logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD pod LPT, jak poustawiać żeby wyświetlał cokolwiek?

Krzychu_185 27 Maj 2007 15:30 1679 6
REKLAMA
  • #1 3925898
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam
    Przedwczoraj złożyłem wyswietlacz LCD 4x20 pod lpt .
    Czytałem w necie ze po pierwszym uruchowmieniu maja sie pokazać 2 rzędy punktów i tak jest więc super

LCD pod LPT, jak poustawiać żeby wyświetlał cokolwiek?

Ale znowu nie moge dac sobie rady z ustawieniem zeby mi cokolwiek wyswietlał .
    Zainstalowałem programy potr95 i jaLCDs (mam win xp prof.) i nie moge dac sobie rady z ustaweniem programu jaLCDs.
    Pokazuje mi na kompie odzielne okno co powinien wyswietlacz pokazywac ale na wyświetlaczu cały czas sa te dwa rzędy punktów.
    Cos mi sie zdaje ze trzeba załaczyc przez polecenie "run addon" w jaLCDs , które jest gdy rozwinie sie pasek z ikony na paku start, ale otwieram to a tam pusto nie ma żadnych opcji . Port jest dobry bo wcześniej miałem na nim drukarke.
    W biosie jest też przestawione żeby lpt wysyłał inforamcje.
    Może ktoś wie jak to zrobić
    Prosze o pomoc
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 3926245
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Sciągnij sobie program o nazwie Smatrie, nie powinno być problemu z wyświetlaniem.l
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3927781
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Wgrałem, uruchomiłem i tez nic, a może być coś nie tak np z windowsem ?? Ściągam sobie właśnie windowsa xp 2007 bo ten co mam obecnie to po miesiącu tak powoli chodzi że komp z prockiem 400MHz jest szybszy
  • #6 3929823
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Port LPT w biosie ustawiony na ECP/EPP???

Cytat:
    Ściągam sobie właśnie windowsa xp 2007

o lol, istnieje wogóle taki :D
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podłączył wyświetlacz LCD 4x20 do portu LPT i po pierwszym uruchomieniu pojawiły się dwa rzędy punktów, co wskazuje na poprawne zasilanie i inicjalizację wyświetlacza. Problem polega na braku możliwości wyświetlenia dowolnych danych na LCD. Zainstalowano programy Potr95 i jaLCDs na systemie Windows XP Professional, jednak konfiguracja jaLCDs nie przynosi efektu – na wyświetlaczu nadal widoczne są tylko punkty. Podejrzenie padło na konieczność uruchomienia funkcji "run addon" w jaLCDs, która jednak jest pusta. Port LPT jest sprawny, potwierdzony wcześniejszym użyciem drukarki, a w BIOS-ie port jest ustawiony do przesyłania danych (ECP/EPP). W odpowiedziach zasugerowano użycie programu Smatrie jako alternatywy do wyświetlania na LCD oraz podano link do LCDproc dla systemów Linux. Pojawiły się też sugestie dotyczące ustawień portu LPT w BIOS-ie oraz link do artykułu o LCD, który może pomóc w konfiguracji. Autor rozważa również zmianę systemu operacyjnego na nowszą wersję Windows XP z powodu problemów z wydajnością obecnego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA