logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić oryginalny tranzystor 2SC5905 do TV LG MC017A?

falkos 29 Maj 2007 09:56 5739 5
REKLAMA
  • #1 3931629
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Jak w temacie. Tv LG MC017A. Uszkodzony HOT. Kupiłem w inter-chipe-padł od razu przy uruchamianiu. Zamówiłem 2sj6920 z NORTH-chodzi ale po 7-8 minutach gotuje się. Oczywiście kondensator w kolektorze wymieniony, całe odchylanie przelutowane. Szlak mnie trafia juz z tymi podróbami. Skąd bierzecie te tranzystory które by w miare pewnie chodziły?Czytałem wiele pozytywnych opinii na temat lewandowskich.Na ogół przy zakupie patrzę na cenę i tych całkiem tanich nie biorę bo pachnie tandetą. U lewandowskich zbyt drogie nie są te tranzystory.
    PS. Oczywiście w North mają też orginał ale cena zaporowa!
  • REKLAMA
  • #2 3931762
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jakto gdzie - wszędzie - choćby tu za 8 złotych:
    http://www.eltexco.pl/go/_info/?user_id=8176
    Od czego są Google ? ? ? ! ! !
    To tranzystor wysokonapięciowy (Uceo=1700V) i z zamiennikiem będzie raczej trudno.
  • REKLAMA
  • #3 3931799
    falkos
    Poziom 21  
    Od czego są google to ja dobrze wiem!!!I gdzie mają te tranzystory(niby orginały) to też dobrze wiem!!!Tylko że tak jak napisałem jeden "orginał" już kupiłem i to nie za 8zł tylko za 14!Więc pytam kto ostatnio coś takiego wstawiał i skąd brał i był zadowolony. Kazdy kto z elektroniką trochę ma do czynienia dobrze wie że zalewa nas fala bubli. Wiec grzecznie pytam skąd to wziąć żeby " w miarę pewnie" to chodziło. Bo chyba coś w tym jest że jedna hurtownia ma to w cenie 60zł a druga 8 czy nawet 6zł!
  • REKLAMA
  • #4 3932239
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Niestety na to Ci nie odpowiem. Miałem podobny problem z końcówkami STK... oraz z SAA3010T. Tych ostatnich (kupowałem w różnych źródłach) mam uszkodzonych 55 szt. Co drugi kupiony był uszkodzony a cena nie bagatelna od. 6 do 15 zł/szt. Co do SKT słyszałem że zdarzały się egzemplarze puste w środku (bez struktury) czyli obudowa i wyprowadzenia.
  • REKLAMA
  • #5 3932697
    wojtekrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    witam! myślę że to nie jakość tranzystora winna jest że wysiada,ale problem z odbiornikiem.otuż miałem tego typu problem z LG. Po wymianie tranzystora - tv grał ale tranz.mocno się grzał i w kilka minut wysiadał.niechciało mi się wierzyć w nic innego jak tylko w winę tranzystora.Kupiłem więc za kilkadziesiąt złotych oryginał w kenigu z firmy panasonic. I - popracował jakieś 4-6 minut. zaryzykowałem w trafopowielacz i tańszy tranzystor z cybora.Po wymianie telewizor działał i tranzystor oczywiście się niegrzał.Także ja tu postawiłbym na uszkodzony trafopowielacz ! pozdrawiam.
  • #6 3932796
    falkos
    Poziom 21  
    Myśle ze chyba w tym przypadku tak nie bedzie( z całym szacunkiem oczywiście).Wstawiam bu2527 i ten moze kilka minut chodzić bez problemu(a jest jednak o 8 Amperów słabszy).Jak wstawie 2sj6920 to grzeje sie bardziej niż bu2527. Poza tym jeżeli te "orginalne" tranzystor byłyby ok to nie padałyby od razu przy uruchamianiu. Z resztą zamówiłem juz od Lewandowskich. Dam znać jak przyjdzie. Pozdrawiam

Po zamontowaniu kolejnego tranzystora 2sc5905 temperatura znacznie się ustabilizowała. Co prawda i tak się grzeje dość znacznie ale nie bardziej od innych radiatorów. Myślę że ten typ już tak ma. Dzięki za udział w dyskusji. Pozdrawiam
REKLAMA