logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlece projekt termometru elektronicznego!!!

Skicaj 28 Maj 2007 20:08 2846 9
REKLAMA
  • #1 3930045
    Skicaj
    Poziom 11  
    Witam!
    Zlece zaprojektowanie i wykonanie - z cala dokumentacja - termometru elektronicznego z pamiecia.
    Opis:
    - pomiar temperatury z rozdzielczoscia ok 0,1 w zakresie od ok -30 do +40,
    - zczytywanie temperatury co ok 5-10min na pamiec EPROM,
    - wyswietlacz auktualnej temperatury,
    - wyjscie na RS485 (nie wchodza w gre zadne przejsciowki z RS232).
    Oferty ceny wraz z krotkim opisem, prosze wysylac na maila skicaj(_at_)wp.pl lub pisac na gg 2465627. Wybiore najlepsza oferte i odezwe sie do tej osoby w celu ustalenia szczegolow.
    Czas na wykonanie 2 tyg.
    Pozdrawiam i czekam na oferty!

Moderowany przez _PREDATOR_:

Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.

• REKLAMA
  • #2 3931324
    euromatic
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Może jakieś dokładniejsze założenia?. Jeżeli eeprom to zapewne także zegarek na pokładzie.....
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3931616
    Skicaj
    Poziom 11  
    W odpowiedzi na pytania...
    - wyswietlacz LED
    - pamięć eeprom powinna pomieścić około 12 godz zapis z czestotliwościa 10min
    - podtrzymanie oczywiście bateryjne
    - nie wchodza w gre żadne przejściówki koniecznie wyjście na sprzętowy RS485
    Reszte pozostawiam Państwa inwencji, czy ma mieć zegarek czy nie, jest to obojętne, jeśli tak będzie łatwiej to może mieć. Najważniejsze aby mierzył temperature bo jednak ma to być termometr :)
    Pozdrawiam i czekam na propozycje cen.
  • #4 3933005
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Wyjaśnij:
    1. Podtrzymanie bateryjne i wyświetlanie LED ??? to jest bez sensu, wyświetlacze LCD są o wiele tańsze i prostrze w elektronice jak i w oprogramowaniu
    2. myśle , że chcesz mieć z tym termometrem jakąś komunikację, musisz podać na czym ma to polegać, inaczej programista nie ruszy.
    3. co z obudową ??
  • #5 3933752
    Skicaj
    Poziom 11  
    Wyświetlacz LED byl tylko propozycja, nie jest to wymóg konieczny...
    Termometr ma komunikować się z komputerem za pomocą RS485, czyli zczytywanie danych na pceta. Obudowa oczywiście musi być, ale nie koniecznie jakaś specjalna, wystarczy zwykła obudowa dostępna we wszystkich sklepach elektronicznych...
    Aha i bym zapomniał... to nie ma być żaden profesjonalny termometr na sprzedaż czy w podobnym celu, także proszę nie proponować mi cen kolo 1 tys. złotych bo takie oferty odrzucam bez przeczytania...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3934086
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Skicaj!
    napisał (Termometr ma komunikować się z komputerem za pomocą RS485) skoro chcesz żeby była taka komunikacja to pokaż mi gdzie w kompie jest gniazdo do którego mógłbym ten sygnał podpiąć, i podaj mi parametry transmisji, bo że ma to iść po RS485 to nie są parametry transmisji.
  • #7 3935453
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2389
    Muisz zastosować konwerter ADAM 232/485 apropos za pomoca tych adamów mozna w prosty sposób zrobić taki termometr.
  • #8 3940065
    Prodig
    Poziom 20  
    Przez zwyczajnego COM'a w komputerze bez problemu odczytasz dane z termometru. Nie wiem dlaczego upierasz się przy tym RS485, skoro w komputerze go zazwyczaj nie ma.

Jeżeli zmienisz zdanie co do RS to taki termometr bez problemu mogę wykonać bo już podobny robiłem.
  • REKLAMA
  • #9 3948226
    euromatic
    Poziom 21  
    Odpowiedź jest prosta, RS485 jest po to panowie ( młodzi konstruktorzy ) , aby móc odczytywać dane z czujnika nawet z odległości większej niż 1 km w środowisku dużych zakłóceń, i z dowolnej ich ilości dołączonej do wspólnej linii RS484. Fakt, że zleceniodawca wymaga jego zastosowania to nic nadzwyczajnego. Brak RS485 w komputerze to nic trudnego, jest setki konwerterów RS232/RS485. Nawet gdy laptop nie posiada RS232 to pozostaje przejściówka USB/485 lub USB/232/485.
    Jeżeli miałbym więcej czasu to zaproponowałbym układ z PIC 12F629, DS 18B20,MAX485, KONIECZNIE IZOLOWANY TOR TRANSMISJI OD PROCESORA !!!
    pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Prodig napisał:
    Przez zwyczajnego COM'a w komputerze bez problemu odczytasz dane z termometru. Nie wiem dlaczego upierasz się przy tym RS485, skoro w komputerze go zazwyczaj nie ma.

Jeżeli zmienisz zdanie co do RS to taki termometr bez problemu mogę wykonać bo już podobny robiłem.

Zastosowanie scalaczka max485, sn75176, to nic trudnego, jeżeli robiłeś komunikację po rs232 to dołożenie rs 485 wymaga jednego portu więcej i to wszystko, zmieniasz nim kierunek przepływu danych.
  • #10 3955732
    Skicaj
    Poziom 11  
    Dziękuje za zainteresowanie, ale temat już nieaktualny.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zlecono projekt i wykonanie elektronicznego termometru z pamięcią EPROM, zdolnego do pomiaru temperatury w zakresie od -30 do +40°C z rozdzielczością około 0,1°C. Urządzenie ma rejestrować temperaturę co 5-10 minut przez około 12 godzin, zasilane bateryjnie, z wyświetlaczem LED lub LCD (preferencje nieostre). Komunikacja ma odbywać się wyłącznie przez sprzętowy interfejs RS485, bez użycia przejściówek RS232. Dyskusja poruszyła kwestie doboru wyświetlacza (LED vs LCD), konieczności podania parametrów transmisji RS485 oraz problemu braku natywnego portu RS485 w komputerach. Zaproponowano użycie konwerterów RS232/RS485 (np. ADAM 232/485) lub izolowanych układów MAX485, SN75176 do realizacji interfejsu. Wskazano, że RS485 umożliwia transmisję na duże odległości i obsługę wielu urządzeń na jednej magistrali. Sugerowano zastosowanie mikrokontrolera PIC 12F629 oraz czujnika DS18B20. Projekt nie miał być profesjonalnym produktem komercyjnym, a koszt miał być umiarkowany. Ostatecznie temat został zamknięty jako nieaktualny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA