logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrokontrolera do budowy robota - Atmega128 czy inny?

Manalessar 20 Lut 2008 18:22 2481 21
  • #1 4827097
    Manalessar
    Poziom 10  
    Witam. Jestem na 3 roku informatyki i ostatnio wrocilem do mojego zamilowania z dziecinstwa ukladami zdalnego sterowania a takze robotami(i programowaniem ich). Chcialbym stworzyc robota jednak z tego co zuwazylem nie jest to takie proste i opiera sie glownie o dobre poznanie mikrokontrolerow. Dlatego postanowilem ze przez zaczeciem tworzenia robota zrobie cos innego, zakupie potrzebne czesci, naucze sie dobrze programowac i poznam jak to wszystko dziala. I tu potrzebuje Waszej pomocy. Oto co chce zrobic: Zakupic mikrokontroler, programator, silniczek elektryczny, serwo - nastepnie podlaczyc to wszystko do siebie i zaczac zabawe w programowaniu tego i sprawdzeniu jak to wszystko dziala. I teraz mam wiele niewiadomych. Jaki kupic mikrokontroler, ktory jednak nie bedzie wymagal zbytniej wiedzy elektronicznej w montowaniu go, chcialbym gotowa plytke, do ktorej podlaczyc mozna programator i wszystkie urzadzenia(silniczek, serwo) i polaczyc je. Widzialem ze Atmega128 ma wbudowane funkcje PWM(to chyba moze sluzyc do regulacji obrotow silnika?) nie wiem jak z innymi. W zasadzie mam ograniczony budzet jednak wolalbym zainwestowac od razu w cos przyszlosciowego(dobry mikrokontroler, ktory bede mogl wykorzystac w innych projektach). Czy jednak musze poznac cala elektronike, zeby samemu zmontowac taka plytke kupjac jedynie sam chip mikrokontrolera? Nastepnie jak podlacza sie powiedzmy silnik pod mikrokontroler? Przylutowuje przewody pod nozki kontrolera? I pewnie trzeba wiedziec pod ktore... bede wdzieczny za kazda pomoc a w szczegolnosci teraz mi zalezy na tym co mam kupic aby zaczac zabawe z tym wszystkim. Pozdrawiam
  • #2 4827209
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Proponuje Ci ATtiny2313 na początek. Jest tani i ma dużo możliwości [PWM też w nim jest]. Jeżeli chcesz sterować silnikiem to potrzebujesz również kilku tranzystorów, ze względu na małą obciążalność pinów mikro kontrolera. Ogólnie na początek proponuje tanie i proste układy.

ATtiny2313, płytka uniwersalna, kilka tranzystorów i LED-ów to wydatek około 6zł.
    Programator około 15zł.
  • #3 4827269
    Manalessar
    Poziom 10  
    Lysoleq napisał:
    Proponuje Ci ATtiny2313 na początek. Jest tani i ma dużo możliwości [PWM też w nim jest]. Jeżeli chcesz sterować silnikiem to potrzebujesz również kilku tranzystorów, ze względu na małą obciążalność pinów mikro kontrolera. Ogólnie na początek proponuje tanie i proste układy.

ATtiny2313, płytka uniwersalna, kilka tranzystorów i LED-ów to wydatek około 6zł.
    Programator około 15zł.

Dzieki za rade, tyle ze powiedz mi jak ja to mam zrobi, jak mowilem w elektronie nie mam zbytniego doswiadzenia, a z Twojej odpowiedzi wnioskuje ze musze kupi ten uC, jakas plytke do niego i tam sam wstawi tranzystory. Nie ma jakis gotowyh ukladow przygotowanych na takie rzeczy ? Pozatym wracam do pytania jak np. podlaczyc ten silniczek do mikrokontrolera(polazenie bezposrednie przechodzace przez tranzystory?)
  • #4 4827312
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Jeśli nie znasz się na elektronice to OBOWIĄZKOWĄ lekturą dla Ciebie będzia książka "Wyprawy w świat elektroniki" Piotra Góreckiego, Wydawnictwo Komunikacji i Łączności. Książka skłąda się z 2 części, zakup obydwie. Wierz mi, że prościę i przystępniej nie da się nauczyć elektroniki jak z tymi książkami. Uczą one od zera aż do układów logicznych. Jeśli to pochłoniesz to kup programator ISP np. STK200/300 do tego mikrokontroler dobry na początek to Atmega8, ale nie ma to większego znaczenia, ale najlepiej jak był by z rodziny AVR ATMEGA. Dalej to już pójdzie jak lawina ;)
  • #5 4827346
    Defenestrator
    Poziom 14  
    Ocena: 104
    Proponuję najpierw zapoznać się z podstawami elektroniki, bo bez tego tworzenie robota okaże się drogą przez mękę. Polecam kurs ze strony:
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13

Programator i płytkę testową najlepiej wykonać własnym sumptem, można się więcej nauczyć, a poza tym wyjdzie taniej:D
    Jakby co to tu masz przykładowego gotowca:
    http://homepage.hispeed.ch/peterfleury/avr-starterkit.html
  • #6 4827352
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Jeżeli masz jakiś konkretny problem możesz liczyć na odpowiedź, ale rękę nikt nie będzie Ciebie prowadził. Dowiedz się jak działają tranzystory PNP, NPN, jak podłączyć diodę LED, itd... słowem podstawy elektroniki musisz opanować. W ramach testów zdobytej wiedzy zbuduj zasilacz 5V [będzie potrzebny do mikro kontrolerów].

Radziłbym nie szaleć na starcie z silniczkiem. Spróbuj zacząć od zapalenia diody LED, później kilku diod w różnych kombinacjach i odstępach czasowych. To wszystko jest banalnie proste, a jednak potrafi na początku sprawić masę problemów (pamiętam swojego pierwszego LEDA). W ten sposób poznasz podstawy programowania i zaczniesz się oswajać z mikro kontrolerami, a dalej to już z górki :)...
  • #7 4827388
    Manalessar
    Poziom 10  
    Lysoleq napisał:
    Jeżeli masz jakiś konkretny problem możesz liczyć na odpowiedź, ale rękę nikt nie będzie Ciebie prowadził. Dowiedz się jak działają tranzystory PNP, NPN, jak podłączyć diodę LED, itd... słowem podstawy elektroniki musisz opanować. W ramach testów zdobytej wiedzy zbuduj zasilacz 5V [będzie potrzebny do mikro kontrolerów].

Radziłbym nie szaleć na starcie z silniczkiem. Spróbuj zacząć od zapalenia diody LED, później kilku diod w różnych kombinacjach i odstępach czasowych. To wszystko jest banalnie proste, a jednak potrafi na początku sprawić masę problemów (pamiętam swojego pierwszego LEDA). W ten sposób poznasz podstawy programowania i zaczniesz się oswajać z mikro kontrolerami, a dalej to już z górki :)...

Dzięki wszystkim. Chyba sobie kupie te książki i właśnie zbuduje zasilacz 5V ktory przeciez i tak mi sie przyda:). Czy w tej książce są informacje o budowie także płytek,połączeń na nich itp? Szczerze ten kurs ze strony, ktorą podał kolega wyżej już widziałem jednak jak dla mnie jest zbyt porozrzucany i nie wiadomo w jakiej kolejności to wszystko czytać... chyba ze ktoś ma jakąś recepte jak to dobrze czytać:)

P.S. jeśli juz mam zaczac zabawe z elektronika to pewnie bede potrzebowal odpowiednich narzedzi do tworzenia tego wszystkie takich jak plytki, lutownica, szczypczyki itd. czy jest gdzies jakis kompletny zestaw do kupienia, ktory zawiera wszystkie niezbedne elementy do rozpoczecia nauki?
  • #8 4827414
    DjExit
    Poziom 23  
    w książkach Piotra Góreckiego jest wszytko co jest związane z elektroniką amatorską. Również jest trochę o płytkach drukowanych i metodach ich wytwarzania. Jednak wiem z doświadczenia, że na początku się wszytko robi w pająku, ale zdecydowanie lepiej kupić dość szybko płytkę stykową.
  • #9 4827704
    Defenestrator
    Poziom 14  
    Ocena: 104
    Kurs ze strony rzeczywiście wygląda chaotycznie, ale jest naprawdę dobrze napisany (autorem jest wspomniany już Piotr Górecki), no i przede wszystkim
    darmowy :D Artykuły najlepiej czytać po kolei, zaczynając od sekcji "Poznajemy podstawowe elementy elektroniczne".

Miłej nauki.
  • #10 4829266
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Jeśli chodzi o mikrokontroler to ja polecałbym ATmega8, nie jest droższy, a łatwiej dostępny i ma większe możliwości niż ATtiny. Tu na forum jest bardzo dużo napisane o tym procku. Silniki do napędu robota to najlepiej silniki krokowe. Można wypruć takie silniczki za grosze np z uszkodzonych drukarek.
  • #11 4829321
    Manalessar
    Poziom 10  
    gondoljerzy napisał:
    Jeśli chodzi o mikrokontroler to ja polecałbym ATmega8, nie jest droższy, a łatwiej dostępny i ma większe możliwości niż ATtiny. Tu na forum jest bardzo dużo napisane o tym procku. Silniki do napędu robota to najlepiej silniki krokowe. Można wypruć takie silniczki za grosze np z uszkodzonych drukarek.

Mmm just sporo osob mi polecalo ATmega8 wiec to bedzie moj uC, niedlugo zakupie ksiazki do elektroniki i chcialem zapytac czy programatory USB sa dobre? Chcialbym zakupic sobie juz jeden pozadny np. ten: http://allegro.pl/item314010638_programator_avr_usb_hid_stk500_fvt_promocja_.html - czy moze jakis inny polecacie? Raczej chcialbym taki, ktory wymaga najmniej pracy(slyszalem ze czesto nie trzeba wyciagac uC aby go programowac). Tak samo pytanie co do plytki, ktos napisal ze i tak najlepszym wyborem jest plytka stykowa( http://allegro.pl/item309517855_dla_elektronika_plytka_stykowa_przewody.html ) a ktos inny ze uniwersalna na poczatek( http://allegro.pl/item315772182_plytka_uniwersalna_pdu23_980pol_wiercona_wys_3zl.html ) w tej pierwszej widzialem ze aby zainstalowac uC typu 128 trzeba jakies przejsciowki?(co mnie troche zniecheca) ta druga nie posiada z gory ustalonych polaczen pol co chyba daje wieksze mozliwosci:)
  • #12 4829343
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Atmega128 jest jedynie w obudowie SMD zatem bez przejściówki do stykowej na pewno nie zastosujesz a uniwersalną musisz dobrać pod rozstaw pinów w procesorze a do tej co pokazałeś może nie pasować.

Programator OK, co do programowania bez wyciągania procka to większość obecnie oferowanych procesorów (atmegi chyba wszystkie) ma możliwość programowania w układzie.
    Programator może być.
  • #13 4829364
    Manalessar
    Poziom 10  
    snow napisał:
    Atmega128 jest jedynie w obudowie SMD zatem bez przejściówki do stykowej na pewno nie zastosujesz a uniwersalną musisz dobrać pod rozstaw pinów w procesorze a do tej co pokazałeś może nie pasować.

Programator OK, co do programowania bez wyciągania procka to większość obecnie oferowanych procesorów (atmegi chyba wszystkie) ma możliwość programowania w układzie.
    Programator może być.

Ok ale do "zwyklego" uC typu ATmega8 moze byc ta plytka uniwersalna? (zaczynam przygode z elektronika i zabawa z lutownica mi sie pewnie przyda:)) czy jednak od razu zainwestowac w plytke stykowa?
  • #14 4829432
    snow
    Poziom 31  
    Stykowej nie używałem a uniwersalna jak ma rozstaw otworów 2,54mm to będzie ok.
  • #15 4829929
    Manalessar
    Poziom 10  
    DjExit napisał:
    Jeśli nie znasz się na elektronice to OBOWIĄZKOWĄ lekturą dla Ciebie będzia książka "Wyprawy w świat elektroniki" Piotra Góreckiego, Wydawnictwo Komunikacji i Łączności. Książka skłąda się z 2 części, zakup obydwie. Wierz mi, że prościę i przystępniej nie da się nauczyć elektroniki jak z tymi książkami. Uczą one od zera aż do układów logicznych. Jeśli to pochłoniesz to kup programator ISP np. STK200/300 do tego mikrokontroler dobry na początek to Atmega8, ale nie ma to większego znaczenia, ale najlepiej jak był by z rodziny AVR ATMEGA. Dalej to już pójdzie jak lawina ;)

ja wlasnie sie zastanawiam... ksiazki wydaja sie ciekawe i niezbedne dla ludzi takich jak ja, ktorzy wogole nie znaja sie na elektronice, czy jednak za dodatkowe 200zl warto zakupic te wszystkie uklady do nauki ? z ksiazka i przesylka to prawie 300zl ( http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=47653 ). Czy nie lepiej kupic jakas wlasna plytke, wszystkie te tranzystory, kondensatory itd. jakos osobno co pewnie wyjdzie sporo taniej? Czy moze jednak te czesci z kompletu pozniej sa tak samo uzyteczne wlasnie np. do zbudowania swojego robota z uC itd. i jednak warto je zakupic?
  • #16 4830156
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Kupuj tanie i łatwo dostępne rzeczy. Nie kupuj płyty prototypowej tylko płytkę uniwersalną. Pewnie uszkodzisz nie jedną rzecz na początku więc lepiej minimalizować straty.
  • #17 4830556
    Manalessar
    Poziom 10  
    Poza moim poprzednim pytaniem o ksiazke + zestaw prosilbym jeszcze o polecenie mi jakiegos dobrego kompletu do zabawy z elektronika, czyli lutownice + odsysacz(tez moglby byc elektryczny jesli sa dobre) + szczypczyki + cyne i jeszcze jakies potrzebne rzeczy o ktorych zapomnialem :)? Widzialem to wszystko na allegro jednak od roznych sprzedawcow i nie chce kupowac czesci z nich za 10zl i placic drugie tyle za przesylke. Najlepiej jakby to bylo z jednego zrodla. Albo prosze mi polecic rzeczy z tego sklepu: http://www.prodin.pl/o,sklep-w-opolu.html gdyz mam mozliwosc zajrzenia tam.
  • #18 4830610
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Na pewno podstawowym sprzętem jest również multimetr. Na początek wystarczy jakiś prosty model, do kupienia za kilkadziesiąt złotych.
  • #19 4831393
    DjExit
    Poziom 23  
    Manalessar napisał:
    DjExit napisał:

ja wlasnie sie zastanawiam... ksiazki wydaja sie ciekawe i niezbedne dla ludzi takich jak ja, ktorzy wogole nie znaja sie na elektronice, czy jednak za dodatkowe 200zl warto zakupic te wszystkie uklady do nauki ? z ksiazka i przesylka to prawie 300zl ( http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=47653 ). Czy nie lepiej kupic jakas wlasna plytke, wszystkie te tranzystory, kondensatory itd. jakos osobno co pewnie wyjdzie sporo taniej? Czy moze jednak te czesci z kompletu pozniej sa tak samo uzyteczne wlasnie np. do zbudowania swojego robota z uC itd. i jednak warto je zakupic?

Wcale nie musisz mieć tych zestawów. Ja mam same książki. Te zestawy to tylko dodatek. Musisz uwierzyć mi na słowo, jak sorwiesez książki sam sie przekonasz ;)
  • #20 5035810
    Mc'Majsters
    Poziom 10  
    Wtam

mam 11 lat i moim umiłowaniem są roboty.
    teraz ucze sie języka BASIC ponieważ będe niedługo w posiadaniu
    mikrokontlorera i mam pytanko czy trzeba mieć jakiś specjalmy sprzęt

proszę o szybką odpowiedź:D
  • #21 5035879
    snow
    Poziom 31  
    Przeczytaj pierwsze 6 tematów

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczynając budowę robota z mikrokontrolerem, warto zacząć od nauki podstaw elektroniki, gdyż bez niej projekt może być trudny. Polecane są książki Piotra Góreckiego, zwłaszcza "Wyprawy w świat elektroniki", które kompleksowo wprowadzają w tematykę elektroniki amatorskiej, w tym budowę płytek i podstawowe elementy. Na początek dobrym wyborem mikrokontrolera jest ATmega8 ze względu na dostępność i możliwości, choć na start można rozważyć też ATtiny2313. Atmega128 jest mniej praktyczna dla początkujących ze względu na obudowę SMD wymagającą przejściówek. Do programowania polecane są programatory ISP, np. STK200/300 lub programatory USB HID kompatybilne z AVR, które umożliwiają programowanie w układzie bez wyjmowania mikrokontrolera. Do montażu układów na początku lepiej używać płytek uniwersalnych z rozstawem otworów 2,54 mm lub płytek stykowych, choć te drugie mogą wymagać adapterów dla większych mikrokontrolerów. Przy sterowaniu silnikami konieczne jest stosowanie tranzystorów ze względu na ograniczoną obciążalność pinów mikrokontrolera. Zaleca się rozpoczęcie od prostych układów, np. zapalania diod LED, aby opanować podstawy programowania i elektroniki. Warto także zaopatrzyć się w podstawowe narzędzia: lutownicę, odsysacz cyny, szczypce, cynę oraz multimetr. Komplety startowe można kupić, ale często lepiej jest nabywać elementy osobno, by minimalizować koszty i uczyć się praktycznie. Silniki krokowe są polecane do napędu robota, a tanie egzemplarze można pozyskać z uszkodzonych drukarek. Kursy online, choć czasem chaotyczne, mogą być pomocne, jeśli czyta się je systematycznie od podstaw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA