logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z czego wykonana jest rurka do neonu z Allegro i gdzie ją kupić?

miszal 29 Maj 2007 22:02 2245 17
REKLAMA
  • #1 3934009
    miszal
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    witam. chcę zrobić neon.
    na allegro: http://allegro.pl/item197123289_neony_diodowe_zrob_sam_rurka_gratisy.html jest rurka niby bardzo dobra do zrobienia fajnego neonu.
    czy ktoś mógłby mi powiedzieć z czego jest ona wykonana, i gdzie można taką dostać???
    i kolejna sprawa.
    czy neon najlepiej czymś wypełniać???
    ja zrobiłem juz kilka neonow na podst. przewodu paliwowego i wypelnilem go zelem do USG. efekt był zadowalający.
    prosze pilnie o odp.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3934044
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3934076
    miszal
    Poziom 19  
    krzyzak94 wiem, z takich robiłem.
    ale mi chodzi czy wypełnić czyms te rurki??
    i jakie są te rurki na w/w stronce???
  • Pomocny post
    #4 3934285
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Niektórzy polecają silikon do badania USG. A ja zrobiłem z wodą i też było dobrze wiec wybór należy do Ciebie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3934899
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    A ja wam polecam wodny roztwór fluoresceiny i diody UV LED ! efekt wypasiony. Dla nie chemików: Roztwór fluoresceiny pod wpływem promieniowania UV silnie fluoryzuje na żółtozielono. Ciekawie to wygląda.
    Można też zastosować zwykłe białe - fluoresceina też będzie świecić tylko słabiej, ale za to dojdzie białe świecenie diod.
  • #7 3936045
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    michal2666 napisał:
    A ja wam polecam wodny roztwór fluoresceiny i diody UV LED ! efekt wypasiony. Dla nie chemików: Roztwór fluoresceiny pod wpływem promieniowania UV silnie fluoryzuje na żółtozielono. Ciekawie to wygląda.
    Można też zastosować zwykłe białe - fluoresceina też będzie świecić tylko słabiej, ale za to dojdzie białe świecenie diod.

Fajnie tylko kiedyś szukałem (a właściwie kumpel) I nie za bardzo można było dostać. Może napiszesz gdzie można dostać taki Proszek fluorescencyjny ( bo chyba w takiej postaci jest sprzedawany)? Czy w hurtowni odczynników powinni mieć? Jaka może być tego cena? W jakich proporcjach rozcieńcza dla dobrego efektu?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 3936114
    ma16
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    taką rurkę można dostać w sklepie akwarystycznym jest to rurka oczywiście przeźroczysta do filtrów... na tej stronce masz podane na ten temat wszystko http://neony_samochodowe.republika.pl/jakZrobic.html

Jak Pomogłem naciśnij pomógł
  • #10 3936136
    miszal
    Poziom 19  
    mam ten adres ;]
    wiem ze mam nacisnąć jak pomożesz:P
    a ile ona ma mm śr.?????
    i w jakiej cenie??? pzdr.
  • Pomocny post
    #11 3936140
    ma16
    Poziom 13  
    można kupić różnej średnicy to zależy jakie diody kupisz

Dodano po 8 [minuty]:

te rurki są b.tanie coś kolo 2 zł za metr jak nie mniej
  • #12 3936240
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    ma16 napisał:
    można kupić różnej średnicy to zależy jakie diody kupisz

Dodano po 8 [minuty]:

te rurki są b.tanie coś kolo 2 zł za metr jak nie mniej

Rurki "akwarystyczne" a dokładniej takie doprowadzające powietrze z "brzęczyków" maja średnice niecałe 5mm dlatego diody 5mm wchodzą idealnie. Sam z nich robiłem przeźroczyste i zielone są dobre tylko trzeba mieć naprawdę mocne diody albo robić króciutkie.[/tex]
  • #13 3936273
    ma16
    Poziom 13  
    bartas14pn trochę się spóźniłeś już o tym napisałem....
  • #14 3936310
    Bartas14pn
    Poziom 15  
    ma16 napisał:
    bartas14pn trochę się spóźniłeś już o tym napisałem....

Poco nabijać posty? Jakoś nie widziałem w sklepie akwarystycznym rurek o różnych średnicach :/
    (zaraz usunę ten post i ty proszę też to zrób-nie ma co zaśmiecać elki)
  • Pomocny post
    #16 3938516
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    ja neony robię z rurek od przewodów paliwowych przezroczyste giętkie i mają różne średnice od 5 do 15mm wypełniam sylikonem bezbarwnym lub żelem do USG (zależy co mam)
  • Pomocny post
    #17 3939345
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #18 3939377
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Żel do usg jest na bazie wody więc jak ktoś chce uzyskać superefekt niech zakupi trochę fluoresceiny, rozpuści odrobinę w tym żelu i do rurki z LED. Nie robiłem ale wydaje mi się że efekt będzie super.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rurki do neonu dostępnej na Allegro oraz materiału, z którego jest wykonana. Rurka ta to przezroczysta rurka akwarystyczna, używana zwykle do doprowadzania powietrza w akwariach, o średnicy około 5 mm, co pozwala na umieszczenie w niej diod LED 5 mm. Można ją kupić w sklepach akwarystycznych, kosztuje około 2 zł za metr. Do wypełnienia rurki stosuje się różne materiały: popularny jest bezbarwny silikon, żel do USG (na bazie wody), a także wodne roztwory fluoresceiny, które pod wpływem diod UV LED dają efekt fluorescencyjny. Fluoresceina jest dostępna na Allegro jako odczynnik chemiczny. Alternatywnie można użyć kleju na gorąco do pistoletów, który jest stosowany w komercyjnych neonach i daje lepszy efekt niż rurki akwarystyczne. Rurki z przewodów paliwowych również są używane, mają różne średnice od 5 do 15 mm. Wypełnienie rurki wpływa na efekt wizualny neonu, a wybór materiału zależy od dostępności i oczekiwanego rezultatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA