logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung E700 - jak poprawnie flashować na tornado, by przywrócić menu?

arhis 28 Maj 2007 22:57 1301 7
REKLAMA
  • #1 3930869
    arhis
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jak flashować samsunga E700 na tornado?

Klikając w klawisz "menu" telefon wchodzi w opcję "wiadomości" - nie można wejść do menu.

Flashuję go na tornado, na najmniejszej prędkości

zaznaczona opcja format NAND oraz "use loader v3.3.

jako Mcu wgrywam "E70CBWK1.bin"

plik Tfs "E70CBWK1.tfs"

na końcu reset MMi

Zostaje plik Cfg ale nie wiem czy wgrać go dodatkowo jako Tfs czy Mcu, czy też automatycznie zostaje wgrany.

Spotkał ktoś się z podobnym problemem?

Wydaje mi się że gdzieś robie błąd choć nie wiem w którym momencie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3931981
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Ja wgrywam tylko dwa pliki, ale co zaznaczam to już nie pamiętam, resetu nie robię i jak narazie wszystkie zrobione działają.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3932074
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    zresetuj ustawienia powinno pomóc
  • #4 3933874
    arhis
    Poziom 13  
    dalej nic, naciskam menu, wchodzi do opcji wiadomości, robilem resety, master code i wciąż to samo.

Czy plik cfg wgrywać jako Mcu lub Tfs?
  • #5 3933924
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    innego flesza pakuj..
  • REKLAMA
  • #6 3934590
    arhis
    Poziom 13  
    Wgrałem wersję E70XAWK2 - i dalej brak efektu...
  • #7 3934620
    sim
    Poziom 28  
    Wersja flasha była ok. Użyj do flashowania programu samsungowego -dowloader 3.3 czy jakoś tak - który korzysta z pliku .cfg i dzięki temu plikowi - obrazowo mówiąc - elementy i zawartość menu trafiają na swoje prawidłowe miejsce.
  • REKLAMA
  • #8 3958329
    arhis
    Poziom 13  
    Próbuję wgrać soft downloaderem, korzystam z emulacji portu com (ufsx2). W downloaderze ustawiam COM1, prędkość najniższa, Bin&Nand, ładuje dwa pliki, daję START i pojawia się komunikat "BOOT : Problem with program in external RAM : StackPointer not set"

Przy opcji format Nand również to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy poprawnego flashowania telefonu Samsung E700 na soft Tornado, aby przywrócić prawidłowe działanie menu, które zamiast standardowego otwiera opcję "wiadomości". Flashowanie odbywa się przy użyciu programu downloader 3.3, z plikami MCU (np. E70CBWK1.bin) i TFS (np. E70CBWK1.tfs), z zaznaczoną opcją format NAND i najniższą prędkością transmisji. Pojawia się wątpliwość, czy plik CFG należy wgrywać jako MCU, TFS, czy jest on automatycznie ładowany przez downloader. Próby resetów, wgrywania różnych wersji softu (np. E70XAWK2) oraz zmiany ustawień nie przynoszą efektu. W trakcie flashowania przez emulowany port COM pojawia się błąd "BOOT : Problem with program in external RAM : StackPointer not set". Zalecane jest użycie oryginalnego programu Samsung downloader 3.3, który korzysta z pliku CFG do prawidłowego rozmieszczenia elementów menu. Niektórzy użytkownicy flashują tylko dwa pliki bez resetu i uzyskują działające telefony, jednak brak jednoznacznej instrukcji dotyczącej pliku CFG i jego roli w procesie flashowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA