logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofony instalacja na kilkanaście mieszkań i więcej

damian-1972 29 Maj 2007 18:12 2397 8
  • #1 3933139
    damian-1972
    Poziom 11  
    Witam uprzejmie szanowne Grono
    Mam taki problem - czy może mi ktoś w skócie wytlumaczyć jak ma wyglądać taka instalacja domofonowa na kilkanście i więcej mieszkań Mam wykształcenie elektrycze i jakieś pojęcie o instalacjach elek. ale nie mam zielonego pojęcia o domofonach . Chodzi mi o to jak to ma wyglądać ilu żyłowy ma być kabel ,czy do kazdego mieszkania trzeba osobno pociągnąc kabel do centrali jak podłączyć to wszystko w centarli i w lokalu , co lepiej a co gożej, może jakiś schemat

Potrzebuje tych informacji poniewaz jade niedługo do pracy za granice i żeby nie wyjść na zupełnego laika chciałbym się czegoś na wyżej wymieniony temat dowiedzieć a wiem że będziemy kłaść instalacje domofonów od góry do dołu

POZDRAWIAM
    mój email damian-1972o2.pl
  • #3 3933774
    damian-1972
    Poziom 11  
    WITAM DZIĘKI - za odp. rozumiem że jedna para żył w kablu ? nie wiem tylko czy to będzie cyfrowa centrala-bramofon czy analogowy chodz mi bardziej o wygląd instalacji kablowej tz. na każde piętro kabel sześcio żyłowy i dalej rozejście do poszczególnych mieszkań na piętrze czy do każdego mieszkania od góry do dołu osobno - chodzi jak ma taka instalacja wyglądać w poszczególnych opcjach Próbuje to sobie jakoś wyobrazić ale przychodzą mi do głowy różna warianty i nie wiem który jest właściwy
    POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #4 3934224
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Jeżeli obiekt jest dyży to jedna para i wszystkiie domofony podlaczone rownolegle w instalacji cyfrowej.
    W domofonach analogowych wspolne sa zyly rozmowne i otwieranie rygla.
    Oddzielna jest żyła do wywołania na każde mieszkanie
  • #5 3935331
    damian-1972
    Poziom 11  
    WITAM - czyli rozumiem to tak w instalacji cyfrowej jeden kabel dwu żyłowy łaczony równolegle na każdym z pięter do każdego mieszkania A w instalacji analogowej wspólne czyli łaczone równolegle do każdego mieszkania na każdym z pieter mamy np.- 1-żyła masa, 2-żyła słuchawka,
    3- żyła mikrofon 4 -żyła otwierania rygla ? a oddzielnie 1-żyła wywołania do każdego z mieszkań
    Czy dobrze rozumiem ??czyli mamy ogólnie 5 żył w kablu potrzebnych do takiej instalacji ?? czy na otwieranie rygla są potrzebna dwie żyły?? Rozumiem że wszystko zależy od centrali[bramofonu] ale próbuje zdobyć jakieś wyobrażenie jak ma wyglądać tak instalacjia czyli podumowując instalacja kabla 6 żyłowego od góry do dołu -łącząc równolegle na każdym piętrze do każdego z mieszkań 4 żyły i 1 żyłe wywołania osobno do każdego z mieszkań od bramofonu ,a jeśli jest toinstalacja cyfrowa to jeden kabel dwu żyłowy podłączony równolegle do każdego z mieszkań ?? inna sprawa jeśli bramofon[centrala] ma zmostkowane otwieranie rygla z mikrofonem bo słyszałem że tak też czasami bywa
    DZIEKI BARDZO ZA ODP. I PROSZE O DALSZE WSKAZÓWKI - JAK połążyć instalacje domofonu analogowego w dużym obiekcie
    POZDRAWIAM
  • #6 3935466
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Moim zdniem trzeba wybrać sprzęt i wtedy potrzeby kablowe sie ujawnią.
    Cyfrowy jest drozszy ale kabel tańszy.
    Analog jest tańszy ale potrzeba kabel np.4 parowy
    (zawsze zapas sie moze przydać)
    Cyfrowy ma węcej mozliwosci. Można krótko porozumiewać sie pomiędzy mieszkańcami/ochroną.
    Jeśli wiiecej jak 10 lokli to raczej cyfra.
  • #7 3935880
    damian-1972
    Poziom 11  
    WITAM - ale dobrze pojmuje położenie instalacji w analogowym i cyfrowym załozeniu????chodzi o wygląd takiej instalacji np. analogowej [okablowanie]?
    JESZCZE RAZ DZIĘKI ZA POMOC
  • Pomocny post
    #8 3936254
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    W budynkch wielorodzinnych do prowadzeniia tras kablowych wykorzystuje się istniejace piony kablowe, a tam gdzie ich nie ma układa się listwy kablowe.
  • #9 3947629
    damian-1972
    Poziom 11  
    DZIEKI BARDZO ZA POMOC

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji domofonowej w budynkach wielorodzinnych z kilkunastoma i większą liczbą mieszkań. W przypadku instalacji cyfrowej wystarcza kabel dwużyłowy, który jest łączony równolegle do wszystkich mieszkań na każdym piętrze, co upraszcza okablowanie i zmniejsza jego ilość. Instalacja analogowa wymaga kabla wielożyłowego (np. 6 żył), gdzie cztery żyły są wspólne dla wszystkich mieszkań (masa, mikrofon, słuchawka, otwieranie rygla), a dodatkowa żyła wywołania jest prowadzona osobno do każdego mieszkania. W instalacjach analogowych często stosuje się kable 4-parowe, a liczba żył może się różnić w zależności od centrali i sposobu podłączenia rygla. W budynkach wielorodzinnych trasy kablowe prowadzi się w istniejących pionach kablowych lub na listwach kablowych tam, gdzie piony nie występują. Wybór między instalacją cyfrową a analogową zależy od liczby lokali (powyżej 10 mieszkań zalecana cyfrowa) oraz budżetu – cyfrowa jest droższa, ale wymaga tańszego okablowania i oferuje więcej funkcji, np. komunikację między mieszkańcami i ochroną. Przed instalacją warto wybrać konkretny sprzęt, aby dobrać odpowiedni rodzaj i ilość przewodów oraz poznać schematy podłączeń centrali i lokali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA