logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V500 - LCD nie działa po wymianie korpusu i taśmy, co zrobić?

dr.master 27 Maj 2007 11:46 1371 6
REKLAMA
  • #1 3925285
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 927
    Witam, dostałęm motorole V500. Sprawna, do zmiany korpus i cała obudowa po upadku, potem po kontakcie z piłką do koszykówki, ale wszystko działało.
    Zmianiłem korpus i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu żadnen z LCD nie działał.
    Włożyłem nową taśme nadal nic.
    Poskładałem telefon i odłożyłem.
    Po 2 dniach odpaliłem i wyświetlacz główny działał. Zamknąłem klapke i otworzyłem ponownie i już nie działa ;/
    Stan na dzień dzisiejszy nie pali sie ani LCD ani podświetlanie żadnego z wyświetlaczy.
    Klawiatura się normalnie podświetla
    Grzana, nowy soft wrzucony a LCD nadal nie działają ;/

Ktoś mi mówił że taśmy od LCD trzeba w rękawiczkach zmieniać ? prawda to ?

co robić żeby te LCD ruszyły ?
    za wszelką pomoc dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3927756
    DREAM77
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Moze pierdola,ale na twoim miejscu sprawdzilbym ten maly gumowy knefel przy zawiasie( jest taka mala dziurka w ktora wchodzi bolec z klapki) moze jest po prostu caly czas wcisniety i wtedy jest taki efekt jakby telefon byl zamkniety,wiec nie dzialaja lcd.Zobacz czy podswietlenie klawiatury wygasza sie po chwili czy swieci caly czas.
  • REKLAMA
  • #3 3927795
    dr.master
    Poziom 39  
    wygasza się po ok 15sekundach
    ale przecież nawet przy zamkniętej klapce górny LCD powinien działać
  • REKLAMA
  • #4 3928067
    nokmaster
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    taśma do wymiany... i po sprawie. Jesli raz dziala jak otwierasz a drugi raz juz nie to bedzie tasma. Jesli tasma byla by ok to wtedy działał by zewnetrzny maly LCD, nawet jesli czujniczek od ruchu klapki jest zepsuty.
    Pozdro!
  • #5 3928883
    dr.master
    Poziom 39  
    taśme wymieniłem i nadal tosamo.
  • REKLAMA
  • #6 3931248
    zombik888
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Niestety taśmy za 5 zł tak mają (dobrze nie wchodzą w te złączki). Spróbuj wymienić na oryginała Motoroli lub podociskaj taśmę w miejscu gdzie łączy się z płytką od wyświetlaczy (jak dobrze pamiętam to łączy się z płytką). Chodzi mi o tą złączkę przy wibracji - zresztą wiesz o co chodzi. Miałem to samo w 2 takich motorolach (taśmy za 5 zł) i musiałem delikatnie dociskać przez coś miękkiego. Czasem już działało i znowu padło. Podociskanie zawsze pomaga bo one nie są takie elastyczne i odchodzi 1 pin i już koniec. :)
  • #7 3931275
    dr.master
    Poziom 39  
    kupiłem taśme za 30zł.
    Inną za 20 , na moich oczach gość z serwisu wyciągał z motoroli innej i nadal tosamo;/
    próbowałem dociskać ale bez skutku

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy Motoroli V500, u której po wymianie korpusu i taśmy LCD wyświetlacze przestały działać. Pomimo wymiany taśmy na nowe egzemplarze, w tym oryginalne, LCD oraz podświetlenie nie działają, choć podświetlenie klawiatury funkcjonuje prawidłowo. Po złożeniu telefonu i ponownym uruchomieniu wyświetlacz główny czasowo działał, lecz po zamknięciu i otwarciu klapki znów przestał. Sugerowano sprawdzenie mechanizmu blokady klapki (gumowy bolec przy zawiasie), który może powodować efekt ciągłego zamknięcia telefonu i wyłączania LCD. Wskazano również na możliwe problemy z taśmą LCD, która może mieć słaby kontakt w złączach, co wymaga delikatnego dociskania lub wymiany na oryginalną. Jednak nawet po wymianie i próbach dociskania taśmy problem pozostał nierozwiązany. Pojawiła się też sugestia, że taśmy LCD powinno się wymieniać w rękawiczkach, aby uniknąć uszkodzeń lub zabrudzeń, choć nie potwierdzono tego jednoznacznie. W efekcie problem z brakiem działania LCD i podświetlenia w Motoroli V500 po wymianie korpusu i taśmy pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA