logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 218D7S. Szukam schematu do tego telewizora.

puncio1 29 Maj 2007 08:21 1458 5
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3938279
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Powracam do tematu : obciążyłem przetwornicę żarówką 60W w obwodzie +B po odłączeniu tranzystora steryjącego trafem WN i żarówka nie świeci napięcie jest 0V.
    W obwód +B zbudowany jest na 3 tranzystorach Q830,Q831,oraz Q832 tworzących przekaźnik elektroniczny na tranzystorze Q830 na C jest napięcie 123V te zaraz za diodą prostowniczą zasilacza natomiast na E Q830 jest 0V czyli przekaźnik nie jest uruchamiany ale nieumiem dojść do tego gdzie jest impuls który go wyzwala albo co go blokuje?.
    Wymieniłem elki w przetwornicy po pierwotnej stronie i sprawdziłem wszystkie rezystory w obwodzie tego przekaźnika elektronicznego oraz same tranzystory Q830,Q831,Q832 dokonywałem pomiary miernikiem po wybudowaniu w/w tranzystorów i wykazuje, że są dobre. Dodam jeszcze,że żarówka wpięta w obwodzie +B zaraz za dioda prostowniczą czyli przed przekaźnikiem elektronicznym świeci normalnie stabilnie. Prosze szanownych kolegów o pomoc i sugestie.
  • #6 3938369
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Załączanie Tv odbywa się na bazie tranzystora Q832 która jest podłączona poprzez QA13 do n.6 procesora.
    Dlaczego z odłączonym zasilaniem +B przekaźnik elektroniczny się nie załącza tego sam nie wiem, wydaje mi się że gdy układ jest cały podłączony i jest zwarte WN to jest normalne że przekaźnik się blokuje, ale po odłączeniu WN dalej nie działa, widocznie gdzieś na procesorze M50436-589SP jest realizowane zabezpieczenie, odłącz diody D835 i D836 i zobacz czy na "sucho" przekaźnik zadziała .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
REKLAMA