logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć przepustowość łącza w Windows Server 2003?

kaczmi 28 Maj 2007 08:13 3444 8
REKLAMA
  • #1 3927862
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    witam mam pytanie w jaki sposób skutecznie ograniczyć przepustowość łącza w sieci LAN (udostępniam internet na 5 komputerów) i jak ktoś przesadza ze ściąganiem to sieć chodzi b. wolno :cry:
    Serwer oparty jest o platformę Windows serwer 2003 standard edition. Mam pytanie czy jest w nim jakaś funkcja ograniczania szybkości połączenia internetowego (jeśli tak to w jaki sposób ją włączyć), lub czy jest jakiś program umożliwiający to?? :idea:
  • REKLAMA
  • #2 3928590
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W systemie nie ma takiej funkcji - są jednak zewnętrzne programy które coś takiego realizują np. Bandwidth Manager
  • #3 3928868
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Generalnie jeżeli chodzi o zapychanie łącz to problemem ostatnio nie jest zajmowana ilość pasma, a ilość nawiązywanych połączeń w tym samym czasie. Największą zmorą są programy Torrentowe, nie wiem jak to jest z systemem Server 2003, ale w serwerach opartych o system Linux po części załatwiają sprawę odpowiednie ustawienia firewalla.
  • REKLAMA
  • #4 3928983
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    mozna zrobic rozwiazanie lekko nieestetyczne czyli uzyc colinuxa (taki program co potrafi uruchomic jadro linuxa jako normalny program windowsowy)
    i przy pomocy colinuxa cos dzialac chociaz wydajnosc tego bedzie kiepska
  • REKLAMA
  • #5 3929000
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Najprościej na windowsie?
    Net Limiter i po krzyku
  • #6 3931468
    kaczmi
    Poziom 15  
    witam 1 programik już przetestowałem (Net Limiter) - fajnie działa, jednak ogranicza on tylko mnie na innych użytkowników nie działa mimo ze zaznaczyłem ich adresy sieciowe... :cry: teraz czas na drugi
  • REKLAMA
  • #7 3933565
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Czy ten Net Limiter przypadkiem nie trzeba zainstalować na każdym komputerze w sieci?

To w zasadzie co Ty chcesz zrobić, ograniczyć przepustowość wewnątrz sieci LAN pomiędzy użytkownikami, czy podzielić pasmo Internetu pomiędzy użytkowników tak aby możliwe było komfortowe korzystanie z Internetu?
  • #8 3933888
    kaczmi
    Poziom 15  
    ja chce "podzielić pasmo Internetu pomiędzy użytkowników tak aby możliwe było komfortowe korzystanie z Internetu" a transfer miedzy uzytkownikami bez zmaian
  • #9 3934208
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    podziel łącze używając Winroute w wersji co najmniej 6.2
    ma wbudowane proste mechanizmy QoS umożliwiające zarządzanie łaczem...

pozdr,
    szejk

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows Server 2003 nie ma wbudowanej funkcji ograniczania przepustowości łącza internetowego w sieci LAN. Do zarządzania pasmem można wykorzystać zewnętrzne programy, takie jak Bandwidth Manager czy Net Limiter, jednak Net Limiter wymaga instalacji na każdym komputerze i może ograniczać transfer tylko lokalnie na danym urządzeniu. Problemem w sieciach z dużą liczbą połączeń, zwłaszcza przy użyciu programów torrentowych, jest nie tyle zajętość pasma, co liczba jednoczesnych połączeń, co można częściowo kontrolować za pomocą reguł firewall, np. w systemach Linux. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie oprogramowania Winroute (wersja co najmniej 6.2), które posiada wbudowane mechanizmy QoS umożliwiające efektywne dzielenie pasma internetowego między użytkowników, zapewniając komfortowe korzystanie z sieci. Propozycja uruchomienia jądra Linuxa pod Windows (np. za pomocą coLinux) jest możliwa, ale ma niską wydajność i jest rozwiązaniem nieoptymalnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA