logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić limity transferu danych w dużej sieci LAN bez wpływu na LAN?

keraMssj2 10 Gru 2007 10:57 1876 11
REKLAMA
  • #1 4572054
    keraMssj2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    mam takie pytanie
    mam duza siec lan chce dla kazdego komputera zalozyc limit sciagania/wysylania danych dla internetu, ale nie dla wewnetrznego ruchu LAN jak to zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 4572120
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ustawić na routerze.
  • REKLAMA
  • #3 4572203
    keraMssj2
    Poziom 10  
    niestety nie mam takiej opcji na swoim routerze
  • REKLAMA
  • #4 4573659
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Po pierwsze musisz poinformować o tym fakcie wszystkich użytkowników sieci (jeśli płacą za internet), bo może sie to skończyć licznymi sprawami cywilnymi.

Jeśli Twój router nie ma takiej opcji, musisz albo zakupić router, który ma QoS, albo postawić serwer na którejś dystrybucji linuksa.
  • #5 4575260
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Może bym się podpięła:
    Jak najlepiej ograniczyć ruch p2p?
    Próbowałam już za pomocą MARK i CONMARK ale markuje tylko pierwszy pakiet w transmisji a reszta idzie jako ruch nieklasyfikowany.
  • #6 4575374
    firepunch
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    keraMssj2 napisał:
    Witam
    mam takie pytanie
    mam duza siec lan chce dla kazdego komputera zalozyc limit sciagania/wysylania danych dla internetu, ale nie dla wewnetrznego ruchu LAN jak to zrobic?

IMHO. bardzo glupia decyzja

na takie praktyki pozwolila sobie juz kiedys tepsa i zle na tym wyszla

co do samego pytania to gotowego rozwiazania nie ma, ale jest to kwestia paru linijek kodu jako skrypt na maszyne dzielącą (niestety nie podales czy to windows czy linux, czy moze jakies inne gotowe rozwiazanie)
  • #7 4581538
    keraMssj2
    Poziom 10  
    Koledzy ja nie jestem dawca internetu w firmie musze ograniczyc ruchy aby kazdy mial po rowno, a nie jak ktos zapoda sobie np youtube a rescie spowalnia itd.
    Bedzie to windows server 2003 sam system nie ma w sobie takiej opcji
    prosze o przykladowy kod chcialbym zobaczyc jak to wyglada
    NO chyba ze to sie uruchamia na koncowkach, to na koncowkach jest win xp sp2
  • #8 4581763
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Jak win2003 to może NetLimiter?
  • REKLAMA
  • #9 4581782
    firepunch
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Lilith_100 napisał:
    Jak win2003 to może NetLimiter?

You can use NetLimiter to set download/upload transfer rate limits for applications or even single connection and monitor their internet traffic.

ale to ma byc zainstalowane na kompei dzielacym, a nie na kazdym jednym kompie w sieci
  • #10 4581785
    keraMssj2
    Poziom 10  
    chodzi mi raczej o rozwiazanie bezplatne:) lub cos niedrogiego, netlimiter nie rozdzieli mi rowno neta
  • #11 4581823
    papap3
    Poziom 11  
    keraMssj2 napisał:
    chodzi mi raczej o rozwiazanie bezplatne:) lub cos niedrogiego, netlimiter nie rozdzieli mi rowno neta

To jak ci on to rozdzieli to zależy tylko od ciebie, ale w netmonitorze nie ustalisz limitów dla poszczególnych użytkowników tylko będziesz mógł sprawdzić kto w jakim stopniu korzysta z łącza
  • #12 4601503
    keraMssj2
    Poziom 10  
    to jak z tym skryptem?:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ustawienia limitów transferu danych dla poszczególnych komputerów w dużej sieci LAN, tak aby ograniczenia dotyczyły tylko ruchu internetowego, a nie wewnętrznego ruchu LAN. Podkreślono, że standardowe routery często nie oferują takiej funkcji, dlatego rekomendowano zakup routera z obsługą QoS lub wdrożenie serwera na dystrybucji Linuksa do zarządzania ruchem. W przypadku środowiska Windows Server 2003, które nie posiada natywnych narzędzi do limitowania transferu, zasugerowano użycie oprogramowania NetLimiter, jednak wymaga ono instalacji na każdym komputerze, co nie jest optymalne dla dużej sieci. Autor poszukiwał darmowego lub niedrogiego rozwiązania działającego centralnie, bez konieczności instalacji na stacjach końcowych. Wspomniano również o możliwości napisania własnego skryptu do zarządzania ruchem, jednak brakowało szczegółów dotyczących systemu operacyjnego maszyny dzielącej ruch. Poruszono także problem klasyfikacji i ograniczania ruchu P2P, gdzie standardowe metody znakowania pakietów (MARK, CONMARK) nie działają skutecznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA