logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Toshiba 218d7s1 - przetwornica świerszczy, zasilacz przeciążony, co wymienić?

shacky 30 Maj 2007 19:32 1601 6
REKLAMA
  • #1 3936939
    shacky
    Poziom 11  
    świerszczy przetwornica - podmieniłem wszystkie elki w zasilaczu
    ,wymieniłem str58041,wymienione równierz elki na wysokim,zasilacz wskazuje jak by był za bardzo obciążony ,dioda tv świeci,przy naciśnięciu przełączników programów delikatnie słychać pukanie,po wymianie elek w zasil przetw szybciej cyka świerszczy,co wymienić prośba, może jest jakiś bezp elektroniczny lub dioda w zabezp
  • REKLAMA
  • #2 3936963
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Rozumiem, że poza przetwornicą nic więcej nie pracuje? Jeśli tak to sprawdź Hota, napięcia wychodzące z przetwornicy i układ w odchylaniu pionowym.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdź C444 560pF/2kV (odchylaniu H), może przywierać.
  • REKLAMA
  • #3 3937389
    shacky
    Poziom 11  
    witam serdecznie po wymianie C444 560pF/2kV (odchylaniu H)
    tv ruszył - nie ma obrazu szum w głośniku - brak możliw zciszenia-
    jakieś sugestie , co do wymiany bez miernika

Dodano po 9 [minuty]:

wielkie dzięki dla gart62 dzwięk sciszony (mam uszk pilota z płyty działa)
    tv działa ale jest obraz mocno przyciemniony lącznie z osd -start 2 sek brzeczenie przetwornicy i obraz mocno przyciemniony
    nie mam przy sobie miernika co ewentualnie jeszcze do wym
  • #4 3937493
    gart62
    Poziom 31  
    Podkręć dolnym pokrętłem na trafopowielaczu i spróbuj ustawić właściwą jaskrawość. Wymień elkę w zasilaniu wzmacniaczy wizyjnych (to najpierw).
  • REKLAMA
  • #5 3937577
    shacky
    Poziom 11  
    gart 62 jak dodać jakieś punkty za pomoc-wymienie jeszcze C440 6200 piko
    1,6 kv -przetwornica rusza po ok 1-2 sek jest jeszcze jakaś przywarka - z jasnościa i ostrością wporządku zapomniałem że grzebałem peerkiem na trafie wn - jestem elektronikiem z zamiłowania i wziąłem się za niego bo jak na 16 letni tv ma jeszcze bardzo dobry kineskop ( japan) i do tej pory naprawiałem mu tylko ramkę obrazu

Dodano po 3 [minuty]:

czy ewentualnie mógłbyś podać nr elek wzm wizji - dysponuję schematem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3937645
    gart62
    Poziom 31  
    Ja nie mam tego schematu. Na schemacie wzmacniacze wizyjne są tuż przed kineskopem. Może ta przetwornica tak ma,że rusza z opóźnieniem. Powinieneś mieć funkcję (przycisk) pomógł, kliknij na nią.
  • #7 3937730
    shacky
    Poziom 11  
    ok znalazłem na tzw pk jest tam kilka elek , jutro do sklepu nie posiadam takowych , nie zwróciłem nigdy uwagi na start zasilacza w obudowie nie słychać,wychodzi na to że niepotrzebnie kupowałem str-a -musze kupić jakiś miernik stary mi padł i ewentualnie oscyloskop , tv na razie chodzi.
    wielkie dzięki jeszcze raz gart62.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Toshiba 218d7s1 występował problem z przetwornicą zasilacza, która „świerszczyła” i wskazywała na przeciążenie. Wymieniono wszystkie kondensatory elektrolityczne w zasilaczu oraz tranzystor STR58041. Po wymianie kondensatorów przetwornica zaczęła szybciej cykać, a zasilacz wydawał się przeciążony. Zalecano sprawdzenie elementów w układzie odchylania pionowego, w szczególności kondensatora C444 560pF/2kV, który mógł przywierać. Po wymianie C444 telewizor uruchomił się, ale bez obrazu i z szumem w głośniku. Sugerowano regulację jasności na trafopowielaczu oraz wymianę kondensatora elektrolitycznego w zasilaniu wzmacniaczy wizyjnych. Wymieniono także kondensator C440 6200pF/1,6kV, co poprawiło działanie przetwornicy, choć nadal występowały drobne problemy z przywarą. Wskazano, że wzmacniacze wizyjne znajdują się tuż przed kineskopem i mogą wymagać wymiany kondensatorów. Zalecano zakup miernika i oscyloskopu do dalszej diagnostyki. Telewizor mimo problemów działa, a użytkownik planuje dalsze naprawy bazując na schematach i własnej wiedzy elektronicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA