U nas niestety sa kłopoty z dostępnością części , od ręki mam tylko MJM węc zaryzykuje . Spróbuje sam przestroić , to mój sprzęt jak coś zepsuje to pretensje będę miał do siebie a może się czegoś naucze .
Witam , oglądłem dokładnie płytę i zauwazyłem miejsce na drugi filtr, pytanie czy jak wlutuje drugi filtr 6,5 to teoretycznie powinno zadziałać czy nie? oraz czy wtedy trzeba cos regulować ?
Niestety to nie wszystko. Płyta jest uniwersalna dlatego masz tam miejsce na różne elementy ale samo wlutowanie tego elementu nie wystarczy. Z działu "schematy TV" możesz ściągnąć sobie schemat i zobaczysz ile brakuje ci elementów.
✨ W telewizorze Grundig P37-060 (CUC6300) sprowadzonym z Austrii brak dźwięku wynika z braku odpowiedniej foni 6,5 MHz na płycie głównej. W menu serwisowym nie znaleziono sygnału DK, co sugeruje konieczność dołożenia foni. Rozwiązaniem jest wlutowanie foni równoległej, np. firmy RYMI lub MJM F84, które są kompatybilne z tym modelem. Montaż polega na wlutowaniu odpowiedniego filtra i kilku przewodów, bez konieczności wymiany innych elementów. Płyta jest uniwersalna i posiada miejsce na dodatkowy filtr, jednak samo wlutowanie filtra nie wystarczy bez uzupełnienia pozostałych elementów zgodnie ze schematem. Przestrojenie telewizora po montażu foni pozwala na przywrócenie dźwięku i poprawne działanie. Montaż foni MJM jest prosty i daje natychmiastowy efekt. Wygenerowane przez model językowy.