logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kable i wybrać sprzęt do instalacji TV naziemnej?

Citek 12 Wrz 2006 13:31 3147 6
REKLAMA
  • #1 3012174
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam
    Mam w domu wyprowadzone kable do instalacji TV tylko nie wiem jak je popodłączać, jakie urządzenia użyć itp.
    Przeglądałem trochę forum i strony www (głównie www.dipol.com.pl), ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje wszystkie pytania.
    Poniżej umieszczam schemat moje sieci w domu. Przy tworzeniu tego schematu sugerowałem się schematem nr 1.
    Mam teraz pytanie czy jako blok wzmacniacza mogę użyć wzmacniacza, który jest przedstawiony na poniższym zdjęciu.
    Drugie pytanie to jakie polecacie antety, jedną którą zamontuje na dachu to antena firmy TELKOM-TELMOR ASR-860(skierowana bedzie na Jemiołów), drugiej nie mam i muszę jakąś kupić.
    Co sądzicie np. o antenie obrotowej.
    Jaka polecacie zwrotnice i rozgałęźnik.
    Aha i czym różni się sumator od zwrotnicy.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć kable i wybrać sprzęt do instalacji TV naziemnej? 100_3046.JPG (39.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć kable i wybrać sprzęt do instalacji TV naziemnej? dom.JPG (29.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3012378
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    To czy możesz zastosować ten wzmacniacz zależy od poziomu sygnału antenowego uzyskanego z instalacji antenowej.Pamiętaj ,że każdy element instalacji antenowej wnosi pewne tłumienie sygnału.Aby mówić o dobrym obrazie musisz mieć na gniazdku poziom sygnału ok.70dB.Rozgałęźnik wprowadza tłumienie rzędu 16dB , gniazdko końcowe ok.4dB ,do tego kabel koncentryczny w zależności od długości też straci parę dB.Jak to zsumujesz to otrzymasz łączne straty w instalacji.Wzmacniacz na zdjęciu ma wzmocnienie 18 dB więc starczy tylko aby pokryc straty związane z rozprowadzeniem sygnały po domu.Można przyjąć ,że sygnał na gniazdkach będzie prawie taki sam jak na wejściu wzmacniacza.Niestety mieszkam w innej okolicy i nie potrafię podać konkretnego typu anteny na drugi kierunek ,ale mogę podpowiedzieć,że zastosowałbym anteny o dużym zysku energetycznym , bo pozwala uzyskać to jak największy poziom sygnału na wejściu wzmacniacza. Bardzo istotne jest ,aby uzyskać z anteny sygnał o jak największym stosunku sygnał/szum , bo rzutuje to bezposrednio na jakość obrazu.Gdyby poziom sygnału był nadal za niski to można zastosować wzmacniacz o większym wzmocnieniu.dobre wyniki daje też zastosowanie przedwzmacniaczy montowanych bezpośrednio na zaciskach anteny.
  • REKLAMA
  • #3 3014970
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Anteny obrotowe - do śmietnika - nie kupuj.

Tłumienie tej instalacji - rozgałęźnik, przewód, gniazdo max powinno się zamknąć w 20dB (rozg, multitap1/6 około 8dB, gniazdka do 4dB - warunek - inne niż legranda, przewód do 8dB) tak więc wzmocnienie 20dB wystarczy - jednak proponuje wzmacniacz http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/flypa...=&ps_session=89a31b4d521c08df7f14861593ce4801 z regulacją wzmocnienia lub firmy Vector.

Jeżeli masz sumować 2 kierunki, - powienieneś to zrobić na dwóch antenach kierunkowych + odpowiednia zwrotnica - poszukaj tutaj:
    http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/brows...8&ps_session=89a31b4d521c08df7f14861593ce4801

skoro posiadasz antenę szerokopasmową, - zamontuj ją i zobaczysz jaki będzie efekt.

Bez pomiarów sygnałów ciężko jest dobrać konkretną antenę, prostym i sprawdzonym sposobem jest podpatrzenie sąsiadów ;)
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #4 3128574
    Citek
    Poziom 22  
    Witam po dłuższej nie obecności.
    Po przemyśleniu tematu ( i sprawdzeniu stanu portfela ;)) stwierdziłem, że zrezygnuje z podziału sygnału na 5 gniazd i zostane narazie przy tylko 2 (ponieważ jak narazie posiadam tylko 2 telewizory, i jeżeli będę potrzebował więcej to dopiero będę nadtym myślał).
    Dobra, zacznijmy od początku.
    Na samym początku poszedłem za radą Kasprzak'a, czyli sprawidzić jak ta antena będzie działać w terenie.
    Jedyne czego potrzebowałem do tego testu to: obejma kominowa(kupiłem w Castoramie za ok. 65zł), kilkaprzejściówek z wej(lub wyj) antenowych na kabel koncentryczny i oczywiście trochę nekrętek F.
    Po zamocowaniu obejmy i przykręceniu anteny do rury (nawet nie przykładałem się do jakiegoś tam dokładnego ukierunkowania w stronę nadajnika, wykorzystałem "beczółkę" do połączenia dwóch kabli. Narazie nie stosowałem wyżej zamieszczonego wzmacniacza tylko skorzystałem z dołączonego do anteny zasilacza i zwrotnicy zasilającej.
    Ku mojemu zdziwieniu obraz był bardzo czysty, bez żadnych szumów. Odbierałem bez problemu TVP1, TVP2, TVP3 i POLSAT. Jedyny problem był i jest z TV4, bo śnieży, ale to wina tego, że nadajnik jest usytuowany w innym kierunku. Narzie nie przejmuje się tym, bo i tak nić ciekawego tam nie leci. Po przetestowaniu takiego połączenia przez kilka dni stwierdziłem, że czas podzielić sygnał na dwa telewizory.
    A więc zacząłem od wykręcenia beczółki i odłączenia zwrotnicy zasilającej. Następnie pozakładałem przejściówki na kable i podłączyłem to wszystko do wzmacniacza, który widnieje w pierwszym poście.
    Po obserwacji obrazu zauważyłem, że na jakości trochę ucierpiał porgram TVP3, pozostałe, czyli TVP1, TVP2 i POLSAT, uległy ułamkowemu, ale to naprawdę ułamkowemu pogorszeniu (dopiero po dokładnym przyjżeniu można zaobserwować utratę jakości). No i oczywiście dużo stracił też porgram TV4, ale to już inna bajka.
    Jak narazie jestem bardzo zadowolony z uzyskanego obrazu i narazie nie planuje dalszy inwestycji.

PS. Aha jestem z Gorzowa Wielkopolskiego, do nadajnika z Jemiołowa mam gdzieś ok. w linii prostej 45 kilometrów

PS2. Mam też pytania związane z anteną, a dokładnie chodzi mi o burze i pioruny. Czy powinienem zastosować jakiś filtry, czy niewiem co do ochrony przed wyładowaniami atmosferycznymi.[/url]
  • REKLAMA
  • #5 3129350
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Maszt antenowy powinieneś podłączyć pod instalację odgromową.
    Nie ma 100%wej metody na ochronę przed wyładowaniami.

Pzdr
  • #6 3130227
    Citek
    Poziom 22  
    kasprzyk napisał:
    Witam

Maszt antenowy powinieneś podłączyć pod instalację odgromową.
    Nie ma 100%wej metody na ochronę przed wyładowaniami.

Pzdr

No niestety mój dom takiej instalacji nie posiada:|
  • #7 3131601
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    A jak zwrotnica/rozgałęźnik została zastosowana do podziału na 2 TV ? Osobiści polecam do podziału sygnału z ASR-ki na dwa coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=134221205 , a w przyszłości jak dokupsz anteę kierunkową na drugi nadajnik to będzie to można wyykorzystać jako suamtor . A do podziału na 4 TV , polecam inny produkt TELMOR-u RTA-140 . Pozdrawiam Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie instalacji TV naziemnej wymaga uwzględnienia poziomu sygnału antenowego oraz tłumienia wprowadzanych przez elementy instalacji, takie jak rozgałęźniki (ok. 8-16 dB), gniazdka (do 4 dB) i kable koncentryczne (zależnie od długości). Wzmacniacz o wzmocnieniu około 18-20 dB jest odpowiedni do pokrycia strat sygnału w typowej instalacji domowej z kilkoma gniazdami. Zaleca się stosowanie anten o dużym zysku energetycznym, szczególnie kierunkowych, aby uzyskać silny sygnał na wejściu wzmacniacza. Anteny obrotowe są odradzane ze względu na niską skuteczność. Do łączenia sygnałów z dwóch anten kierunkowych stosuje się zwrotnice, które różnią się od sumatorów funkcją – zwrotnica umożliwia rozdział sygnału, a sumator łączenie sygnałów z różnych kierunków. Polecane są zwrotnice i rozgałęźniki firmy TELMOR, np. RTA-140 do podziału na 4 gniazda oraz urządzenia z regulacją wzmocnienia, np. wzmacniacz firmy Vector lub dostępny w sklepie Delta. Montaż masztu antenowego powinien być połączony z instalacją odgromową dla ochrony przed wyładowaniami atmosferycznymi, choć nie zawsze jest to możliwe. Praktycznym rozwiązaniem jest testowanie anteny szerokopasmowej w terenie oraz obserwacja instalacji sąsiadów. Do podziału sygnału z anteny ASR-860 na dwa telewizory rekomendowany jest prosty rozgałęźnik, który w przyszłości może pełnić funkcję sumatora przy dodaniu drugiej anteny kierunkowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA