logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Macintosh z 1996: Szary ekran i symbol dyskietki ze znakiem zapytania

bratyslaw 20 Paź 2003 00:43 1644 8
REKLAMA
  • #1 367488
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Witam, szczególnie tych co mają do czynienia z komputerami Apple.
    Piszę na prośbę kuzyna. Dostał on w swe ręce Macintosha najprawdopodobniej z 1996 roku. Na płycie głównej jest oznaczenie Lucent 1219F7 i procek XPC603PFE200LC. Do tego stacja ZIP i twardziel SEAGATE. Problem jest taki, że komp wstaje, pokazuje się szary ekran, kursor myszki i na środku ekranu symbol dyskietki ze znakiem zapytania. i na tym koniec. Czy ktoś wie o co chodzi?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 367640
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Moze trzeba przeinstalowac system? (to rada pecetowca wiec moze nijak miec sie do Maca)
  • REKLAMA
  • #3 367643
    Pandor
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Nie wiem jak blisko Apple stało Amigi, ale pamiętam, że w Amidze przy uruchomieniu kompa działo się podobnie, tzn. pokazywała się dyskietka, co oznaczało, że trzeba włożyć dyskietkę (lub wskazać dysk twardy lub partycję), z której komputer mógłby wybootować.
  • REKLAMA
  • #4 367698
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Prawdopodobnie brak systemu MAC OS lub błąd na twardzielu.
  • REKLAMA
  • #7 369874
    pablo_d
    Poziom 2  
    niekoniecznie musi brakować systemu, może być po prostu uszkodzony. Oprócz dyskietki, którą wysłał Ci kolega Struna może ma jeszcze tzw. disk tool i drive setup. Ja mam jeszcze takie dyskietki lecz niestety pozbyłem się wszystkich narzędzi od Maca i nie mogę tego przesłać gdyż XP nie przeczyta tego. Maci mają system przeważnie na dysku na specjalnej partycji więc zanim zaczniesz bawić się "macowym fdiskiem" sprawdź to.
  • #9 1366629
    co2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam identyczny problem ze swoim apple tz:pojawia sie dyskietka ze znakiem zapytania i tyle.Czy ktos moze mi pomoc ??
    model : 7600 niemam zielonego pojecia o co chodzi...
    a nie bardzo wiem jak zainstalowac nowe oprogramowanie...

Podsumowanie tematu

✨ Macintosh z około 1996 roku z procesorem XPC603PFE200LC i płytą główną oznaczoną Lucent 1219F7 uruchamia się do szarego ekranu z kursorem i symbolem dyskietki ze znakiem zapytania, co wskazuje na brak wykrycia systemu operacyjnego lub problem z dyskiem twardym SEAGATE. Symptom ten oznacza, że komputer nie może znaleźć nośnika startowego z systemem Mac OS. Możliwe przyczyny to brak systemu na dysku, uszkodzenie partycji startowej lub problemy sprzętowe na płycie głównej. Rozwiązaniem może być reinstalacja systemu lub użycie narzędzi serwisowych Mac (disk tool, drive setup) dostępnych na specjalnych dyskietkach startowych. W jednym przypadku problem został rozwiązany przez oczyszczenie i poprawienie połączeń na płycie głównej, co przywróciło poprawne uruchomienie i dźwięk. Podobny problem zgłaszany jest także dla modelu Macintosh 7600, gdzie użytkownik poszukuje pomocy w instalacji oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA