logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd w Comport, Delphi. list index out of bounds(0)

kubamisiura 26 Maj 2007 20:19 2607 2
REKLAMA
  • #1 3923831
    kubamisiura
    Poziom 10  
    witam mam problem bo kiedy chcem otworzyc port w delphi poprzez komponent comport wyskakuje mi blad typu:

list index out of bounds(0)

wczesniej nie wyskakiwal taki blad nie wiem czy to problem z kodem czy cos innego?[/img]
    Załączniki:
    • blad.JPG (6.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3924164
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ten błąd o jakim piszesz jest tak myślę gdzieś w twoim kodzie a nie w komponencie. Ten komunikat mówi o tym, ze prawsopodobnie w jakiejś stringliście lub tego typu próbujesz się odwołać do stringu o indeksie, który nie istnieje. To typowy błąd dla tego typu operacji a nie błąd ComPortu - bo w nim samym wątpię i prawie jestem pewien, że przy żadnej okazji coś takiego nie następuje.

jak chcesz żeby coś dokładniej ci pomóc to pokaż jak piszesz kod używając tego komponentu albo jak oprogramowałeś któreś z jego zdarzeń - wtedy coś może uda mi się dokładniej ci podpowiedzieć

pozdrawiam
  • #3 3925815
    kubamisiura
    Poziom 10  
    dzieki za pomoc faktycznie cos nie tak
    okazalo sie ze mialem statusbar'a wczesniej podzielonego na 2 a wiem ze zmienialem wczesniej na pojedynczy. dzieki za pomoc.
REKLAMA