logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić oryginalny tranzystor C6090 do telewizora LG CRT?

Likwis 29 Lis 2011 10:36 1046 5
REKLAMA
  • #1 10196380
    Likwis
    Poziom 9  
    Witam,

Jestem nowy na forum, dlatego witam wszystkich serdecznie.

Mój problem polega na tym,że potrzebuje namiary na oryginalny tranzystor do telewizora LG . Telewizor ma 5 lat, , płaski ekran z tzw: " dupą" z tyłu, CRT?. Wróciłem od majstra i stwierdził zbyt wysokie napięcia nawet o 15 W. W skrócie stary oryginalny tranzystor uległ awarii, lecz nie potrafił skombinować nowy ten sam, nigdzie go nie ma, nie wiem czy jest jeszcze dostępny. Wsadził zamiennik, ale kolory są za jasne i telewizor po 10 min gaśnie . Dlatego potrzebuje kolejny oryginalny. Na tranzystorze widnieje napis, model C6090, niżej 6G1.
    Patrzyłem na allegro i nie ma . Majster latał po hurtowniach i też nie ma . Zbyt wysokie napięcie tak spustoszenie zrobiło,że stary oryginał nie działa. Zamiennik nie wchodzi w grę bo się nie sprawdza. Bardzo proszę o pomoc, w kwestiach telewizorów jestem zielony , dlatego proszę o wyrozumiałość:) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10196544
    DKAG
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Odbierz telewizor od "majstra" i zanieś do serwisu RTV niekoniecznie autoryzowanego.
    Serwisanci napewno nie będą Cię ścigać w poszukiwaniu części do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 10196632
    paweł chmielinski
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam! Napięcie z przetwornicy musi być w normie. Za ten tranzystor można podstawić 2SC5446. W tych telewizorach często padnięty tranzystor, to efekt uszkodzenia trafa WN
  • REKLAMA
  • #4 10197322
    Likwis
    Poziom 9  
    Dzięki wam za rady:) Zamówiłem tranzystor 2SC5446. Jak nie pomoże , będę musiał zawieść do serwisu RTV jako ostatnia deska ratunku. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 10197380
    kukeka
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Cytat:
    Za ten tranzystor można podstawić 2SC5446. W tych telewizorach często padnięty tranzystor, to efekt uszkodzenia trafa WN

W tych, to znaczy których?
    Co jakiś czas musi się pojawić nawiedzony jasnowidz. Ogarnij się chłopie trochę z tymi poradami. Dobrze ci radzę.
  • #6 10197464
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Likwis napisał:
    Wróciłem od majstra i stwierdził zbyt wysokie napięcia nawet o 15 W. W skrócie stary oryginalny tranzystor uległ awarii, lecz nie potrafił skombinować nowy ten sam, nigdzie go nie ma, nie wiem czy jest jeszcze dostępny. Wsadził zamiennik, ale kolory są za jasne i telewizor po 10 min gaśnie . Dlatego potrzebuje kolejny oryginalny.

Likwis napisał:
    Dzięki wam za rady:) Zamówiłem tranzystor 2SC5446. Jak nie pomoże , będę musiał zawieść do serwisu RTV jako ostatnia deska ratunku

A ja myślałem, że dla dyletantów serwis RTV [a nie majster(klepka)] jest pierwszą, a nie ostatnią deską ratunku.

Regulamin pkt:
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pkt 1, 2, 3, 10.
    P.S.
    W tych "z dupą", kukeka, "z dupą". ;)
REKLAMA