logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i - jak wyłączyć polskie znaki w SMS i inne pytania?

gemaro 27 Maj 2007 19:00 1326 8
REKLAMA
  • #1 3926472
    gemaro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Od paru dni jestem posiadaczem tego telefonu i mam w sprawie z nim kilka pytań.
    - czy można wyłączyć polskie znaki w pisaniu sms'a - jest to bardzo uciążliwe, gdyż napiszę troszeczkę tekstu i już mam 2,3 smsy...
    - czy warto zakupić do tego modelu kabel... jeśli tak to jaki
    - mam adapter bluetooth i szukam aplikacji którą mógłbym edytować książkę telefoniczną, wgrywać gry itp...
    - jak pozbyć się napisu PLUS GSM na wyświetlaczu telefonu? wiem, że można wgrać puste logo i ustawić, ale nie mam pojęcia skąd takie coś ściągnąć...

dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3926644
    newchief
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    gemaro napisał:
    Witam

Od paru dni jestem posiadaczem tego telefonu i mam w sprawie z nim kilka pytań.
    - czy można wyłączyć polskie znaki w pisaniu sms'a - jest to bardzo uciążliwe, gdyż napiszę troszeczkę tekstu i już mam 2,3 smsy...
    - czy warto zakupić do tego modelu kabel... jeśli tak to jaki
    - mam adapter bluetooth i szukam aplikacji którą mógłbym edytować książkę telefoniczną, wgrywać gry itp...
    - jak pozbyć się napisu PLUS GSM na wyświetlaczu telefonu? wiem, że można wgrać puste logo i ustawić, ale nie mam pojęcia skąd takie coś ściągnąć...

dziękuję i pozdrawiam.

- mozna
    - kabel CA-53
    - Blue soleil
    - Plus GSM to niejest logo tylko informacja o Twoim operatorze - nie usuniesz tego.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 3926694
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Polecam ci do edycji zawartosci koma program Oxygen phone manager :) Robi ci backupa calego koma lacznie z esami i dzwonkami, no wszystko :)
    Puste logo mozesz wlasnie wgrac oxygenem i nie bedzie juz pl-plus :) lepszy od kabla jest bluetooth :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3926715
    gemaro
    Poziom 11  
    Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak wyłączyć te polskie znaki, skoro kolega napisał, że można ?
    I czy Oxygen phone managerem mogę operować przy połączeniu komórki nie przez kabel tylko przez bluetooth?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3926720
    kawasek
    Poziom 17  
    Wiec tak, polskie znaki mozesz wylaczyc ale jest jedno ale nie bedziesz mogl korzystac ze slownia czyli przewidywania wpisanych slow niestety, a zmieniasz za pomoca kwadratu ostatni przycisk po prawej stronie na dole,tak oxygen wspolpracuje z bluetooth,irda i kabelkiem.
  • #6 3926766
    gemaro
    Poziom 11  
    Dziękuję. Zaczynam ściągać wersję Oxygen 2.7 PL...

gdyby były jeszcze jakieś problemy to będę pisał :)

Na razie dziękuję za pomoc :)
  • Pomocny post
    #7 3926779
    kawasek
    Poziom 17  
    nmzc :) pytaj to ostarmy sie odpowiedziec :)
  • REKLAMA
  • #8 3927086
    gemaro
    Poziom 11  
    Niestety Oxygen nie łączy mi telefonu poprzez bluetooth... Ściągnąłem Nokia PC Suite i wszystko gra... Z tym, że ona łączy telefon z komputerem, gdy aktywny jest program Blue Soeil.

Jest może jakaś inna metoda aby pozbyć się napisu PL-PLUS niż Oxygenem? Słyszałem, że można wgrać i ściągnąć coś takiego, ale nigdy się z tym nie spotkałem...

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Nokia 6230i można wyłączyć polskie znaki w SMS-ach, co jednak powoduje utratę funkcji słownika przewidującego wpisywane słowa. Wyłączenie odbywa się przez naciśnięcie kwadratu, ostatniego przycisku po prawej stronie na dole klawiatury. Do połączenia telefonu z komputerem i edycji książki telefonicznej, wgrywania gier oraz tworzenia kopii zapasowych zalecany jest program Oxygen Phone Manager, który współpracuje zarówno z kablem CA-53, jak i przez Bluetooth oraz IrDA. Kabel CA-53 jest dedykowany do tego modelu, jednak Bluetooth jest wygodniejszy. Napis „PLUS GSM” na wyświetlaczu to informacja o operatorze i nie jest logo, więc standardowo nie można go usunąć. Istnieje jednak możliwość wgrania pustego logo za pomocą programu Oxygen, co pozwala ukryć ten napis. Do poprawnego działania Bluetooth z Oxygenem konieczne jest odpowiednie skonfigurowanie połączenia oraz użycie programu Blue Soleil. Alternatywnie można używać Nokia PC Suite do połączenia przez Bluetooth, jednak Oxygen nie zawsze łączy się bezpośrednio przez Bluetooth bez dodatkowej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA