logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena do TV naziemnej - wybór, wzmacniacz, montaż, Łódź, porady

Ragless 27 Maj 2007 20:50 1302 1
REKLAMA
  • #1 3926883
    Ragless
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam

Chciałbym zapytać antene do odbioru TV naziemnej. Bo stara antana chyba wyczerpała swoje możliwości. I chałbym we własnym zakresie założyć sobie taką antene do TV naziemnej Znalazlem coś takiego: http://dipol.com.pl/schemat01.htm tylko mam takie pytanie czy beidze mi potrzebny ten wzmacniacz miedzy zwrotnicą a rozgałęznikami? Bo obecnie nie mam wzmacniacza i odbierało dobrze. A to ma być antana na 2 , gora 3 telewizory. Czy ta natena ktora jest w linu jest dobra? A moze polecicie cos innego? Napiszcie co bede potrzebował i jaki przewód antenowy polecacie?
    A może gdzieś w Łodzi znacie sklepy gdize kupie dobra antene za rozsądne pieniadze. I Czy montaz anteny ( stawienie na maszcie ) jest do wykonania dla kogoś kto bedize to raobił pierwszy raz? A może macie jakeigoś linka to instrukcji montazu ( wstaiwienia prawidłowego kierunku )
  • REKLAMA
  • #2 3927181
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Witam

Jeśli chodzi o anteny do odbioru TV naziemnej to jest to sprawa tak indywidualna że trudno coś doradzić by działało na 100%... U mnie na kawałku drutu odbieram wszystko a zwykła antena na dachu ( szerokopasmowa tz. siatka) odbiera wszystko co chcę z dobrą jakością. Natomiast w tym samym mieście dwie ulice dalej odbiór jest tak kiepski mimo rozbudowanych anten że żadna firma zakładająca anteny nie chce przyjmować z tamtej okolicy zleceń... Najlepiej udaj się do jakiegoś zakładu instalacyjnego w swojej okolicy i zapytaj co będzie dla Ciebie najlepsze... Możesz spróbować też w jakimś serwisie RTV oni też będą mieli jakieś informacje na temat warunków antenowych w danej okolicy...

Ale ogólnie im selektywniejsza i bardziej kierunkowa antena tym prawdopodobieństwo poprawnego odbioru większe.

wzmacniacz może okazać się zbędny ale tylko jeśli sygnał z anten jest na odpowiednio dobrym poziomie ...

Myślę że każdy kto ma pojęcie jak taki maszt i połączenia anten powinny wyglądać jest w stanie sobie sam założyć antenę. Ogólnie jeśli ma być masz mocowany do komina to oczywiście za pomocą obejm. Jeśli do ściany to o ile to możliwe kołki mocujemy między cegły... Nie wiem na ile masz pojęcie jak to zrobić więc już na ten temat nie będe pisać ...

Ustawienie anteny najlepiej podpatrzeć od sąsiadów albo ze starej instalacji ... Dobrze jest mieć jakiś mały telewizorek na którym jeszcze na dachu będziemy mieli podgląd naszych poczynań...

Co do kabla to oczywiście im lepszy tym lepiej. Ale myślę że nie należy przesadzać taki podwójnie ekranowany średniej jakości powinien wystarczyć na ładnych parę lat, o ile oczywiście będzie dobrze umocowany i zabezpieczony przed otarciami ...

Pozdrawiam... i życzę powodzenia...
REKLAMA