika z szrotu jako alternatywa dla naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA