logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tania książka o programowaniu robotów i zaawansowane symbole elementów

misiek1994 27 Maj 2007 10:31 8907 4
REKLAMA
  • #1 3925084
    misiek1994
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam! W tej chwili zacząłem budowę robota (podążającego za światłem). Jak go skończę zabiorę się za konstrukcję z mikroprocesorem:D. Czy mółby mi ktoś polecić jakąś książkę na temat programowania robotów. Książka powinna być w miarę tania, ponieważ mam bardzo ograniczony budżet (ok. 30-40 zł). Poza tym czy mógłby ktoś dać mi dokładne symbole koonkretnych elementów. nie chodzi mi o np. M1, Q1 itp. To banalne:D. Proszę o coś bardziej zaawansowanego.
  • REKLAMA
  • #2 3925156
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Cytat:
    Poza tym czy mógłby ktoś dać mi dokładne symbole koonkretnych elementów. nie chodzi mi o np. M1, Q1 itp. To banalne:D. Proszę o coś bardziej zaawansowanego.

Możesz napisać jaśniej o co ci chodzi ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3925249
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    chcąc zbudować bardziej zaawansowane konstrukcje wypada pogłębić swoją wiedzę o elektronice , symbole to podstawa bez której nic nie zrobisz
    z Twoim budżetem trudno będzie coś kupić , zaczynając przygodę z mikrokontrolerami na początek wybierz rodzinę , stosowne książki znajdziesz tu http://www.kamami.pl/?id_k1=56&id_k2=200
    warto również pomyśleć o programatorze i płytce testowej , za darmo znajdziesz podstawy programowania na stronach EdW
  • REKLAMA
  • #4 3931351
    Sokol_09334
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Proponował bym ci kurs z ksiazki "Mikrokontrolery dla poczatkujacych" Piotra Góreckiego ...

-- Ksiażka "Mikrokontorlery dla poczatkujacych" ---- ok 70 zł

-- Płytka Testowa AVT-3500 ---- ok 130zł

Pozdrawiam Sokol_09334
  • #5 3931548
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Sokol_09334 napisał:
    Proponował bym ci kurs z ksiazki "Mikrokontrolery dla poczatkujacych" Piotra Góreckiego ...

-- Ksiażka "Mikrokontorlery dla poczatkujacych" ---- ok 70 zł

-- Płytka Testowa AVT-3500 ---- ok 130zł

Pozdrawiam Sokol_09334

tak... z pewnością kolega się zmieści w swoim ograniczonym budżecie :P

Ja przygodę z programowaniem mikrokontrolerów zacząłem od zakupienia mikrokontrolera ATMega8 i kilku diód led + rezystory. Zmontowałem z tego mały układ, a następnie bawiłem się w programowanie diód, korzystając z języka C.

Nie kupowałem żadnej książki, korzystałem z Google (podkreślam, że język C znam już od dawna, chodziło mi tylko o odpowiednie instrukcje dla mikrokontrolerów, jak ustawianie stanów niskich i wysokich).

Jak masz ograniczony budżet, to może faktycznie warto pomyśleć o różnego rodzaju tutorialach na googlu, jest ich naprawde dużo, przystępnie napisanych i nie trudno je znaleźć.
REKLAMA