logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary PC nie widzi karty USB PCI – brak wykrywania kontrolera przez system

skodavka 28 Maj 2007 17:38 1868 13
REKLAMA
  • #1 3929358
    skodavka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Po podłączeniu karty usb do starego PC system jej nie wykrywa.
    Jest to stary komputer z płytą główną nie posiadającej portów usb.
  • REKLAMA
  • #2 3929437
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jaki system ? Zmień slot PCI.Panel sterowania-dodaj nowy sprzęt.
  • #3 3929502
    skodavka
    Poziom 11  
    System to Windows XP
    Próbowałem podłączać na wszystkich slotach PCI i przez Panel sterowania ale nic to nie pomogło i komp nadal nic nie widzi.
  • #4 3929535
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jaka płyta główna ? Karta USB nowa,sprawna ?
  • REKLAMA
  • #5 3929746
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Czy karta jest poprawnie wykrywana w menedżerze urządzeń ? Nie ma żadnych konfliktów sprzętowych?

Taki mały OT. ale czy jest sens stosowania Windowsa XP w starym komputerze który nawet kontrolera USB nie posiada ?
  • #6 3930050
    olszand
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    sadze ze karta moze byc padnieta... bo system by ja chociaz wykrył... no chyba ze stare PCI ma jakies dziwne ustawienie, kiedys mi ktos w biosie zmienił na połaczeniach i kart sieciowej nie wykrywał, po zrestartowaniu biosa było oky
  • #7 3930066
    grito
    Poziom 19  
    Jak to kolega sądzi? Prawym na mój komputer, zarządzaj i menedżer urządzeń.

Istnieje taki przycisk jak pisownia i polskie znaki...
  • #8 3930087
    olszand
    Poziom 12  
    Przepraszam jakoś nie używam polskich znaków w internecie... Sądze tak ponieważ jeżeli karta była by sprawna i porty sprawne to chociaż by znalazł nowe urządzenie w systemie, nawet chociaż jako nieznane... No jeszcze jest przypadek ze karta nie jest plug&play no ale na PCI żadko to się zdaża
  • #9 3930125
    grito
    Poziom 19  
    Dlatego poczekajmy na odpowiedź kolegi. Dodam że praktycznie każdy kontroler USB powinien działać na wbudowanych w Windows XP sterownikach, są to stosunkowo nowe na rynku urządzenia, przystosowane do pracy z XP.
  • REKLAMA
  • #10 3930130
    olszand
    Poziom 12  
    sądze że kolega który załozył ten temat jest juz offlain wiec chyba nie chce pomocy, lub zobaczy to później

Proszę edytować ten post i dokonać stosownych zmian w pisowni.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #11 3932866
    skodavka
    Poziom 11  
    Cytat:
    Jaka płyta główna ?

Nie wiem jaka to płyta ale dosyć stara.
    Cytat:
    Karta USB nowa,sprawna ?

Karta jest sprawna bo sprawdzałem na innym kompie i system (również Win XP) wykrył ją bez problemu.
  • #13 3946043
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3946059
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    michna3 napisał:
    Na moim starym PC (MB: Abit BE6) też nie wykrywało kontrolera USB na PCI. Dodam, że na nowym PC wykrywało go bez problemu. Może dla tego, że kontroler był USB 2.0, a płyta miała tylko USB 1.1.

Co ma jedno z drugim wspólnego ? problem będzie jak wyżej tronic1 napisał właśnie w wersji PCI, tak samo się dzieje z innymi kartami np. wifi .

ps. widziałem temat na forum związany z USB i starą płytą która posiadała goldpiny i można było śledzia z usb włączyć, dlatego podaj jaka to płyta bo może akurat taka opcja tam będzie .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starego komputera z płytą główną bez wbudowanych portów USB, który nie wykrywa podłączonej karty USB PCI w systemie Windows XP. Próby instalacji karty na różnych slotach PCI oraz dodanie nowego sprzętu przez Panel sterowania nie przyniosły efektu. Karta USB jest sprawna, co potwierdzono testem na innym komputerze z tym samym systemem. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niekompatybilność wersji PCI płyty głównej z kartą, potencjalne ustawienia BIOS blokujące wykrywanie urządzeń PCI, brak wsparcia plug&play lub specyfika starszych kontrolerów USB. Wspomniano, że większość kontrolerów USB powinna być obsługiwana natywnie przez sterowniki Windows XP. Jeden z uczestników podał przykład płyty Abit BE6, gdzie karta USB 2.0 nie była wykrywana na starej płycie z USB 1.1, co sugeruje ograniczenia sprzętowe. Zalecane jest sprawdzenie wersji PCI, ustawień BIOS oraz specyfikacji płyty głównej, aby potwierdzić kompatybilność i ewentualne możliwości aktywacji kontrolera USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA